3/6/14

Photoshop Tutorial: Colour Filter [1]

Assalamualaikum.

Yang bestnya tentang Photoshop ni, kita boleh buat sendiri macam-macam jenis filter. Bukan semua jenis filter sesuai untuk semua gambar. Sebab tulah contohnya macam aplikasi Camera 360, Pixrl-O-Matic, etc... filters yang disediakan hanya ngam dengan certain gambar je. I don't know if you get what I mean tapi itulah dia.

Photoshop PSD pun, bila kita download, kita akan mendapati PSD tu tak 100% sesuai dengan semua gambar. Tapi tak dapat dinafikan PSD best bila kita nak jimat masa.

Tutorial ini; cara untuk edit gambar guna Photoshop, for beginners. Orang yang dah pro dah tahu dah pun benda-benda basic macam ni.

Kalau malas nak cari PSD, guna cara ni.


OK, let's get started.

Step 1:
Open gambar yang nak diedit. Ctrl + O untuk keyboard shortcut.

Step 2:
Klik bulatan hitam putih di bahagian hujung kanan bawah Photoshop.

Kalau tak jelas klik pada gambar.

Step 3:
Cari "Curves..." dan klik.

Drag line dekat graf tu sampai jadi bentuk macam dalam gambar di bawah. Untuk lebih tepat lagi, setkan Output: 200, Input: 180.


Step 4:
Ulang Step 2. Kali ni cari "Color Balance..." dan klik. Setkan Tone dia kepada Midtones.

Setkan;
Cyan-Red: 20
Magenta-Green: -15
Yellow-Blue: 5


Step 5:
Klik pada Layer>New Fill Layer>Solid Color...


Setkan dia punya Mode kepada "Exclusion". Setkan Opacity dia kepada "50%". Klik "OK".


Masukkan colour code #531e5e. Klik "OK".


DONE!!!

The outcome.

P/S: Pandai-pandailah jadikan PSD.

12 comments:

  1. Kak, tanya skit, ni adbe photoshop ke ?

    ReplyDelete
  2. @Suraya Pakair

    Yup~~ Akak guna Adobe Photoshop CS5.

    ReplyDelete
  3. wahh hebatnya awak =')
    photoshop ni awak dwnload or beli cd je? hebakk la ^^

    ReplyDelete
  4. @Aisyah azizon

    takdelah hebat pun... basic je ni :)
    photoshop ni saya download je..dah orang upload free2 kan...
    >.<

    ReplyDelete
  5. kat mana ea download? sebab bila ecah dwnload, most;y for trial only. mind to share the link?

    ReplyDelete
  6. @Aisyah azizon

    nanti saya bagi link kat cbox awak ya :)

    ReplyDelete
  7. tq kak for the tutorial.. lma dah cari..

    ReplyDelete