10/15/14

Novel Review: DIAgnosis

Assalamualaikum.

Ada three weeks semester break, yeay! So malam semalam baru habis baca DIAgnosis. I call it, "buku DIAnosis" but some call it "novel DIAgnosis" ahha sama je lah tu.


I bought it online sebab susah nak cari buku ni dekat kedai. Sobs. Then, menyesal beli online. Lepas dah bank in apa semua suddenly a student society at my campus ada buat pre-order buku ni. So dapatlah mereka beli dengan harga yang jauh lebih murah, sedangkan diriku ini telah membelinya dengan harga yang lebih mahal (postage fee, etc) #kedekutnya Tapi lepas dah habis baca, who cares dengan duit semua tu lol. Ilmu lebih berharga right? It deserves to be in carta best-seller!


DIAgnosis merupakan gabungan idea tiga penulis,
Dr. Anwar Fazal, MD
Dr. Aizzat, MD
Dr. Azah, MBBS

Buku dia tak tebal, nipis je. Ringan pulak tu. Rasa macam baca novel English sebab kertas yang digunakan jenis kertas ringan yang kuning-kuning tu. Kan bagus semua novel Melayu pun guna kertas macam ni macam novel-novel omputih. Hoho.

Kandungan DIAgnosis ni banyak cerpen-cerpen (cerita pendek). Walaupun padat, ringkas, tapi mesej yang nak disampaikan tu, fuhhh... Deep. That's why I love it. Buku macam nilah yang sepatutnya disukai oleh anak muda zaman sekarang instead of... lu pikirlah sendiri.


To me, DIAgnosis is really inspiring. The words hit me like bullets. Ada diselitkan inspiring quotes, potongan ayat Quran dan Hadis yang boleh dijadikan pedoman.

"Kenapa Jadi Doktor?" (this one makes me smile), 
"Manusia Aneh" (this makes me think hard), 
"Doktor Segala Doktor" (this hits me like bullets) & 
"Malayria" (very smart!) 
... are my fav from Dr. Anwar Fazal.

"Tangisan Yang Dinanti" (sobs... ini smart and sweet) & 
"Paediatrics Versus O&G" (this makes me think about my dream profession) 
... pulak my fav from Dr. Azah.

"Egoistik" (words of wisdom) & 
"Adrenaline" (sebak baca ni. sobs. speechless. perfect ending) 
... pulak my fav from Dr. Aizzat.

Ish basically semua cerpen dalam ni best. Nah pilih yang the best susah.

Intelligent piece ;_;

Selain itu, ada banyak medical term dalam ni. Lagi-lagi yang abbreviation tu, pening kepala dibuatnya. Mujurlah ada glosari dekat bawah. Bolehlah golongan yang bukan doktor macam iolls ni faham + dapat tambah ilmu pengetahuan. Hoho.


Ilmiah.

Tazkirah buat semua :-)

Rasanya macam nak baca banyak kali DIAgnosis ni. Best! It makes you think, you know. Ilmiah. Inspiring. Novel ni bukan untuk para doktor/bakal doktor/orang yang terlibat dalam medical field je baca. It's for all of us.

Siapa yang dah baca, you know that 'feeling'. Siapa yang belum baca, try it :-) Banyak manfaatnya.

Can't wait for #DIAgnosis2!!!

6 comments:

  1. So, kalau orang yang belajar dalam bidang non-medical baca buku ni, boleh faham la kiranya?

    ReplyDelete
  2. @Nurzakiah Hanum
    :-)

    @Farah
    boleh je faham... sebab memang buku ni ditujukan untuk semua pun :D

    ReplyDelete
  3. Oh, ok ok! Terima kasih. Dah lama dah teringin nak beli buku ni tapi selalu yang review budak medic je. Tu yang macam confused sikit nak beli ke tak.

    ReplyDelete
  4. @Farah

    Sama-sama kak Farah. Memang budak medik yang banyak review buku ni, since related kan dengan bidang dia orang...

    yes, buy it!

    ReplyDelete
  5. Sesiapa yang berminat nk dapatkan Diagnosis 1 & 2...Whatsapp COMBO DIAGNOSIS ke 0129723116 untuk response PANTAS

    ReplyDelete