5/31/12

Tutorial : Cara mudah untuk edit gambar guna Photoshop

Ramai orang suka edit gambar guna software Photoscape. Tapi sebenarnya guna Photoshop lagi best sebab macam-macam boleh buat. Dalam tutorial ini Adobe Photoshop CS5 digunakan.

Tengok contoh sebelum - selepas nih. Ni contoh je.



1. Open gambar yang nak di-edit tu. (File --> Open --> Select file tersebut)

2. Then, tekan "Image" yang dekat menu tab atas tu. Lepastu, select "Adjustments".

3. Then, ambil "Brightness/Constrast..." Adjust la ikut suka hati. Tekan "OK" kalau dah puas hati.



4. Ulang Step 1. Then, ambil "Curves..." Lepastu adjust sampai bentuk curve dia jadi macam gambar kat bawah ni. Dah puas hati, klik "OK".


5. Ulang step 1 tu lagi. Then, ambil "Color Balance..." pulak. Adjust semua Tone Balance dia sampai puas hati. Pastu klik "OK".


6. Ulang Step 1 tu lagi sekali jugak. Klik "Vibrance..." Adjust sampai settle then klik "OK".


7. Ulang Step 1 lagi. Klik "Levels..." pulak. Adjust macam gambar kat bawah ni. Then klik "OK"


8.
SIAP! Boleh save. (File --> Save as --> Save)