2/4/15

Art mode: on

Assalamualaikum.

Recently, my friend introduced Art Friend to me. Art Friend is a store that sells various art supplies. I excitedly asked my another friend to accompany me there, since I love art. I bought a water color set and a palette.

I rarely draw and my drawing skill is obviously at the amateur level, but it's not wrong to love something you're not good at. Ha-ha-ha.

So inilah dia barang yang dibeli. Jenama Daler Rowney. I don't mind spending a fortune to buy art supplies.

Then I gave it a try. Masa tu tertanya-tanya kenapa lukisan tu nampak dull semacam je bila warna dia dah kering. Then I realised I had to use a large volume of white to brighten the color. Membazirlah kan... Supposedly guna water, but then I realised lagi kalau guna water, paper tu akan wrinkle bila water color tu kering. Then I realised lagi, "I should've bought suitable papers..." *pasang muzik Kwangsoo*

Failed.

Lepas tu, I tried potret pulak. Seriously it was hard berbanding lukis potret guna pensel. Sebab... bila dah tersilap tu susah nak padam lol. I messed up the hair part T_T Sebab tak berniat nak buat hair part tu realistik punya style but then ugh tak boleh guna water sangat because of the paper... Nanti berlubang pulak kertas.


Close up.


Using pencils is definitely easier. My first attempt, here. Yang bawah ni pulak second attempt tapi tak jadi pun T_T

Second attempt. I messed up the hair part again T_T


Cartoon version is much easier above all hahaha. The picture below; my friends and I. It's about ukhwah sebenarnya. Duh, I miss my friends T_T (tetiba)

Pen + pensel warna.

"Kalian tahu kenapa hujan itu menyenangkan? Kerana turunnya ramai-ramai. Kalian tahu kenapa nasi itu lazat dan mengenyangkan? Kerana dihidangkan ramai-ramai. Kalian tahu kenapa gigi itu berguna? Kerana ramai-ramai berbaris rapi.
Sungguh, di dunia ini sesuatu yang positif selalu menjadi istimewa di saat ramai-ramai melakukannya.
Solat jemaah, ramai-ramai tentu lebih afdal. Tilawah, ramai-ramai tentu lebih istiqamah. Gotong-royong, ramai-ramai tentu lebih baik.
...Tetap berada dalam jemaah itu lebih baik daripada sendirian."

Tepukan gemuruh kepada pencipta puisi ni. (Puisi ke tu, memandai je kau) Hah, dah melalut sampai ke puisi pulak dah. Tapi itulah dia, sayangi rakan-rakan anda yang selalu berada di sisi ok? (tetiba)

Till then, du'a and salam :-)

12 comments:

  1. Ini level amateur ke? Ya Allah, kira hebat la ni. I envy you. I don't even know how to draw stick people properly. Tsk tsk tsk.

    Keep practicing sebab sayang sangat kalau tak polish your talent :D

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum
    singgah sebentar disini
    sory sangat2 anum baru masuk kerja hari ini
    bz day

    ReplyDelete
  3. @Farah
    saya follow ramai great artists and dia orang punya art memang jauh lebih memukau daripada saya punya T_T

    susah nak praktis selalu tsk tsk...

    @Nurzakiah Hanum
    waalaikumussalam... tq singgah :-)

    ReplyDelete
  4. The guy you drew looked more like J-Hope from BTS instead of L or it is just me? Hahaha anyway your drawing is really good! Thumbs up from me! :)

    ReplyDelete
  5. lawa doh yg gamba pemandangan tu!! saya cadangkan lukis lg gamba pemandangan banyak banyak! sejuk mata memandang heheheh :D

    ReplyDelete
  6. @Alia
    idk... it looks like L to me hahah i didn't snap the pic with perfect angle x-D
    thanks ^^

    @Sya Syahirah
    seriously? saya tengok macam tak jadi je. sobs terharu dengan komen anda T.T will try, insyaaAllah. saya enjoy lukis pemandangan tbh. hehe~

    ReplyDelete
  7. amatur ke camni?? hahhaa. nice drawing la sis. even BV yg minat drawing pun susah sangat nak buat muka orang. hahaha. :D

    ReplyDelete
  8. @BudakVanilla
    sy jarang sangat melukis T.T & yea mmg susah pun hm

    ReplyDelete