1/5/14

Photoshop Tutorial: Licinkan muka guna Photoshop

Or
Flawless-kan muka guna Photoshop
Buang jerawat pada muka guna Photoshop
Buang skin imperfections guna photoshop

\Mana satu tah tajuk yang sesuai. I'm confused/

Tutorial ini amat berguna kepada mereka yang ingin kelihatan menyerlah dalam gambar. Nak menyerlah secara realiti, gunalah produk kosmetik pilihan anda~

Tutorial ni basically untuk melicinkan kulit wajah dalam gambar. Remove blackheads, pimples, moles etc. Boleh juga digunakan untuk buang noise.

OK mari mulakan.
Dalam gambar ni nampak kulit dia bersisik sikit; means tak licin. Nak google gambar orang berjerawat tercemar pulak blog ni tu pasal lah guna gambar dia lolololol.

before

Step 1
Open gambar yang berkenaan dekat photoshop. Tekan "Blur Tool". Pastikan strength 100%.



Step 2
Shade bahagian yang mempunyai imperfection tadi dengan Blur Tool. Gunakan Zoom Tool untuk membantu. (Keyboard shortcut= Tekan huruf Z)

Step 3
Jika kesan imperfection masih kelihatan, boleh guna Smudge Tool (yang ada gambar jari telunjuk, bawah Sharpen Tool). Then, boleh touch up dengan Blur Tool balik.

Step 4
Save!

Tengok betul-betul. Kulit muka dia ada perbezaan.
Selamat mencuba!

p/s: Klik pada gambar untuk tumbesaran.

0 Sakura(s):

Post a Comment