2/1/15

Catatan Aisyasakura

Assalamualaikum.

Dulu, masa zaman sekolah menengah, iolls ada diari. Start tulis secara istiqamah bermula dari waktu Form 1 dan secara semi-istiqamah ketika Form 2 dan Form 4. Ada tujuh buah buku yang dijadikan diari actually, dan iolls menamakannya SAKURA. /flips tudung/ 

So, for these past few days, sebelum tidur, idk why but iolls asyik teringat je dekat diari yang tersorok dan terperuk dalam sebuah kotak yang sunyi di bilik. Rasa tak aman, takut suatu hari nanti akan ada orang baca. Dahlah perkara yang ditulis dalam tu childish. Bukan sahaja childish, malah memalukan dan menjatuhkan saham iolls jika dibiarkan begitu sahaja - yakni tidak dihapuskan. So, I decided to throw away some (not some, but almost all) 'memories' of my past.

Lagipun, I thought, if roh terpisah daripada jasad kelak, takut tak sempat nak buang semua 'evidence' kenangan pahit + memalukan pada zaman tersebut. 

Firman Allah: “Setiap yang bernyawa (berjiwa) pasti akan merasai mati.” (Surah Ali 'Imran ayat 185)

With reference to this verse, I thought, benda-benda negatif yang aku pernah tulis selama ni, sama ada melalui pena ataupun alam maya perlu di-delete sebelum orang baca/lebih ramai orang baca T_T I should do it step by step.

Nah, macam serius je ayat dekat atas tu... Now let's move on to the santai part :-D Bukan senang iolls nak bagi orang baca diari iolls tau~ (setakat bagi baca benda merepek yang bukan rahsia buat apa) Sila bangga dan kembangkan hidung anda. Jeng... jeng... jeng...

Three of seven volumes of SAKURA.
(Acah-acah komik pulak ada volume. Hewhewhew)

Bila mula-mula tulis diari dulu, benda yang tak berapa rahsia aku tulis guna huruf biasa, tapi benda yang rahsia aku guna kod rahsia lol. Then, akan ada logo or something yang aku lukis untuk menggambarkan emosi keseluruhan aku pada hari tersebut. Hewhewhew, so childish. Masa tu tahun 2009 hokay, iolls puberty pun belum reach lagi X-D Tulis pun guna short form. 

Tulisan Mesir purba. Para sejarawan masih mengkajinya. Proses pengkajian dilaporkan rumit oleh kebanyakan pakar sejarah.

Ayat masa Form 1 =.= "Bak kata Saidina Game, 'maju tiga petak'." What the yeol did I merepek?! ASDAJKDFHSAJNBCVHJSBVCHDSA!

Childish... =.=

Childish... =,= =,=

Ugly... =,= =,= =,=

And oh, bila selak balik diari zaman Form 1, bila dah sampai last page buku tu, aku siap ada catat lagi hari paling bosan, hari paling kelakar, etc X-D lol. Nice effort, but unfortunately sebahagian besar pages setiap diari telah dikoyak dengan rakus oleh tuannya setelah itu.

Entah apa yang berlaku pada tarikh-tarikh tersebut...

Then, bila dah start baca diari masa Form 4 pulak, baru rasa lega sikit sebab berkurang childish-nya. Tak adalah loya sangat tekak den hendak membacanya.

Good, 16-year-old Aisya TT__TT You improved sikit.

Tidak boleh dinafikan aku banyak jugak tersengih bila baca diari sendiri ni. 2 tahun lepas aku tulis benda camni? mwahaha (!!!)

"because I'm cool!" Aku tak ingat pun aku pernah bagitahu orang cenggitu lol dekat stranger pulak tu X-D


Haa ni lagi satu. Benda camni pun nak cerita dalam diari lololol kelakarnya diriku dahulu X-D

And yeah, dalam diari Form 4 aku suka lukis orang lidi camni lololol. 

Kartun yang atas ni masa tu aku nak cerita pasal sorang kawan. Dalam situasi 1 she did it right, bila ada Chinese guy nak salam dia, dia tak nak sambut salam tu. Instead, dia jerit, "I cannot! I cannot!", which left him puzzled. Masa tu aku rasa lawak bila saksikan live, maksud aku, the way she shouted tu X-D Situasi 2, ada Chinese girl from China yang nak say goodbye. So, my friend pergi cium tangan Chinese girl tu lepas salam, which left her puzzled jugak X-D Budaya dekat China kan lain~~~

The moral of the story, err, maksud aku, konklusinya, people change. Macam aku, I find myself berubah ke arah yang lebih baik hari demi hari. Makin dewasa, makin matang. Itu yang aku dapat rasakan lepas selak-selak diari aku masa zaman dolu-dolu tu. Punyalah dulu tak matang; menggambarkan betapa sikitnya yang aku tahu as a school girl. Bila dah makin dewasa, our perspectives change. Dah mula nampak baik buruk sesuatu perkara dengan skop yang lebih luas, etc.

“When we are children we seldom think of the future. This innocence leaves us free to enjoy ourselves as few adults can. The day we fret about the future is the day we leave our childhood behind.”
― Patrick Rothfuss, The Name of the Wind

12 comments:

  1. Rajin Aisya tulis diari macam ni.

    ReplyDelete
  2. omg haha lawak kut tengok balik semua yg kita tulis dulu kan hahah. tulisan k.aisya masa form 1 lawa ohhh. nora bg 4 bintang mueheheh xD buku sya masa kecik dulu lg geli nakbaca tak senonoh gila dulu haha :)

    ReplyDelete
  3. @Farah
    Ni zaman budak2, memang rajin tulis hari-hari sebab ada banyak masa... sekarang, busy sana busy sini lol~

    @Sya Syahirah
    tulisan tu lawa? HAHAHA bagi akak buruk bebenor. kan~~~ dulu memang tah pape~~

    ReplyDelete
  4. @Aqila Saleha

    hehe tq if that's a compliment ^^

    ReplyDelete
  5. awakkkkk, kita samalah. ada jugak code tulisan zaman purba ! ahaha Tak sangka kita share benda yang sama. Mesti tulisan kod tu hal-hal membabitkan ,.. . . crush ? kawan perempuan yg annoying skit ? haha Sy pun guna simbol 'bintang' , 'love' .. Dulu jelah rajin menulis diary ni, skrg malas arhh. Takde masa nak tulis satu-satu. cuma kekadang je, .. hihi

    (http://anies-msletoes.blogspot.com/2015/01/refill-lah-bukannya-mintak-bill.html)

    ReplyDelete
  6. @Anisyamir Leejo

    HAHAHA you got it right >.< tulis pasal crush je memanjang guna kod rahsia tu fufufu tapi sekarang dah insaf;;;

    tak sangka ada orang sama macam itewww lol.

    ReplyDelete
  7. OMG THE SECRET CODE PART!! AHAHAHA I can so relate to that. Lol. I still use it until now xD

    ReplyDelete
  8. @Ardini
    really? yeah sama sep sikit! lololol

    ReplyDelete
  9. hahha. lawak2. BV pun ada diari dulu. memang tergelak baca balik. hahaha. :D

    ReplyDelete
  10. Hi, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@zalora.com.my. I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)

    ReplyDelete