12/30/14

Book review: Catatan Matluthfi

Assalamualaikum.

So I've decided to delete all (not all, but most of them) non-beneficial entries in this blog. Well, sejak dua menjak ni rasa insaf. I've grown up, I think.

Seminggu yang lepas berjaya habiskan pembacaan buku Catatan Matluthfi ni. Yeay! Entah kenapa rasa malas membaca tu menguasai diri sejak tahun ni. So bila berjaya khatamkan buku tu rasa... fuhh.

Jelasnya, Matluthfi berasal dari utara. Walaupun sebilangan masyarakat memuji beliau kerana tidak lupa daratan atas pengekalan dialeknya, Matluthfi tahu perbezaan antara tidak lupa daratan dan tidak pandai berenang. Apabila seseorang itu bertanyakan tentang usia, Matluthfi tahu soalan itu bukan daripada seorang peminat setia; ataupun kemungkinan juga daripada seorang yang tidak pandai mengira kerana 'Matluthfi90', duh.
Matluthfi mula terkenal apabila video Mother's Day beliau di Youtube menjadi viral. Mak Matluthfi tidak gembira dengan berita ini kerana merasakan Mother's Day haram. Mak Matluthfi berkata, "Mother's Day bukan hanya sehari, tetapi hari-hari adalah Mother's Day." Matluthfi merasakan mak beliau demanding kerana mahukan video pada setiap hari.
Berkat sokongan daripada rakyat Malaysia, Matluthfi telah dikurniakan beberapa anugerah. Tetapi, anugerah yang paling dihargai oleh beliau adalah anugerah untuk berfikir dan menulis.
Dengan itu, lebih ramai yang boleh membaca... dan harapnya berfikir.
Apa guna anugerah jikalau tidak dikongsi, bukan? :)

So ini dia rupa buku tu. I borrowed it from my friend. Rasa ingin memiliki buku ni sebenarnya, tapi macam susah nak cari je, malas pulak nak beli online. Btw my friend bought it dekat... Pudu Sentral kalau tak silap. Kalau nak beli online, Mat Luthfi ada post linknya dekat social network beliau.

Tudiaaa warna-warni front cover-nya! Sungguh ceria lagi menceriakan! Belum tengok lagi isi dalam dia, penuh gambar macam-macam style! (Perlu ke ada tanda seru tu)

Catatan Matluthfi ni basically macam diari. Rasa macam baca diari orang. Kadang-kadang konpius jugak tentang latar masa atau latar tempat cerita beliau tu. Mulalah otak buat deduksi mengenainya mwahaha.

Kalau anda semua dah biasa baca tweets Mat Luthfi atau pernah baca entries blog beliau (betul ke guna 'beliau' ni), mesti anda semua dah familiar dengan ayat tu semua. Tapi berbaloi baca banyak kali, sebab bacaan kali pertama mungkin anda semua tak dapat tangkap apa sebenarnya yang nak disampaikan. *angkat kening double-jerk*

Well, since ini buku Mat Luthfi, banyak cerita yang mencuit hati sehingga anda menayangkan gusi secara paksa-rela. Ada jugak cerita yang membuatkan anda mengerutkan dahi kerana, mungkin, (saya ulangi sekali lagi, MUNGKIN), otak anda terlalu lembab untuk memahami maksud di sebalik ayat beliau.


But... jikalau anda bijak, anda akan dapat something daripada setiap cerita mahupun selitan tweets Mat Luthfi dalam buku ni. Buka mata, buka hati, buka minda dan cuba untuk dalami apa sebenarnya yang tersirat dalam ayat-ayat dia (dah tak guna 'beliau' nampaknya) tu.



And... I love puisi dalam ni! Contohnya pasal "Cemburukan Mentari" tu. Maksud dia agak menyentuh hati aku (padahal diri ini yang terlebih sensitif).

p/s: Setelah membaca buku ini, rasa macam nak buat buku sendiri, "Catatan Aisyasakura". Agak-agak mesti ada sorang je nak beli, iaitu aku sendiri.

11/29/14

Ice skating

Assalamualaikum.


So my friends and I went to Sunway Pyramid last week for ice skating. Tbh it was my first time jejakkan kaki di Sunway Pyramid and first time mencuba ice skating too. It was fun!


Perjalanan untuk ke Sunway Pyramid bagi aku, agak jauh. Tak banyak tempat untuk ice skating pun dekat Malaysia ni, so yeah, we chose Sunway Pyramid as it is the largest ice skating rink in Malaysia? Correct me if I'm wrong lol but that's what I know.

Perjalanan terasa jauh sebab kami menggunakan public transport. Sobs. 

Dari KTM Mid Valley, transit dekat KL Sentral, lepas tu naik lagi KTM sampai ke Subang Jaya. Dah sampai Subang Jaya, naik pulak bas sampai ke Sunway Pyramid. Tidak dilupakan dari KTM Subang Jaya nak ke tempat tunggu bas tu kena jalan kaki segala bagai. Pukul 9 pagi memulakan perjalanan, dah pukul 12 tengah hari baru mula skate.

We paid RM18 (Kalau weekend lagi mahal). Gloves beli sendiri dekat Daiso before that. So in total we spent RM23.

Masa mula-mula sarungkan kasut untuk ice skate tu, rasa excited lah pulak. Sebab tengok orang lain boleh berdiri guna kasut tu, walaupun bawah kasut tu ada besi nipis. So, I gave it a try, and yoohoo excited sebab boleh berdiri guna kasut tu. I thought, senang je nak balance-kan diri guna kasut ice skating tu... but then... bila dah jejakkan kaki dekat atas ice....

UWAAAAAAAAAAAAAA NAKKK NANGISSSSSSS. Aku rasa ice tu licin tahap kepala Bo dalam Kampung Boy sampai nak berdiri pun tak boleh. Kaki asyik rasa nak tergelincir je. Sepanjang masa aku pegang dinding tepi ice skating rink tu, dan aku cuba jalan atas ice tu sambil pegang dinding tepi, TAPI TAK BERJAYA UWAAAAA. My friend masa tu tolong ajarkan cara nak jalan atas ice tu, tapi tips yang dia bagi semua tak berjaya untuk aku. Masa tu jeles dengan dia, sebab dia dah ada pengalaman skating, tapi roller blade punya, dan dia cakap cara ice skating dengan roller blade punya skating lebih kurang sama je. LOL dah sampai sejam, aku tetap mengharapkan dinding tepi untuk grip supaya tak jatuh atas ice tu. I was so scared sampai rasa nak give up, nak balik, sebab rasa insecure, "...just how orang lain boleh skate atas ice tu dengan selesanya, tanpa jatuh pun?"

Rasa macam baby yang baru nak belajar berjalan. YES, ITU PERASAANNYA. 
Then my friend said, "Kalau korang  baru mula nak belajar, korang mesti akan jatuh punya. Tak puas hati, sebab setakat ni korang tak jatuh-jatuh lagi." LOL aku mula terfikir pasal tu. Aku sepanjang masa takut kalau-kalau aku tergelincir and terjatuh atas ice tu, tapi sampai saat tu aku belum jatuh-jatuh lagi! Sebabnya? Aku takut untuk mencuba. Aku lupa bahawa permulaan memang sepatutnya pahit. Aku lupa bahawa bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.


Baby yang selama ni merangkak je, kalau dia tak BERANI mencuba untuk berjalan dan TAKUTKAN KEJATUHAN, sampai bila dia nak pandai berjalan? Baby, walaupun masa permulaan nak belajar berjalan, banyak kali dia terjatuh, tapi akhirnya dia pandai berjalan, bukan? Peduli apa kalau kita jatuh dan kita malu pada saat tu, sebab the past is the past. Yang penting, sekarang, kita dah boleh 'berjalan'. 

"Kalau kita nakkan kejayaan, kita tak boleh takutkan kejatuhan."

That's what I learnt from ice skating.
Since masa tu I was just a beginner.
Melihat orang lain lebih hebat daripada aku, buat aku rasa tak konfiden.
Pada mulanya aku asyik takutkan kejatuhan, sehingga aku tak berani mencuba.
Mencuba untuk berjalan atas ice tu, tanpa mengharapkan dinding tepi sebagai tempat berpaut.

But then, aku cuba beranikan diri.
Peduli apa kalau jatuh, peduli apa kalau sakit, peduli apa kalau malu.

Ya, aku memang jatuh. (Aku jatuh around 4 times je woot woot)
Ya, memang aku sakit, (Lutut aku lebam! Sobs sobs)
Ya, memang aku malu. (Tapi takdelah malu sangat, bukannya orang lain tu kenal aku pun)

Tapi... lepas lalui semua tu, akhirnya aku berjaya jalan atas ice rink tu tanpa berpaut pada dinding! Yes, alhamdulillah! Daripada mula dekat bahagian tepi-tepi, makin lama aku berjaya sampai ke tengah ice rink tu. Bangga sekejap dengan diri sendiri. Kembang kempis hidung mwahaha ok tipu.


And proud of my friends too, since mereka semua pun akhirnya berjaya berjalan atas ice tu, walaupun belum pro, walaupun belum boleh skate laju-laju atas ice tu macam Yuzuru Hanyu, tapi puas hati sebab we did it!

Kepada sesiapa yang belum pernah mencuba ice skating, I recommend you to try it. Aktiviti ni nampak simple, tapi ada ibrah sebenarnya. Lepas cuba ice skating ni aku respect dekat semua skaters termasuklah skateboard-ers hahaha. Mesti sebelum diorang pandai skate pun, diorang dah pernah experience lebam-lebam ni semua.

As a beginner, mula-mula tu memang rasa nak give up, seriously. Tapi rugilah kalau give up terus, dah lah bayar RM18, kenalah skate puas-puas. We took approximately 1 hour and a half kot, barulah reti berjalan atas ice rink tu. We endured and we did it.

Rasa nak pergi lagi!

10/31/14

10/28/14

Liebster Award (3)

Assalamualaikum semua.

Thanks Fara sebab tag ^^

Not really into blogging for these past few days because... I'm starting to get sick of my own blog template hahaha but it''s okay.

So let's get started.

If you have one wish, what do you wish for?
I have many wishes mwaHAHAHA but to choose only one, I wish to have a happy ending; eternal ending.

What do you want to say to your past self?
Dear past self, you were so embarrassing and shameless.

Which do you prefer? Muffins or Cupcakes?
Muffins!

Bunnies or Cats?
Cats!

At what age are you planning to get marry?
Well... I don't really concern about marriage at this moment; I don't plan anything regarding that too, but to be honest, to get married at the age of 24 sounds okay (or maybe not because NO). Hmmm... maybe 27? I'm not sure :/

What brand of skincare are you using right now?
Garnier! It's not that expensive and it's suitable for my skin.

Do you follow any beauty gurus on Youtube?
NO. I don't have any time for that lol.

Do you prefer to buy a beauty mask or make it yourself?
To buy it, of course.

Going back to the past or going to the future? Why?
Going back to the past! I really miss my childhood, tbh. I want to be a child again. I don't even want to know about my future. Let's keep it mysterious.

Which Disney Princesses do you want to be? (Me: none, I want to be a queen. Queen Elsa *grin*)
No one. I want to be my own self. That's better *smirks*

What should I do to improvise my blog?
Hmmm... nothing? I think your blog is nice enough to be maintained that way. It looks simple but nice; really nice. Hehe.

I'm sorry for not answering the questions whole-heartedly. Most of the time, I have the tendency to answer every question with long essay but now, not anymore; I guess.

10/22/14

Cara mudah hilangkan blackhead/whitehead

Assalamualaikum.

Yeehaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
*pegang pom pom sambil menari**pasang lagu Avril Lavigne**Astaghfirullah*

Hatiku umpama bunga yang sedang mekar kerana telah berjaya figure out cara nak licinkan muka yang ber-blackhead segala bagai tu.

Ok malas nak intro panjang-panjang. Kepada sesiapa yang masih tercari-cari cara nak hilangkan blackhead di T-zone wajah anda, jom guna cara ni.

Bahan-bahan yang diperlukan:
1. Duit
2. Air suam (optional)
3. Air yang tak suam. (Nak tulis air sejuk macam over sangat. Kang ada yang guna air sejuk letak ais pulak)
4. Kain lap bersih yang kering kontang umpama padang pasir yang ada unta lepas tu disimbahi cahaya panas terik lol apa kau merepek ni
5. Duit
6. Duit
7. Duit

Macam seram je ada banyak "Duit" dalam list tu. Nampak sangat duit tu penting kan? Haa, memang penting pun, sebab cara ni tersangatlah mudah untuk dilakukan, dengan syarat, anda ada duit.


"Duit? Oh tidak! Melayang duit iolls!" Jangan panik dulu, sisters. Memanglah duit diperlukan sebab kena beli satu produk ni dulu baru boleh berangan nak muka yang bebas whitehead serta blackhead. Ngeh, ngeh, ngeh. Produk apakah itu? 

Diperkenalkan... NuTeen Blackheads Away Gel!

*sound effect: bunyi letupan bunga api sempena tahun baru*


Sebenarnya dah lama cari produk macam ni tapi entah kenapa selama ni tak jumpa pun dekat kedai. Maka mulalah mengidam produk-produk online shop yang menjual pelbagai mask yang boleh tarik cabut keluar semua blackhead tu tapi tak beli pun sebab harga dia macam nak suruh aku berniaga barang kemas Habib Jewel je.

Bagi golongan pemalas macam diriku ini, sememangnya aku sangat berbahagia lepas TERjumpa (akhirnya) Blackheads Away Gel ni lepas tu TERlayangkan duit kepada cashier lepas tu TERcuba produk ni lepas tu TERsuka pulak tu alahai... Bahagianya~ Senang hidup. Murah pulak tu.


Ya, bagi aku, benda ni murah. Aku beli dengan harga RM13 (harga setelah dibundarkan. Tak ingat yang sen sen dekat belakang tu). Benda ni cuma perlu apply dekat bahagian yang ada blackhead je, iaitu T-ZONE (hidung dengan atas kening), so lambatlah nak habis. Lagipun bukan setiap hari perlu pakai. Bila rasa macam muka kasar & blackhead tengah banyak berkumpul tu, pakailah. Then, terus semua whitehead blackhead tiada meh.

Tak sakit langsung. No squeezing, no peeling, no pinching.

Cara guna dia, mula-mula, basahkan muka guna air suam dulu (supaya pori terbuka). Tapi cara ni optional je tau. Lepas tu keringkan muka.

Dengan muka yang kering dan tangan yang kering, apply gel ni dekat bahagian yang banyak blackhead. Urut-urut selama beberapa minit lepas tu bilas dengan air. Sambil bilas tu gosok-gosok. Bila gosok tu anda akan dapati segala kekotoran keluar daripada kulit mwehehehe best kan (excited).

Sorry if I sound like a promoter. Punyalah excited sebab dah lama cari gel ni akhirnya jumpa jugak!
Oh ya, NuTeen Blackheads Away Gel ni boleh dicari di Watson atau Guardian (hampir tertaip Gardenia tadi) atau shopping mall bahagian produk kecantikan atau mana-mana tempat yang anda fikir logik.

Konklusinya, pergilah cari mana-mana Blackheads Away Gel tak kisahlah jenama apa pun... Mudah, murah, dan pantas! Mihmihmih.

UPDATE: Untuk hilangkan blackhead secara alami, go HERE.

10/15/14

Novel Review: DIAgnosis

Assalamualaikum.

Ada three weeks semester break, yeay! So malam semalam baru habis baca DIAgnosis. I call it, "buku DIAnosis" but some call it "novel DIAgnosis" ahha sama je lah tu.


I bought it online sebab susah nak cari buku ni dekat kedai. Sobs. Then, menyesal beli online. Lepas dah bank in apa semua suddenly a student society at my campus ada buat pre-order buku ni. So dapatlah mereka beli dengan harga yang jauh lebih murah, sedangkan diriku ini telah membelinya dengan harga yang lebih mahal (postage fee, etc) #kedekutnya Tapi lepas dah habis baca, who cares dengan duit semua tu lol. Ilmu lebih berharga right? It deserves to be in carta best-seller!


DIAgnosis merupakan gabungan idea tiga penulis,
Dr. Anwar Fazal, MD
Dr. Aizzat, MD
Dr. Azah, MBBS

Buku dia tak tebal, nipis je. Ringan pulak tu. Rasa macam baca novel English sebab kertas yang digunakan jenis kertas ringan yang kuning-kuning tu. Kan bagus semua novel Melayu pun guna kertas macam ni macam novel-novel omputih. Hoho.

Kandungan DIAgnosis ni banyak cerpen-cerpen (cerita pendek). Walaupun padat, ringkas, tapi mesej yang nak disampaikan tu, fuhhh... Deep. That's why I love it. Buku macam nilah yang sepatutnya disukai oleh anak muda zaman sekarang instead of... lu pikirlah sendiri.


To me, DIAgnosis is really inspiring. The words hit me like bullets. Ada diselitkan inspiring quotes, potongan ayat Quran dan Hadis yang boleh dijadikan pedoman.

"Kenapa Jadi Doktor?" (this one makes me smile), 
"Manusia Aneh" (this makes me think hard), 
"Doktor Segala Doktor" (this hits me like bullets) & 
"Malayria" (very smart!) 
... are my fav from Dr. Anwar Fazal.

"Tangisan Yang Dinanti" (sobs... ini smart and sweet) & 
"Paediatrics Versus O&G" (this makes me think about my dream profession) 
... pulak my fav from Dr. Azah.

"Egoistik" (words of wisdom) & 
"Adrenaline" (sebak baca ni. sobs. speechless. perfect ending) 
... pulak my fav from Dr. Aizzat.

Ish basically semua cerpen dalam ni best. Nah pilih yang the best susah.

Intelligent piece ;_;

Selain itu, ada banyak medical term dalam ni. Lagi-lagi yang abbreviation tu, pening kepala dibuatnya. Mujurlah ada glosari dekat bawah. Bolehlah golongan yang bukan doktor macam iolls ni faham + dapat tambah ilmu pengetahuan. Hoho.


Ilmiah.

Tazkirah buat semua :-)

Rasanya macam nak baca banyak kali DIAgnosis ni. Best! It makes you think, you know. Ilmiah. Inspiring. Novel ni bukan untuk para doktor/bakal doktor/orang yang terlibat dalam medical field je baca. It's for all of us.

Siapa yang dah baca, you know that 'feeling'. Siapa yang belum baca, try it :-) Banyak manfaatnya.

Can't wait for #DIAgnosis2!!!

10/1/14

Because you've got that 7 things

Assalamualaikum.

Guess who yang ada end of semester exam lagi seminggu++ but not studying? lol me. Curi masa kejap untuk jawab tag ni. Lama sudah tergendala huwahuwahuwa but who cares.


RULES:
-Thanks to the person who give you this award
-Include a link to their blog
-Select 15 blogs/blogs you've discovered/followed regularly
-Nominate these 15 bloggers to this Versatile Blogger Award
-Tell the person 7 things about yourself

Thanks Yus, sebab tag! Sorry lambat T_T

Walaupun tiada siapa peduli 7 fakta tentang diriku ini, iolls tetap nak beritahu satu dunia. /melambai-lambaikan tangan ala-ala Miss Malaysia/

1. I'm a pre-medical student.
Yes, pre-medical student. I guess gelaran tu paling accurate kot sebab belum enter medical school lagi. Sekarang tengah foundation, so akan enter medical school, Insyaa-Allah. Doakan iolls. Kita hanya mampu merancang, tapi Tuhan yang menentukan.

2. Tak tahan makanan pedas.
LOL idk why but I really can't tolerate spicy food. Even makanan yang ada letak cili dalam tu pun boleh membuatkan air meleleh dari hidung walaupun tak pedas TT____TT

3. Mudah patah semangat
Hmmm... Betullah tu. Bila dah patah semangat mulalah rasa nak nangis. Biasanya time-time rasa patah semangat aku akan cari sumber motivasi. 

4. Tak tahan panas, tak tahan sejuk
Kalau panas mudah sunburn, pastu kepala pening. Kalau sejuk, mudah selesema.

5. Baru balik dari Cameron Highlands minggu lepas
lol ini pun nak bagitahu ke lol apakah semua ini lol. Sila visit vsco grid iolls kalau nak tengok storyline melalui gambar.

6. Sometimes rajin, sometimes pemalas
Tapi kebanyakan masanya pemalas lah kot. Depends.

7. Mudah menangis
Sikit-sikit nangis, sikit-sikit nangis. Time marah, nangis. Time sedih, nangis. Time happy, nangis. lol apakah semua ini... Tapi sebenarnya orang yang kuat menangis ni, dia kuat. Yes, believe me. Psychologically.

So, sampai sini jelah. Hmmm next week final exam. Risau, risau, risau... Doakan diriku TT____TT

Tutorial: Tumblr askbox at sidebar

Assalamualaikum.


Maaf kepada yang request tutorial ni. Busy sangat life sejak kebelakangan ni. Tak ada masa nak jenguk blog lalalalol.


So let's get started.

1. Mula-mula, open bahagian Edit HTML blog anda. Kalau yang guna Template Designer tu just Add a Gadget lah ya.
2. Copy code ni

<p><iframe frameborder="0" scrolling="no" width="222" height="260" src="http://www.tumblr.com/ask_form/TUMBLR ANDA.tumblr.com" style="background-color:transparent; overflow:hidden;" id="ask_form"></iframe><!--[if IE]><script type="text/javascript">document.getElementById('ask_form').allowTransparency=true;</script><![endif]--></p>
Answered questions <a href="URL SPESIFIK TUMBLR ANDA">HERE.</a>

3. Paste dekat bahagian sidebar seperti yang dikehendaki.
Tajuk, height, width semua tu, ikut suka hati.
TUMBLR ANDA faham-faham jelah.
URL SPESIFIK TUMBLR ANDA tu, ikut suka hati jugak.
Kalau macam saya, setiap kali orang ask, saya letak tag sebagai replies, so url spesifik saya tu jadilah http://aisyasakura.tumblr.com/tagged/replies

DONE!

8/9/14

Tutorial: Floating bubble speech (rectangle)

Assalamualaikum.


Tutorial ni telah di-request oleh someone but uhmmm I'm so sorry to the one yang request tutorial ni sebab something wrong berlaku dekat Tumblr. Entah kenapa mesej yang orang hantar tak di-notified. Tadi kebetulan terbuka bahagian Tumblr messages terkezut sebab mesej zaman bila tiba-tiba muncul T__T Sorry lambat...


Ok so mari mulakan.

  • Copy the codes below. Highlight text and tekan Ctrl + C serentak untuk copy.
.info{font-size: 12px; color: #000;}
  • Untuk pengguna simple template (Template Designer), buka Edit HTML, tekan Ctrl + F serentak dan cari code ]]></b:skin>. Paste codes tadi di ATAS code ]]></b:skin> dan save.
  • Untuk pengguna blogskin (Classic Template), buka Template, tekan Ctrl + F serentak dan cari code </style>. Paste codes tadi di ATAS code </style>
  • Copy codes ni pulak.
<div style="position: fixed;
top: 145px;
left: 10px;
background-color: #fff;
width: 190px;
padding: 10px;
z-index: 1;
opacity:0.6;
    -webkit-transition: all 0.6s ease-out;
    -moz-transition: all 0.6s ease-out;
    transition: all 0.6s ease-out">
<div style="font-size:32px; position:absolute; top:-8px; color:#fff;">&#9650;</div>
<div class="info"><center>Type anything here.</center>
</div>
</div>
  • Untuk pengguna simple template (Template Designer), pergi ke Layout>Add a gadjet>HTML/JavaScript. Paste codes tadi ke dalam bahagian Content. Tak perlu letak Title. Then, save.
  • Untuk pengguna Blogskin (Classic Template), pergi ke Template. Tekan Ctrl + F serentak dan cari code </style>. Tampal codes tadi di BAWAH code </style>
  • Tukarlah ayat tu dengan ayat sendiri. Position rectangle tu pun boleh adjust. Tukar je bahagian top: (nombor)px tu kepada nombor lain. Semakin besar nombor, semakin ke bawah rectangle tu. Nak kecikkan width pun boleh adjust.
  • Preview dulu, then save bila dah puas hati.

DONE!!!

7/28/14

Happy Eid Mubarak!

Assalamualaikum. Kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang~ (tiru tagline kak Maria Elena)

Basically pagi raya tadi memang the spoiled one. lol. Tak tahu nak menangis ke nak ketawa. I'm just clumsy liddat yknow.

Normally hari raya pertama family iolls tidak seperti family uolls. Kami terperap je dalam rumah tak pergi beraya rumah orang. Raya di Key-Ell lah katakan... Sungguh kebandaran. (Padahal Selangor, bukannya KL mihmih memandai je tukar. #TeamSelaluDigelarOrangKLPadahalOrangSelangor)

Sejak tahun lepas, diriku yang sememangnya peminat Detective Conan tegar (sengaja potong perkataan 'tegar' tu sebab tak minat Tegar yang nyanyi "aku yang dulu~~~ bukannya yang sekarang~~~" tu) ini telah menjadikan acara menonton Detective Conan sebagai acara wajib setiap kali hari raya pertama. Entahlah, rasa best pulak layan Detective Conan dengan kuah kacang, rendang, lemang, etc.


Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah... Biasanya hari raya pertama senyum sampai ke telinga. Dapat berkumpul ramai-ramai dengan family terchenta sobs sobs sobs Ya Allah... segala puji bagi-Mu :-')

Terimalah kad raya ini... lol hari tu my classmates and I yang buat kad ni untuk lecturer masa Quranic Languange class kahkahkah. Sorry buruk sikit lol.


Selamat Hari Raya Aidilfitri semua!
Maaf Zahir & Batin!

Taqabballahu minna wa minkum :-)

7/26/14

Home sweet home!

Assalamualaikum...

Rasa janggal bila menaip ni. Punyalah lama tak jenguk blog sejak masuk universiti. Hahaha. Nak kata busy sampai tak ada masa nak online tu macam melampau sangat... but hmmm entahlah, sejak sambung belajar rasa malas nak fokus kepada perkara-perkara yang tak penting.

So, dah nak dekat dua bulan berada di Pahang. So far life dekat kampus ni best! Cuma homesick selama sehari je uollss (sila rujuk luahan hatiku dalam entri yang lepas ahaks). Homesick selama sehari tu pun bersebab... Masa tu aku baru keluar hospital so banyak benda tak settle. Huru-hara hidup~~ Sangatlah ketinggalan kereta api berbanding orang lain sobs sobs. Tapi... alhamdulillah... Allah hantar banyak insan yang budiman untuk tolong aku... Banyak sangat manusia baik dekat kampus ni sobs sobs semoga Allah membalas jasa baik mereka~~~

Semalam, hari yang sungguh memenatkan. I never expected perjalanan nak balik raya begitu tiring~~~ Dari hostel ke tempat tunggu bas, kami terpaksa berjalan kaki sejauh 800 km (agak-agaklah nak menipu pung, 800 meter je... #800meterJElahsangat #800metertubersamaanduapusinganpadanghokay #sayabukanatlet #sayabukanusainbolt #engkonidahkenapaberhashtagdalamblog) Sangat penat okay~~~ Dah lah jalan dengan beg berat. Lepas tu kereta yang lalu lalang tak nak tolong pulak tu. Siap increase-kan velocity lagi masa lalu sebelah kami! Tak pastilah pulak masa kereta tu lalu acceleration constant ke tak (tetiba).


From campus to Kuantan, kena naik bas RapidKuantan selama sejam pulak...

Setiap kali naik bas rapid mesti pilih seat paling belakang hohoho. Pastu conquer lah kan. Kesian penumpang dari next next next stop tak dapat duduk. Ok ini merupakan sikap yang kejam! Sila jangan tiru aksi ini.

Dalam masa sejam tu siap boleh terlelap + tersengguk-sengguk dalam bas tu... (pssttt tu pasal lah nak seat paling belakang... malu iolls kalau duduk depan bila tersengguk-sengguk orang tengok ahaks ahaks - sila jangan baca dengan nada gedik)

Then, dah sampai terminal bas, naik bas ekspres dari Kuantan ke KL. Orang lain semua balik kampung, iolls balik bandar uolls~~~

"Pandanglah lihatlah~~~ kusyenku ge-gebu~~~" kata para kusyen sambil mengangkat kening mereka.

Setelah tiga jam perjalanan, akhirnya sampai juga di KL! Tapi belum sampai rumah lagi sobs sobs kena naik LRT pulak sebab KL selalu dilanda traffic congestion so tak naklah susahkan family nak ke KL untuk menjemput puteri lilin ni (ada ke gelarkan diri sendiri puteri lilin puiii)




Nasib baik dalam LRT tu dapat tempat duduk... Ya Allah terharunya... Semuanya berjalan lancar... Rasa macam terlalu banyak nikmat Allah bagi... Alhamdulillah... Selamat sampai ke rumah... #BalikBandar hohoho. For the first time in forever, aku dapat fefeeling balik raya guna bas ekspres... First time jugak naik LRT hahaha nasib baik ada kawan.

Banyak sebenarnya kerja tak settle lagi TT____TT Semoga segalanya akan dipermudah.

And oh, thank you so much kak Fiqa Nsz for this gift ♥ Love it so much mweheheh siap letak dekat pencil case lagi tau~~~


Till then, ppyong~~~

6/24/14

Hmmmm :-(

Assalamualaikum.

Tak tahu nak bagi tajuk apa. Dah lama tak update. Kalau boleh rasa nak delete je blog ni lol entahlah~ Banyak kali rasa macam tu tapi sampai sekarang blog ni masih wujud.

Minggu ni dah minggu ketiga aku sambung belajar. Jadual belum hectic sangat kot? Tapi minggu-minggu sebelum ni macam-macam masalah melanda. Entah berapa kali aku nangis sebab rasa diri tak kuat nak lalui semua ni.

Sebelum masuk sini, aku happy sangat sebab aku dapat masuk uni dengan course yang aku nak. Sebab memang first choice and impian kita kan~~~ Tapi bila dah sampai sini, macam-macam dugaan datang bertimpa pulak, aku mula persoal balik diri aku... "Betul ke pilihan aku ni?" "Kenapa rasa macam tak sanggup?" Lepas tu mulalah aku fikir balik, "Kenapa aku tak pilih uni yang dekat dengan rumah sebelum ni? Kenapa pilih yang jauh ni jugak?" Dan... macam-macam lagi aku terfikir T__T Aku rasa macam nak tukar uni je lepas habis asasi ni... Rasa macam tak sanggup kot nak jadi orang Pahang? Selama hampir 10 tahun kena duduk Pahang? Seriously? NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO...

Aku tak tahulah macam mana sekarang ni... Pelajaran pun masih samar-samar sebab banyak aku tak faham... Minggu lepas dah lah aku absent, tak pergi kelas.... Hmmm.....

Aku sedih sangat sekarang ni... Haraplah semuanya aku beransur pulih hari demi hari... Aku takut pointer jatuh then sia-sia je aku dapat course ni... Aku takut..... Aku takut Ya Allah....

Semoga semuanya akan okay... Amin................................

5/31/14

1 week to go

Assalamualaikum.


Lagi (lebih kurang) seminggu aku akan mendaftar masuk universiti. Kawan-kawan lain semua dah sambung belajar dah pun, aku ni masih ada masa untuk relaks mwahahaha. 

So... lepas ni aku akan berhijrah ke Pahang. Dah lah selama ni tak pernah duduk asrama, then kena berpisah daripada keluarga... Dari Selangor ke Pahang... Dush~~~ Harap-harap dapat sesuaikan diri. Sebenarnya banyak universiti yang dekat dengan rumah aku. UPM, UKM, UM... dan beberapa universiti lagi yang dekat, tapi yang jauh ni jugak aku pilih. Kawan-kawan aku ramai yang berkampung dekat UPM dengan Kolej MARA Kulim. Untunglah diorang dapat tempat sama...

Banyak benda yang membuatkan aku nervous sebenarnya. Terutama sekali pasal kerjaya yang aku pilih. Aku decide nak jadi doktor sejak tahun lepas. Sebelum ni, kerjaya doktorlah yang paling aku tak nak sebab selalu dimomokkan dengan cerita-cerita macam... "Kalau nak jadi doktor kena tinggal dalam bilik mayat blablabla" dan macam-macam cerita lagi. Dulu, aku memang takut darah. Kalau tengok organ-organ macam jantung atau paru-paru dalam TV pun aku tak sanggup tengok. Tapi tu semua dulu, sekarang ni... aku rasa semua tu aku boleh handle, In sya Allah. 

 

Aku banyak baca pasal kerjaya doktor ni. Memang ramai yang kata susah. Semua info yang aku baca seolah-olah menakutkan aku tapi entah kenapa hati aku degil suruh pilih bidang ni jugak. Hati aku macam menjerit, "saya sanggup!!!!" setiap kali terbaca yang nak jadi doktor ni kena lalui benda-benda itu dan ini. Dari segi minat, ya aku memang minat sangat Biology. Minat aku nak tolong rawat orang pulak mula berputik sejak aku join Bulan Sabit Merah. Rasa indah sangat lepas berjaya tolong kurangkan sakit orang lol.

Lagi bertambah minat bila layan medical drama. Err, tapi aku layan Korean punya je lah. Sekarang ni aku tengah layan Doctor Stranger. Fuhh, baru first episode aku dah ternangis sebab banyak sangat twist. Walaupun aku tak berminat nak jadi doktor bedah jantung tapi disebabkan medical drama, mestilah rasa best kan. Hohoho. Aku dah terbayang dah nanti aku akan banyak kena marah kalau buat silap blablabla. Aku akan banyak menangis kot nanti?

(Psstttt... Writer-nim, next episodes tolong kekalkan ke-daebak-an drama ni please...)

Lepas ni aku akan berada dalam mode semi-hiatus. Till then, ppyong~

5/30/14

Tutorial: Floating rectangle with hover effect

Assalamualaikum.

Tajuk tu main bantai je bagi nama sebenarnya lol.

  
Ni contoh floating rectangle yang dimaksudkan tu. Boleh diletakkan di mana-mana bahagian blog and boleh isi dengan quotes ke, introduction ke, status ke, tak kisah lah apa-apa pun.

Ni tutorial untuk menjawab persoalan cik anon hari tu.

Rectangle tu boleh letak dekat mana-mana sebenarnya, tapi perlu diingat ni code untuk floating punya. 

Cadangan pertama:
Letak floating rectangle atas opaque background ala-ala sidebar. Ni cadangan je tau. Nanti ubahlah codes ikut kreativiti and cita rasa.

  • Copy the codes below. Highlight text and tekan Ctrl + C serentak untuk copy.
#sideu {
position: fixed;
top:0px;
left:0px;
width:233px;
height:100%;  background: #d0d0d0;
background-size: cover;
    }
 
#quotes {
    position: fixed;
    top:290px;
    left:10px;
    width: 180px;
    height:auto;
    font: 11px century gothic;
    letter-spacing:1px;
    line-height:140%;
    text-align: justify;
    color:#000;
    z-index:22;
    background:#fff;
    padding: 15px;
    height:auto;
    line-height:15px;
    opacity:0.6;
    -webkit-transition: all 0.6s ease-out;
    -moz-transition: all 0.6s ease-out;
    transition: all 0.6s ease-out
    }
#quotes2 {
    position: fixed;
    top:390px;
    left:10px;
    width: 180px;
    height:auto;
    font: 11px century gothic;
    letter-spacing:1px;
    line-height:140%;
    text-align: justify;
    color:#000;
    z-index:22;
    background:#fff;
    padding: 15px;
    height:auto;
    line-height:15px;
    opacity:0.6;
    -webkit-transition: all 0.6s ease-out;
    -moz-transition: all 0.6s ease-out;
    transition: all 0.6s ease-out
    }
#quotes3 {
    position: fixed;
    top:506px;
    left:10px;
    width: 180px;
    height:auto;
    font: 11px century gothic;
    letter-spacing:1px;
    line-height:140%;
    text-align: justify;
    color:#000;
    z-index:22;
    background:#fff;
    padding: 15px;
    height:auto;
    line-height:15px;
    opacity:0.6;
    -webkit-transition: all 0.6s ease-out;
    -moz-transition: all 0.6s ease-out;
    transition: all 0.6s ease-out
    }
 
#quotes:hover {
    opacity:2;
    -webkit-transition: all 0.6s ease-out;
    -moz-transition: all 0.6s ease-out;
    transition: all 0.6s ease-out}
#quotes2:hover {
    opacity:2;
    -webkit-transition: all 0.6s ease-out;
    -moz-transition: all 0.6s ease-out;
    transition: all 0.6s ease-out}
#quotes3:hover {
    opacity:2;
    -webkit-transition: all 0.6s ease-out;
    -moz-transition: all 0.6s ease-out;
    transition: all 0.6s ease-out}
  • Untuk pengguna simple template (Template Designer), buka Edit HTML, tekan Ctrl + F serentak dan cari code ]]></b:skin>. Paste codes tadi di ATAS code ]]></b:skin> dan save.
  • Untuk pengguna blogskin (Classic Template), buka Template, tekan Ctrl + F serentak dan cari code </style>. Paste codes tadi di ATAS code </style>
  • Copy codes ni pulak.
<div id="sideu"></div>

<div id="quotes">Welcome to my blog. My name is Kimchi and I like Kimchi blablablablabla~</div><br/>
<div id="quotes2">Hello, konichiwa, annyeong haseyo, blablablablabla................ .....................................</div>
<div id="quotes3">I don't want much, I just want eveything, blablablablablabla~</div>
  • Untuk pengguna simple template (Template Designer), pergi ke Layout>Add a gadjet>HTML/JavaScript. Paste codes tadi ke dalam bahagian Content. Tak perlu letak Title. Then, save.
  • Untuk pengguna Blogskin (Classic Template), pergi ke Template. Tekan Ctrl + F serentak dan cari code </style>. Tampal codes tadi di BAWAH code </style>
  • Tukarlah ayat tu dengan ayat sendiri. Boleh tukar warna background #d0d0d0 tu kepada warna lain. Position rectangle tu pun boleh adjust. Tukar je bahagian top: (nombor)px tu kepada nombor lain. Semakin besar nombor, semakin ke bawah rectangle tu. Ni contoh untuk tiga rectangle. Kalau nak kurangkan jadi dua atau satu rectangle, padamlah codes apa yang patut. Nak kecikkan width pun boleh adjust.
  • Preview dulu, then save bila dah puas hati.
Cadangan kedua:
Letak floating rectangle atas background biasa. Ni contoh je. Boleh ubah warna and position ikut kreativiti.

  • Copy the codes below. Highlight text and tekan Ctrl + C serentak untuk copy.
#quotes {
    position: fixed;
    top:30px;
    left:10px;
    width: 180px;
    height:auto;
    font: 11px century gothic;
    letter-spacing:1px;
    line-height:140%;
    text-align: justify;
    color:#000;
    z-index:22;
    background:#fff;
    padding: 15px;
    height:auto;
    line-height:15px;
    opacity:0.6;
    -webkit-transition: all 0.6s ease-out;
    -moz-transition: all 0.6s ease-out;
    transition: all 0.6s ease-out
    }

#quotes2 {
    position: fixed;
    top:130px;
    left:10px;
    width: 180px;
    height:auto;
    font: 11px century gothic;
    letter-spacing:1px;
    line-height:140%;
    text-align: justify;
    color:#000;
    z-index:22;
    background:#fff;
    padding: 15px;
    height:auto;
    line-height:15px;
    opacity:0.6;
    -webkit-transition: all 0.6s ease-out;
    -moz-transition: all 0.6s ease-out;
    transition: all 0.6s ease-out
    }
 
#quotes:hover {
    opacity:2;
    -webkit-transition: all 0.6s ease-out;
    -moz-transition: all 0.6s ease-out;
    transition: all 0.6s ease-out}

#quotes2:hover {
    opacity:2;
    -webkit-transition: all 0.6s ease-out;
    -moz-transition: all 0.6s ease-out;
    transition: all 0.6s ease-out}
  • Untuk pengguna simple template (Template Designer), buka Edit HTML, tekan Ctrl + F serentak dan cari code ]]></b:skin>. Paste codes tadi di ATAS code ]]></b:skin> dan save.
  • Untuk pengguna blogskin (Classic Template), buka Template, tekan Ctrl + F serentak dan cari code </style>. Pate codes tadi di ATAS code </style>
  • Copy codes ni pulak.
<div id="quotes">Welcome to my blog. My name is Kimchi and I like Kimchi blablablablabla~</div><br/>

<div id="quotes2">Hello, konichiwa, annyeong haseyo, blablablablabla................ .....................................</div>
  • Untuk pengguna simple template (Template Designer), pergi ke Layout>Add a gadjet>HTML/JavaScript. Paste codes tadi ke dalam bahagian Content. Tak perlu letak Title. Then, save.
  • Untuk pengguna Blogskin (Classic Template), pergi ke Template. Tekan Ctrl + F serentak dan cari code </style>. Tampal codes tadi di BAWAH code </style>
  • Tukarlah ayat tu kepada ayat sendiri. Boleh tukar warna background rectangle tu kepada warna lain selain putih. Position rectangle tu pun boleh adjust. Tukar je bahagian top: (nombor)px tu kepada nombor lain. Semakin besar nombor, semakin ke bawah rectangle tu. Kalau nak kurangkan jadi satu rectangle, padamlah codes apa yang patut. Nak kecikkan width pun boleh adjust.
  • Preview dulu, then save bila dah puas hati.

Sekian~~~

5/26/14

Selepas kecewa Malaysia gagal menjadi juara, aku ketawa kerana...

HAHAHAHAHAAAAAAAA!!!!!!!!! /sorry ter-over pulak/

Dah lama tak layan acara sukan. Tadi layan Final Piala Thomas. Aku bangga sangat sebab tak sangka Malaysia dapat masuk final. Semua players turun pulak tu. Penentuan juara terletak di atas bahu pemain terakhir di set yang terakhir pulak tu. Sengit pulak tu. Mendebarkan pulak tu. Walaupun tak berjaya menjadi juara, I'm still proud!!!!!!!!

Ok sebenarnya tadi lepas habis layan acara badminton tu, aku bukak Twitter, tengok apa yang trending. Tengah kecewa (sampai rasa tak selera nak makan uolssss) macam tu tiba-tiba jumpa banyak sangat gambar lawak berkenaan final Piala Thomas tadi.






HAHAHA TOO FUNNY TBH. Sebenarnya banyak lagi tapi malas nak tampal banyak-banyak dekat blog ni. And that Ueda guy is really handsome tbh T____T Dia umpama long lost brother aku kerana kendur di bawah matanya sama sepertiku!!! Ok tataaa~~ (I end this entry awkwardly... /sigh/)

5/25/14

Resipi: Mug Chocolate Cake/Kek Coklat Mug

Assalamualaikum.

Dah lama tak share resipi hewhewhew. Sesiapa yang suka makan kek tu meh lah tengok resipi ni. Mudah dan ringkas. 

Apa itu Mug Cake? Mug cake ni mestilah kek, cuma yang bezanya kek ni hidangan untuk seorang je dan kek ni dibakar dalam mug lepas tu terus boleh makan. Kiranya macam kek ekspres lah. Bila tengah craving cake tapi malas nak buat dalam cake pan besar gedabak, buatlah mug cake yew.

Terpaksa cilok gambar dengan bantuan Google sebab iols punya gambar cake yang berada dalam mug tak sempat transfer then tetiba phone tu rosak ughhhhh nice timing wahai phone.
(Dah lah mug iols comel tsk tsk tak dapat nak show off)

Hari tu sebelum cuba resipi ni, macam-macam resipi dekat internet digeledah, lain orang lain resipinya so resipi ni ikut cita rasa tuan blog ni (ubah suai-ed version), ye lah sebab ada sesetengah bahan susah nak didapati di Malaysia. 

Sesiapa yang ada microwave oven dekat rumah, bonus untuk anda! Sebab kek tu boleh masak dalam masa 5 minit je. Sesiapa yang cuma ada oven biasa, terpaksalah tunggu lama sikit.

Bahan-bahan
  • 1 biji telur.
  • 3 sudu besar serbuk koko.
  • 4 sudu besar tepung gandum (all purpose flour). ((Boleh adjust ikut saiz mug tu. Kalau mug besar gajah boleh guna 5 sudu besar))
  • 3 sudu besar gula ((Boleh adjust ikut cita rasa. Kalau nak penyakit kencing manis letak 10 sudu pun boleh))
  • 1 sudu besar tepung penaik (baking powder).
  • 2 sudu besar minyak masak.
  • 3 sudu besar susu segar. ((Kalau tak ada stok dekat rumah, guna air je.))
  • 1 sudu besar cip coklat. *optional
  • 1/2 sudu teh garam.
  • Mug of course.
Cara-cara
  • Preheat oven dengan suhu 180 darjah celcius selama lebih kurang 5 minit. Ni step basic kalau nak buat kek yew.
  • Masukkan tepung gandum, gula, garam, serbuk koko, dan tepung penaik ke dalam mug. Kemudian, gaul sampai sebati.
  • Pecahkan telur dan tambahkan ke dalam mug dan gaulkan sampai sebati.
  • Masukkan pula susu & minyak masak dan gaulkan sampai sebati.
  • Masukkan mug yang dah berisi gaulan sebati tadi ke dalam oven dan kita bakorrrrrrr (sila baca guna gaya Usop Wilcha) selama lebih kurang 25 minit. Tapi masa yang diambil untuk masak ni bergantung kepada oven anda. Kalau lepas 25 minit pun tak masak lagi, bakar balik dalam 10 minit camtu, dan ulang sampai kek masak.

Nota:
  • Kepada sesiapa yang tak ada stok serbuk koko dekat rumah, boleh ganti dengan serbuk Milo tapi jangan letak banyak sangat, takut kek tak naik. Kalau guna serbuk Milo, letak lebih kurang 1 1/2 sudu besar je, tapi awas, rasa dia nanti mungkin tak sesedap guna serbuk koko sebab rasa kepekatan coklat akan kurang. (Percayalah orang yang dah pernah try ni hoho)
  • Kalau yang guna microwave oven tu, setkan masa lebih kurang 3 minit dengan power maksimum. (Untunglah ada microwave oven~~)
  • Cara nak tahu kek dah masak ke belum: Cucuk bahagian tengah kek tu guna lidi. Kalau sisa tak melekat dekat lidi tu, maknanya kek dah masak.
  • Kalau nak tabur icing sugar atas kek pun boleh untuk hiasan. Celup sos coklat pun boleh kalau nak sedap.
  • Kalau ada esen vanilla tambahlah setitis, kalau tak ada pun okay je.
  • Hati-hati bila nak keluarkan mug dari oven tu. Pemegang mug tu panas, so gunalah kain untuk cover pemegang dia.
  • Jangan memandai nak rendam mug yang masih panas dalam air sejuk, takut mug tu pecah sebab kejutan budaya (panas bertemu sejuk tak ke kejutan budaya tu?)

Ni eden punyaaaa. Ni lepas dah dikeluarkan daripada mug.
(Gambar yang masih sempat di-transfer sebelum phone buat hal)

Amboi lepas dah gigit bahagian atas baru nak snap gambar kahkahkah.

Setelah dihias guna sos coklat, oat, dan nestum... Tadaaa~~

Disebabkan serbuk koko tak ada, terpaksa guna Milo. Disebabkan tak ada rasa coklat sangat terpaksa salutkan dengan sos coklat TT__TT 
Tapi puas hati sebab first try dan alhamdulillah menjadi. Mula-mula tu takut mug pecah ke, apa ke kan.

Freebies: Japanese Emoticon Cursors

Assalamualaikum and hellooooo~

Tengah bosan-bosan tadi tiba-tiba terdetik nak buat cursors. Maklumlah, penganggur berjaya lah katakan... Terperap je dalam rumah tsk tsk.

RULES
  • Digalakkan beritahu di ruangan komen atau kreditkan ke blog ni kalau nak ambil.
  • Jangan sesekali redistribute.
  • Jangan sesekali claim them as yours.
  • Jangan sesekali edit semula cursors ni.

/hargailah penat lelah diriku ini/ /lap air mata palsu/


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cara nak pasang cursor dekat blog:
  • Pergi ke Edit HTML. Tekan Ctrl + F serentak dan cari code <head>
  • Copy code di bawah. Tekan Ctrl + C serentak untuk copy.
<style type="text/css">
body{ cursor:url(URL CURSOR), auto;}
</style>
  • Paste code tadi di bawah code <head>
  • Tukar URL CURSOR tu dengan URL yang dah di-copy tadi.

Ppyong~~