1/22/14

1/17/14

1/14/14

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum.

Dulu masa kecik-kecik, aku pernah sekali join berarak untuk sambutan maulidur rasul. It was so awkward haha sebab aku ikut ayah, so dalam perarakan tu aku jalan sekali dengan lelaki dan pakcik-pakcik. Masa tu aku tak faham pun kenapa ada perarakan.

Sekarang, dah besar panjang, aku sedar yang nak mengingati Rasulullah SAW tak payah perarakan pun tak apa, yang penting kita rajin berselawat dan ikut sunnah-sunnah Rasulullah.


Buku yang paling kiri tu, aku belum habis baca lagi tapi aku akui, aku paling enjoy bila baca kisah pasal Saidatina Aisyah dengan Rasulullah. Bila part yang belakang-belakang tu dah tak best sebab dia cerita pasal hidup Saidatina Aisyah selepas Rasulullah wafat :-(
Kesedihannya tak dapat diungkap dengan kata-kata.

Baca kisah macam mana Rasulullah SAW layan Saidatina Aisyah membuatkan aku jatuh cinta.......... Perasaan ni lain daripada how you read a fictional novel and how you like the male character so much. It's different sebab kisah Rasulullah ni kisah benar. Aku terharu sangat (sampai rasa nak menangis). Kalau semua suami dalam dunia ni sebaik Rasulullah, indahnya dunia.


Actually yang bawah ni pun buat aku terharu.


1/13/14

Freebies: #1 Notebook Textures

I spent hours to make these textures. Fuhh.

Freebies for my followers. Jeng jeng jeng!

*UPDATE:* 
  • Kalau nak ambil, silakan. Gunalah sesuka hati; tak payah sertakan kredit pun tak apa.
  • Lebih afdal beritahu di ruangan komen kalau dah download.
  • Jangan sesekali re-freebies/claim them as yours.

/hargailah penat lelah diriku ini/


.rar file
Size: 650 x 850

Boleh digunakan untuk graphics/artworks/posters etc.
Do not reupload these textures.

안녕!

1/7/14

Resipi: French Toast

Today, I'd like to share another recipe for lazybums. Yeah selama ni mana pernah diriku yang kurang rajin ini share resipi yang rumit-rumit.

Makanan ni dinamakan French Toast. Nama je macam gah, tapi makanan dia basically macam roti relur je.
HA HA HA HA ((gelak like a boss))



((Pictures are not mine.))
I was too hungry last time so I forgot to snap a pic of mine.

BAHAN-BAHAN:
  • Telur
  • Roti
  • Susu segar atau larutan krimer Coffee Mate (I used the second option)
  • Gula
optional:
  • Whipped cream
  • Berries
  • Maple syrup
  • Esen Vanilla
  • Toasted almonds


CARA PENYEDIAAN:

  • Campurkan telur, susu, gula dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati. Jika ada esen vanilla, tambahkan sekali. ((Kalau guna 2 keping roti, masukkan 2 sudu gula. Kalau guna 3 keping roti, masukkan 3 sudu gula, etc))
  • Rendam dan ratakan permukaan roti dengan sebatian tadi.
  • Goreng.
  • Siap!
  • Optional: Nak sedap, boleh tambah fresh berries, whipped cream, toasted almonds, etc.

1/5/14

Tutorial: Install Hangul Keyboard for Windows 7

Hangul = Korean Alphabet

Sesiapa yang ada phone android tu senang je nak install hangul. Dekat google apps banyak. Siapa pakai jenama Samsung, lagi senang sebab dah ada application tu.
Dalam laptop pun boleh install. Follow the steps below.

Step 1
Click Start (the Windows icon). Then, click "Control Panel". Then, click "Clock, Language and Region". Then, “Change keyboards or other input methods”.


Step 2
Click "Change Keyboards...". Then, click "ADD". Scroll down and find "Korean". Then, click "OK". Then, "Apply"


Step 3
Using keyboard, click Shift + Alt. See your taskbar. Click the small arrow and tick "Soft Keyboard". Click "A" to convert to Hangul Keyboard.


Step 4
Done! 하하하
You can now use it.

Photoshop Tutorial: Licinkan muka guna Photoshop

Or
Flawless-kan muka guna Photoshop
Buang jerawat pada muka guna Photoshop
Buang skin imperfections guna photoshop

\Mana satu tah tajuk yang sesuai. I'm confused/

Tutorial ini amat berguna kepada mereka yang ingin kelihatan menyerlah dalam gambar. Nak menyerlah secara realiti, gunalah produk kosmetik pilihan anda~

Tutorial ni basically untuk melicinkan kulit wajah dalam gambar. Remove blackheads, pimples, moles etc. Boleh juga digunakan untuk buang noise.

OK mari mulakan.
Dalam gambar ni nampak kulit dia bersisik sikit; means tak licin. Nak google gambar orang berjerawat tercemar pulak blog ni tu pasal lah guna gambar dia lolololol.

before

Step 1
Open gambar yang berkenaan dekat photoshop. Tekan "Blur Tool". Pastikan strength 100%.



Step 2
Shade bahagian yang mempunyai imperfection tadi dengan Blur Tool. Gunakan Zoom Tool untuk membantu. (Keyboard shortcut= Tekan huruf Z)

Step 3
Jika kesan imperfection masih kelihatan, boleh guna Smudge Tool (yang ada gambar jari telunjuk, bawah Sharpen Tool). Then, boleh touch up dengan Blur Tool balik.

Step 4
Save!

Tengok betul-betul. Kulit muka dia ada perbezaan.
Selamat mencuba!

p/s: Klik pada gambar untuk tumbesaran.

1/3/14

Freebies: Cute Doodle Icons (part two)

RULES
  • Kalau nak ambil, silakan. Gunalah sesuka hati; tak payah sertakan kredit pun tak apa.
  • Lebih afdal beritahu di ruangan komen kalau nak save, tapi tak payah pun tak apa.
  • Jangan sesekali re-freebies/claim them as yours.

/hargailah penat lelah diriku ini/

Boleh digunakan sebagai png untuk edit header, fanfic poster, graphic, dan sebagainya.


  • Wooden signboard doodle

  • Cake doodle

  • Bow doodle/Bowtie doodle




  • Music note doodle

  • Cloud doodle/Rainy cloud doodle

Klik pada gambar. Then, right-click and save image.