11/25/15

Pencuci muka untuk kulit kombinasi atau berjerawat

Assalamualaikum dan annyeong haseyo~

Bahasa Korea menyemak di situ kerana ini entry berkenaan beauty(?) Please note the relation ahha.

Saja nak share yang iolls dah try guna cleanser ni selama beberapa minggu. Hasilnya sungguh memuaskan hati sehingga sampai ke jantung ini yang berdegup-degup kencang menantikan kehadiranmu ahaks.

 Cetaphil Oily Skin Cleanser

Alkisahnya dah beberapa tahun aku selesa dengan pencuci muka Garnier yang untuk acne-prone skin tu. Kalau konsisten pakai memang tak berjerawat sangat muka tapi kalau sehari tinggal mulalah muka meragam. Produk Garnier memang sesuai dengan aku. Face cream, toner, BB cream, compact powder aku semuanya Garnier. Aku suka sebab murah and sesuai dengan muka aku.

Tapi kebelakangan ni aku mendapati pencuci muka Garnier yang aku dah setia bertahun-tahun tu dah takde effect nak halang jerawat. Sobs sobs. Sampai hati you buat I camni uhukz.

Beberapa tahun lepas bila aku sibuk puji pencuci muka Garnier tu, kawan aku pernah cakap, "takde maknanya kau akan setia dengan pencuci muka tu, sebab lepas beberapa tahun produk tu dah takkan berkesan dekat kau." I was like, "Oh yeah?". Selepas beberapa tahun memang betul pun apa yang dia cakap hahahaha.

Aku pun mulalah mencari produk baru. Aku ada try Ephyra Skin Bar. Awal-awal tu okey la, tapi sebab dia sabun kot, so lama-lama dia jadi lembik (salah aku sebab tak simpan elok-elok). And lama-lama aku rasa produk tu tak sesuai untuk kulit aku for some reasons.

Aku ada jugak sesaje gedik nak cuba produk Korea yang famous macam Etude House ke, The Face Shop ke, Nature Republic ke, Innisfree ke... Almaklumlah Korea memang terkenal dengan beauty products mereka. Tapi tempat yang aku selalu shopping iaitu ECM Kuantan ada The Face Shop je, so aku try la gi situ. Konon nak beli pencuci muka untuk acne, then pekerja kedai tu cakap, "muka awak tak jerawat sangatlah..." Dia cadangkan aku beli pencuci muka lain. Last-last aku beli ni.

The Face Shop Chia Seed Fresh Cleansing Foam

Tbh aku suka pencuci muka ni. Tidak mengecewakan. Rasa bersih sikit kulit iolls since memang untuk clean pores pun. Cuma bila jerawat serang lama sikitlah nak kecut. Disebabkan aku ni jenis yang mental breakdown bila jerawat datang walaupun seketul cuma, aku nak cari produk yang boleh kecutkan jerawat dengan cepat.

Aku pun carilah produk Cetaphil. Aku pernah terbaca dekat ask.fm Anna Khayalan pasal ni (kantoi stalk anyonyonyonyo).

Aku beli yang ni sebab dia ada tulis sensitive skin: combination/acne prone skin kat situ. Aku macam, "COMBINATION?!"


Aku punya muka memang combination skin. T-zone je oily, pipi pulak normal. Ni first time jumpa pencuci muka untuk kulit kombinasi so excited kejap. Tanpa memikirkan soal duit, terus aku beli dekat Watsons. Dua botol RM80. Kiranya sebotol RM40 lah. Barang baik memang mahal...

Aku rasa aku akan setia dengan Cetaphil ni sampailah aku dah tak perlukan dia. Bila guna, T-zone rasa kurang oily, kalau jerawat serang, lagi cepat kecut, and jerawat makin segan silu nak serang. Senang cerita, puas hatilah. Nama pun dermatologist recommended kan...

Ok pai pai.

29 comments:

  1. saya pernah dengar produk cetaphil ni, tpi yg saya guna pencuci tangan punyalah, haha. nampak cam best. yg the face shop tu pun rasa mcm nk try

    ReplyDelete
    Replies
    1. pencuci tangan pun ada? wahh.
      yup yg the face shop tu pun ok.

      Delete
  2. I'm not really sure about their face cleanser, tapi my senior cakap Cetaphil lotion memang bagus. Dekat sini, kalau masa winter, sangat elok kalau pakai Cetaphil lotion. I guess semua barang Cetaphil memang elok kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah tahu pasal lotion dia. kena dig lagi ni ahhaa.
      dengar cite cetaphil jenama no. 1 yang dermatologists suka recommend so yeaa

      Delete
  3. Assalamualaikum Aisya,

    Bila baca post ni, terasa nak bagi adik cuba produk ni lah.. Thanks for sharing.. ;-)

    ReplyDelete
    Replies

    1. waalaikumussalam :-)
      that's a good idea. no problem~

      Delete
  4. Nad pakai Cetaphil jugak. Dah 2 bulan and alhamdulillah, my skin is getting better heheee.

    ReplyDelete
  5. untuk kurgkan oily kena basuh guna ais.. tuk tutpkan liang pori

    ReplyDelete
  6. you are so lucky tak byk jerawat... Saya pun kdg2 guna cetaphil ehehe. Anyway, thanks bgi review. Rasanya ni first time saya dtg blog ni, hii~ kut? kut? first time kut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. you're welcome~~
      agaknya la first time. macam tak pernah nampak XD

      Delete
  7. Masa kerja Farmasi dulu mmg ramai yg beli produk Cetaphil ni...

    ReplyDelete
  8. ephyra skin bar dah banyak kali guna...besttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. ephyra skin bar buat kulit saya kering yang teramat and kena pakai moisturizer pulak lepas tu hahaha tapi saya ni jenis pemalas huhu

      Delete
  9. tpi pkai cetaphil tu dia ada proses pengelupasan kulit.. dan my skin jadi kasar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm tak jadi macam tu pulak dekat saya. Atau saya je tak perasan? Ni pencuci paling gentle saya pernah guna :-) Mungkin kulit kita jenis lain~

      Delete
  10. saya ada sample pencuci muka cetaphil, hehe. sampai sekarang ada lagi. adik sy guna ni sebab kulit dia sensitif. Tapi sy guna sabun ni untuk cuci eye cream/ sunblock kt mata je, sbb pencuci muka ni terlampau gentle sangat untuk sy xD but then kulit masing2 lain2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2 kulit masing2 lain. Sebab dia gentle-lah rasa tak bersalah sangat kat kulit ni hahahah.

      Delete
  11. Wau, rasa macam nak beli jgk produk ni. Dulu ADA jumpa satu blog yg kongsi psl ni. Hasilnya mmg baik sekali. Jerawat semakin hilang. Huhuhu. Tapi, sampai skrg x jumpa lg mende ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang takbest nya agak mahal. ada je dekat watsons. boleh je jumpa.

      Delete
  12. Berapa lame ey nampak kesan die?

    ReplyDelete
  13. me too! pengguna cetaphil hihi. suka guna cetaphil. kadang-kadang rasa macam tak mau bilas bila cuci muka sbb takda kesan pun hihih.

    ReplyDelete
  14. salam
    saya tak tau kebenaran nya, tapi ada sau farmasi di Bangi, dia bgtau cetaphil ni tak halal.cuba check.

    ReplyDelete
  15. Hai akak . Cetaphil yg oily skin cleanser ni boleh hilangkan jerawat pasir and kotoran kt muka atau memang utk hilangkan minyak tu je ? 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry mncelah, actually sy pkail Cetaphil almost 2 month.. To be honest this cleanser is gud for combination n dried skin stype, sbb dia xmngeringkn kulit.. But utk cure ur acne mngkin xkot, klau prevent tu ye betul.. I pkai ok lah, tpi pimple kjp naik kjp x.. So now i bru tujar ke pncuci Hyseac(dunno how to spell the right name) n hopefully it works on me.. Moisturizer pn i pkai yg trial jugak brand Hyseac, sbnrnye i xbrp suka nk pkai pelembab2 bagai nie yelah sbb i llki kn.. Lbih suka just cuci muka n lap kering2 then biar je kosong cmtuh.. Jnis kulit i combination, hate the flaky n itchness.. Adoiii jerawat jenis cyst tu ha bengkak2 dlm kulit xde mata.. Hurm.. Rse mcm nk biar lantak poei je lah jeraeat nie.. Grrr..

      Delete
  16. bab cari pelembab tu mmg sy setuju.
    mcm saya kulit selalu berminyak dan kering.
    tq info

    ReplyDelete
  17. wah nampak menarik sgt dan banyak dah baca ramai blogger suka pencuci cepathill ni

    ReplyDelete