3/14/14

"Raja Bomoh" memalukan Islam dan Malaysia

Tahan diri daripada bersuara mengenai perkara ni, last-last tertaip jugak.

I'm just..... disappointed. I'm extremely embarrassed.

Aku sangat kasihan kepada pelajar-pelajar Malaysia yang sekarang ni sedang menuntut ilmu di luar negara, especially yang beragama Islam. Mereka ditertawakan. Ya, berita tentang "raja bomoh" tu sudah tersebar luas ke serata dunia.

Korea... Russia... Mesir... Arab... dan banyak lagi media dari negara-negara luar yang siarkan perkara ni.

"Malaysia uses bomoh as a last resort to find flight MH370"
Headline sedemikian dan seumpamanya sudah cukup untuk memalukan Malaysia. Agh... malunya aku...

Ini keratan seorang pelajar Malaysia di Mesir mengenai isu ini. Memalukan, bukan?

Yang ini pulak pengalaman pelajar Malaysia di Beijing.

Dekat twitter pun ada...



Tadi aku terbaca blog mato (kalau tak pernah dengar dia ni siapa, never mind), dan aku sangat terasa. Ya Allah... rasa macam... nak nangis pun ada. 



Kepada rakyat Malaysia yang merupakan pengguna tegar laman sosial, berhentilah membuat parodi mengenai isu ni. Please... Kita dah cukup malu bila orang luar ketawakan kita, yet kita nak turut serta memalukan negara sendiri? Yet kita nak turut serta rosakkan imej Islam? Please, stop it.

8 comments:

  1. memang memalukakan kak. Malu sangat, kita Malaysia negara Islam tapi guna bomoh. Lepas benda ni tak berhasil barulah nak oanggil ustaz, mufti. Pelik sangat. Satu dunia perlekeh Malaysia. Nak tak nak, yg dekat negara luar terpaksalah than malu.

    ReplyDelete
  2. @Suraya Pakair

    kan.... tak tahu di mana silapnya T^T harap2lah orang lupakan cepat isu ni.

    ReplyDelete
  3. Ya Allah, bila baca luahan rakyat malaysia yg berada kat luar negara ni, sangat memalukan. semua ni tindakan manusia2 bodoh ni, tak pasal2 kita yg malu :'(

    ReplyDelete
  4. @Mazni Munawar

    harap2lah benda ni akan beransur pulih supaya nama baik negara kita dan Islam tak terus tercemar :-(

    ReplyDelete
  5. sangat2 memalukan... xbfikir dulu sblm btindak melakukan sesuatu benda... tgk kat fb pun ramai da post sal games Bomoh yg ada kat play store... iskkk

    ReplyDelete
  6. @Miss Boo

    bagi saya dah tahap ekstrem sampai kat play store pun ada... tsk tsk

    TT___TT

    ReplyDelete
  7. As salam...,

    memang menyedihkan dgn cara yang agk memalukan ini... :(

    ReplyDelete