11/15/15

Types of weirdos in college

Assalamualaikum dan hai.

(Penat iolls fikir tajuk yang sesuai sampai ke sudah tak sesuai)

Dah nak masuk dua tahun aku berada di universiti. I personally think life in uni is way better than high school. Mungkin sebab zaman sekolah dulu banyak perkara pahit berlaku. Lepas dah masuk U rasa macam lipas baru bertukar kulit mwahaha. New friends, new environment, new me.

Bukan itu sahaja, aku jumpa macam-macam jenis orang kat sini. They're not weirdos actually; I couldn't find any suitable word to describe them. Some of them have idiosyncratic minds (or so).

1. The 'all-knowing' nerds
Aku personally rasa budak nerd ni comel sebenarnya. Dengan spek mata tebalnya, dengan pendiamnya... (Uhm maksud aku yang lelaki mwahaha). Golongan macam ni kuat study, and... pandai. Mereka tak banyak cakap, tapi bila ditanya mereka akan jawab dengan tepat dan padat. 

Kadang-kadang ada yang jenis konon tahu semua benda (tapi memang dia tahu pun; aku je jealous lebih-lebih puii) tapi... tapi...

...tapi... kalau macam yang atas ni kesian budak nerd tu.

Tbh aku tak benci pun golongan camni. I simply find them cute (again, I'm talking about boys).

Pengajaran: Hanya Allah SWT Yang Maha Mengetahui segala sesuatu.

2. The "I'm right about everything!" person
Selalu berlaku masa group discussion. I repeat, SELALU. Sejak sem 1 lagi aku satu group dengan golongan yang macam ni tapi yang kelakarnya sampai ke sem-sem yang seterusnya aku tetap sama group mereka ini. Hohoho inikah yang dinamakan jodoh? 


Tbh aku tak benci pun mereka ini ya kawan-kawan. I just find it funny because we fight; A LOT. Perang mulut sentiasa berlaku tapi benda ni yang buat kami makin akrab lol.

3. The 'notaku-notamu-juga' person
Orang macam ni, bagi aku patut dipuji. Dah lah penat buat nota, boleh pulak dia bagi nota dia kat orang? Lepas tu dia buat lagi sekali nota, lepas tu bagi kat orang lain, and the cycle goes on. Baiknya TT___TT 


Alasan golongan seperti ini ialah: kalau buat nota banyak kali, makin senang ingat. Walaupun aku tak pernah buat macam tu tapi aku yakin teori mereka betul. Kita tulis, kita ingat.

Peringatan: Anda dibenarkan untuk meniru aksi ini.

4. The 'tak-kira-apa-jua-badai-yang-melanda-resultku-sentiasa-gempak' person
Aku paling jealous dengan manusia macam ni lol. Aktif berpersatuan pun, result gempak. Syllabus susah pun, result gempak. Soalan finals susah pun, result gempak. Skip lectures pun, result gempak. Pemalas macam Nobita pun, result gempak. Makan Maggi pun, result gempak. Makan Twisties pun, result gempak. Dapat perfect score for almost all quizzes, etc. Tapi lecturer aku pernah pesan jangan jealous dengan orang macam ni. Instead, bersyukurlah dengan rezeki masing-masing.


5. The I-can-SWALLOW-what-you-can't person
Yang ni tak perlu cakap banyak. Perhatikan senario di bawah.


6. The one who lives inside drama
Golongan macam ni hidup dia penuh dengan drama. Benda yang engkorang rasa cuma berlaku dalam drama je, benda tu lah yang berlaku dalam hidup dia.

Haa, macam drama kan? Kena kahwin paksa bagai lololol but in the end she chose not to.
(UPDATE: baru aku perasan akhir sekali tetiba misai Papa dia gugur ehm sorry =.=)

Memang macam-macam jenis orang ada dalam dunia ni. Setiap orang lain cara pemikiran dia. Setiap orang ada kelemahan dan kelebihan masing-masing, so kita kena terima. Dalam dunia ni bukan ada Melayu je, banyak lagi bangsa lain ada kan kan? Lecturer aku pernah pesan supaya berbaik-baik sesama kita walaupun kita semua berbeza. Dia siap bagi Quranic verse lagi sebagai rujukan.

"O mankind, indeed We have created you from male and female and made you peoples and tribes that you may know one another. Indeed, the most noble of you in the sight of Allah is the most righteous of you. Indeed, Allah is Knowing and Acquainted." (49:13)
p/s: The scenarios above aren't 100% true. I tokok tambah-ed a bit.

23 comments:

  1. seronok baca entri nih, hahaha. macam-macam jenis manusia ada kat dunia ni kan? seronok perhati, hehe.

    I like nerd guys too :*

    ReplyDelete
  2. @Nini Hanini

    kan kan... seronok perhati XD

    ReplyDelete
  3. Selalu juga cemburu dengan golongan manusia no #4 tu. Kalau Skype dengan parents sampai nangis-nangis sebab tak sebagus dengan golongan manusia no #4 tu.

    Errr, hmmm akak pun suka tengok nerd guys juga. hahahahahaha

    ReplyDelete
  4. @Farah

    hahaha my friends pun ramai camtu. kalau diorang call parents mesti mengadu tak bagus, tak pandai, etc. fuyooo majunya skype dengan parents :-D

    ikr nerd guys are cute XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haruslah maju Skype dengan parents. Kalau tak Skype, bertahun tak nampak muka parents T____T

      Delete
  5. alahaiii comelnyaaa entri. nice, sempoi, penyampaian tepat.haha

    ReplyDelete
  6. no 4 tuuuu hahahahhahaa. Betul sangat ! pastu kata " ermm taktau apa yang aku jawab, susah"

    ReplyDelete
  7. yg numb 4 tu kn teringat member, final exam boleh bantai tgk movie korea dpt result setiap sem dl perghhh. tp manusia lain2 kn, yg penting usaha buat apa yg termampu. :3

    ReplyDelete
  8. samalah, saya pun lebih suka uni berbanding zaman skola dulu huhu

    aaa bestla entry ni xD tapi paling jeles dgn org nombor 4 laa. yg golongan nombor 5 tu ada, kawan saya xD

    ReplyDelete
  9. @adiba rusli
    lol macam komen juri je ayat XD

    @Myra Azraff
    betul, betul, betul~

    @Ren Oh.
    ramai gak yang camtu. rezeki masing2 kan~

    ReplyDelete
  10. @Mazni Munawar
    depends on orang tu jugak. mostly prefer zaman sekolah lolol
    no. 5 tu rare sikit tapi bila jumpa orang camtu kelakar pulak

    ReplyDelete
  11. @Amir Khalis
    boys ke girls ke applicable to both hahaa

    ReplyDelete
  12. Haha macam macam ragam ye. Paling tak tahan yang jenis semua dia jer nak betul XD
    Erk... Part baru perasan hilang misai tuu lawak XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun ada SIKIT perangai macam no. 2 tu tapi kadang-kadang je la *jujur* lol
      masa edit lupa nak lukiskan sikit misai dia XD

      Delete
  13. hahaha macam macam ragam kan. but honestly true. paling susah bila segroup dgn org yg suka buat kerja cincai. sdgkan yg kita ni agk sikit perfectionist mcm tu. suka yg simple and kemas, but others suka fancy2 gitu. tsk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahha yup bila kes macam tu, kita yang agak perfectionist ni la yang finalize-kan kerja tu, edit kerja dia, etc... but to me, kalau dia dah buat kerja tu kira ok la kan daripada tak buat langsung :-)

      Delete
  14. Hmm memang dalam dunia ni ada macam macam jenis manusia so nak tak nak kena terima :)

    ReplyDelete
  15. betol sangat la tu. macam2 jenis orang kita pernah jumpa :D

    ReplyDelete
  16. Macam mana edit gambar2 kat atas tu??haha..

    ReplyDelete