11/3/11

Tutorial : Install cute fonts dalam lappy

Aduhh, lapar... Tak sarapan lagi. Kehkeh.
Well, someone asked me macam mana nak dapat fonts yang comel-comel.. Di bawah ni ada contoh-contoh fonts comel dengan namanya sekali.


Macam mana nak dapatkan fonts tersebut? Mari follow tuto di bawah! ^^

1. Download font yang anda berkenan dekat dafont.com atau ffonts.net atau mana-mana website yang lain. Just google for it.


2. Lepas habis download, right-click pada file yang telah anda download (file bergambar buku). Then, click pada "extract files..." Dia akan keluar macam ni. Just click OK.

4. Bukak file yang telah di-extract tersebut.


5. Then, korang akan nampak file untuk font tersebut. Right-click pada file font itu, dan click COPY.

6. Bukak control panel (Start --> Control Panel)


7. Click pada menu "appearance".


8. Click pada "preview, delete, or show and hide fonts"..


**NOTE : Pendek kata, bukak sahaja file yang menyimpan install fonts dalam lappy anda melalui control panel.

9. Then, akan keluar satu folder yang menyimpan banyak fonts. Right-click dan PASTE file yang telah di-COPY tadi dalam folder tersebut.

Rupa folder tu macam ni..

10. SIAP!!

Cuba tengok dalam Adobe Photoshop/Photoscape/Microsoft Office Word/Microsoft Powerpoint anda.. Font tersebut telahpun ada dalam program-program tu, kan?

SELAMAT MENCUBA!!

21 comments:

  1. ouh.
    nice tuto.

    nanti nak try lah.
    hehehe

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. thanks utk tuto ni kak ! nanti nak try buat yg exo punya.. hee !

    ReplyDelete
  5. thanks..baru ku tahu..hehehe <3 <3

    ReplyDelete
  6. btw thanks..baru sye tahu..nomu chuwae..

    ReplyDelete
  7. Kak aisya, hri tu ada yg EXO font tukan ? dkat mne erk ? da x jumpe lah .. )= tolong !

    ReplyDelete
  8. @Suraya Pakair

    here: http://aisyasakura.blogspot.com/2014/01/dl-link-exo-font.html :D

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. @Suraya Pakair

    sama-sama adik comel :D

    ReplyDelete