5/31/12

Tutorial : Cara mudah untuk edit gambar guna Photoshop

Ramai orang suka edit gambar guna software Photoscape. Tapi sebenarnya guna Photoshop lagi best sebab macam-macam boleh buat. Dalam tutorial ini Adobe Photoshop CS5 digunakan.

Tengok contoh sebelum - selepas nih. Ni contoh je.



1. Open gambar yang nak di-edit tu. (File --> Open --> Select file tersebut)

2. Then, tekan "Image" yang dekat menu tab atas tu. Lepastu, select "Adjustments".

3. Then, ambil "Brightness/Constrast..." Adjust la ikut suka hati. Tekan "OK" kalau dah puas hati.



4. Ulang Step 1. Then, ambil "Curves..." Lepastu adjust sampai bentuk curve dia jadi macam gambar kat bawah ni. Dah puas hati, klik "OK".


5. Ulang step 1 tu lagi. Then, ambil "Color Balance..." pulak. Adjust semua Tone Balance dia sampai puas hati. Pastu klik "OK".


6. Ulang Step 1 tu lagi sekali jugak. Klik "Vibrance..." Adjust sampai settle then klik "OK".


7. Ulang Step 1 lagi. Klik "Levels..." pulak. Adjust macam gambar kat bawah ni. Then klik "OK"


8.
SIAP! Boleh save. (File --> Save as --> Save)

13 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. Terima kasih utk info yg sgt berguna...mohon jika sudi untuk tunjuk cara nak edit buat personalized choc bar

    ReplyDelete
  7. @Anonymous
    sama-sama... maaf, tapi saya kurang faham personalized choc bar macam mana yang dimaksudkan >.<

    ReplyDelete
  8. thanks ye awak, sangat berguna ilmu yg awak share ni. Minat EXO erk ??? sama lah dgn saya..minat EXO jugak :-)

    ReplyDelete
  9. @Anonymous
    you're welcome :-) yup minat EXO tapi tak fanatik >.<

    ReplyDelete
  10. hai,boleh bagi saya link untuk download adobe photoshop ni?
    please :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Cahaya Ketinggian Kehalusan

      maaf sangat2 tapi saya tak ada linknya. cara paling mudah, saudari boleh search dekat youtube "download free adobe photoshop cs5 portable"... ada beberapa video siap dengan tutorial cara nak install, insya Allah :-)

      Delete
  11. mantaapp....makasih buat karyanya...(y)

    ReplyDelete
  12. Cantik nya. Bagus tutorial ni.
    Terima kasih sebab sudi share :)

    ReplyDelete