31 May 2012

Tutorial : Cara mudah untuk edit gambar guna Photoshop

Ramai orang suka edit gambar guna software Photoscape. Tapi sebenarnya guna Photoshop lagi best sebab macam-macam boleh buat. Dalam tutorial ini Adobe Photoshop CS5 digunakan.

Tengok contoh sebelum - selepas nih. Ni contoh je.



1. Open gambar yang nak di-edit tu. (File --> Open --> Select file tersebut)

2. Then, tekan "Image" yang dekat menu tab atas tu. Lepastu, select "Adjustments".

3. Then, ambil "Brightness/Constrast..." Adjust la ikut suka hati. Tekan "OK" kalau dah puas hati.



4. Ulang Step 1. Then, ambil "Curves..." Lepastu adjust sampai bentuk curve dia jadi macam gambar kat bawah ni. Dah puas hati, klik "OK".


5. Ulang step 1 tu lagi. Then, ambil "Color Balance..." pulak. Adjust semua Tone Balance dia sampai puas hati. Pastu klik "OK".


6. Ulang Step 1 tu lagi sekali jugak. Klik "Vibrance..." Adjust sampai settle then klik "OK".


7. Ulang Step 1 lagi. Klik "Levels..." pulak. Adjust macam gambar kat bawah ni. Then klik "OK"


8.
SIAP! Boleh save. (File --> Save as --> Save)

11 comments:

Anonymous said...

Wow! In the end I got a web site from where I be capable
of truly take useful information concerning my
study and knowledge.
See this: zobacz, http:
//abnegation.waw.pl

Anonymous said...

I'm not sure where you're getting your info, but good topic.
I needs to spend some time learning much more or understanding more.
Thanks for excellent information I was looking for this info for
my mission.

Feel free to surf to my web blog :: appliance repair Lutz same day service

Anonymous said...

Very good blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
I'm planning to start my own site soon but I'm a little lost on everything.
Would you recommend starting with a free platform like Wordpress or go
for a paid option? There are so many options out there that I'm
totally confused .. Any suggestions? Thank you!

Feel free to visit my blog; regional centres radio advertising
()

Anonymous said...

Ahaa, its nice dialogue on the topic of this article here at this webpage,
I have read all that, so now me also commenting here.


Also visit my weblog ... appliance outlet denver

Anonymous said...

Hello to every body, it's my first pay a visit of this website; this website consists of awesome and really excellent material in favor of visitors.


Feel free to visit my web page :: dryer vent repair

Anonymous said...

Terima kasih utk info yg sgt berguna...mohon jika sudi untuk tunjuk cara nak edit buat personalized choc bar

Aisya 사구라 said...

@Anonymous
sama-sama... maaf, tapi saya kurang faham personalized choc bar macam mana yang dimaksudkan >.<

Anonymous said...

thanks ye awak, sangat berguna ilmu yg awak share ni. Minat EXO erk ??? sama lah dgn saya..minat EXO jugak :-)

Aisya 사구라 said...

@Anonymous
you're welcome :-) yup minat EXO tapi tak fanatik >.<

Cahaya Ketinggian Kehalusan said...

hai,boleh bagi saya link untuk download adobe photoshop ni?
please :)

Aisya 사구라 said...

@Cahaya Ketinggian Kehalusan

maaf sangat2 tapi saya tak ada linknya. cara paling mudah, saudari boleh search dekat youtube "download free adobe photoshop cs5 portable"... ada beberapa video siap dengan tutorial cara nak install, insya Allah :-)