2/4/15

Art mode: on

Assalamualaikum.

Recently, my friend introduced Art Friend to me. Art Friend is a store that sells various art supplies. I excitedly asked my another friend to accompany me there, since I love art. I bought a water color set and a palette.

I rarely draw and my drawing skill is obviously at the amateur level, but it's not wrong to love something you're not good at. Ha-ha-ha.

So inilah dia barang yang dibeli. Jenama Daler Rowney. I don't mind spending a fortune to buy art supplies.

Then I gave it a try. Masa tu tertanya-tanya kenapa lukisan tu nampak dull semacam je bila warna dia dah kering. Then I realised I had to use a large volume of white to brighten the color. Membazirlah kan... Supposedly guna water, but then I realised lagi kalau guna water, paper tu akan wrinkle bila water color tu kering. Then I realised lagi, "I should've bought suitable papers..." *pasang muzik Kwangsoo*

Failed.

Lepas tu, I tried potret pulak. Seriously it was hard berbanding lukis potret guna pensel. Sebab... bila dah tersilap tu susah nak padam lol. I messed up the hair part T_T Sebab tak berniat nak buat hair part tu realistik punya style but then ugh tak boleh guna water sangat because of the paper... Nanti berlubang pulak kertas.


Close up.


Using pencils is definitely easier. My first attempt, here. Yang bawah ni pulak second attempt tapi tak jadi pun T_T

Second attempt. I messed up the hair part again T_T


Cartoon version is much easier above all hahaha. The picture below; my friends and I. It's about ukhwah sebenarnya. Duh, I miss my friends T_T (tetiba)

Pen + pensel warna.

"Kalian tahu kenapa hujan itu menyenangkan? Kerana turunnya ramai-ramai. Kalian tahu kenapa nasi itu lazat dan mengenyangkan? Kerana dihidangkan ramai-ramai. Kalian tahu kenapa gigi itu berguna? Kerana ramai-ramai berbaris rapi.
Sungguh, di dunia ini sesuatu yang positif selalu menjadi istimewa di saat ramai-ramai melakukannya.
Solat jemaah, ramai-ramai tentu lebih afdal. Tilawah, ramai-ramai tentu lebih istiqamah. Gotong-royong, ramai-ramai tentu lebih baik.
...Tetap berada dalam jemaah itu lebih baik daripada sendirian."

Tepukan gemuruh kepada pencipta puisi ni. (Puisi ke tu, memandai je kau) Hah, dah melalut sampai ke puisi pulak dah. Tapi itulah dia, sayangi rakan-rakan anda yang selalu berada di sisi ok? (tetiba)

Till then, du'a and salam :-)

2/1/15

Catatan Aisyasakura

Assalamualaikum.

Dulu, masa zaman sekolah menengah, iolls ada diari. Start tulis secara istiqamah bermula dari waktu Form 1 dan secara semi-istiqamah ketika Form 2 dan Form 4. Ada tujuh buah buku yang dijadikan diari actually, dan iolls menamakannya SAKURA. /flips tudung/ 

So, for these past few days, sebelum tidur, idk why but iolls asyik teringat je dekat diari yang tersorok dan terperuk dalam sebuah kotak yang sunyi di bilik. Rasa tak aman, takut suatu hari nanti akan ada orang baca. Dahlah perkara yang ditulis dalam tu childish. Bukan sahaja childish, malah memalukan dan menjatuhkan saham iolls jika dibiarkan begitu sahaja - yakni tidak dihapuskan. So, I decided to throw away some (not some, but almost all) 'memories' of my past.

Lagipun, I thought, if roh terpisah daripada jasad kelak, takut tak sempat nak buang semua 'evidence' kenangan pahit + memalukan pada zaman tersebut. 

Firman Allah: “Setiap yang bernyawa (berjiwa) pasti akan merasai mati.” (Surah Ali 'Imran ayat 185)

With reference to this verse, I thought, benda-benda negatif yang aku pernah tulis selama ni, sama ada melalui pena ataupun alam maya perlu di-delete sebelum orang baca/lebih ramai orang baca T_T I should do it step by step.

Nah, macam serius je ayat dekat atas tu... Now let's move on to the santai part :-D Bukan senang iolls nak bagi orang baca diari iolls tau~ (setakat bagi baca benda merepek yang bukan rahsia buat apa) Sila bangga dan kembangkan hidung anda. Jeng... jeng... jeng...

Three of seven volumes of SAKURA.
(Acah-acah komik pulak ada volume. Hewhewhew)

Bila mula-mula tulis diari dulu, benda yang tak berapa rahsia aku tulis guna huruf biasa, tapi benda yang rahsia aku guna kod rahsia lol. Then, akan ada logo or something yang aku lukis untuk menggambarkan emosi keseluruhan aku pada hari tersebut. Hewhewhew, so childish. Masa tu tahun 2009 hokay, iolls puberty pun belum reach lagi X-D Tulis pun guna short form. 

Tulisan Mesir purba. Para sejarawan masih mengkajinya. Proses pengkajian dilaporkan rumit oleh kebanyakan pakar sejarah.

Ayat masa Form 1 =.= "Bak kata Saidina Game, 'maju tiga petak'." What the yeol did I merepek?! ASDAJKDFHSAJNBCVHJSBVCHDSA!

Childish... =.=

Childish... =,= =,=

Ugly... =,= =,= =,=

And oh, bila selak balik diari zaman Form 1, bila dah sampai last page buku tu, aku siap ada catat lagi hari paling bosan, hari paling kelakar, etc X-D lol. Nice effort, but unfortunately sebahagian besar pages setiap diari telah dikoyak dengan rakus oleh tuannya setelah itu.

Entah apa yang berlaku pada tarikh-tarikh tersebut...

Then, bila dah start baca diari masa Form 4 pulak, baru rasa lega sikit sebab berkurang childish-nya. Tak adalah loya sangat tekak den hendak membacanya.

Good, 16-year-old Aisya TT__TT You improved sikit.

Tidak boleh dinafikan aku banyak jugak tersengih bila baca diari sendiri ni. 2 tahun lepas aku tulis benda camni? mwahaha (!!!)

"because I'm cool!" Aku tak ingat pun aku pernah bagitahu orang cenggitu lol dekat stranger pulak tu X-D


Haa ni lagi satu. Benda camni pun nak cerita dalam diari lololol kelakarnya diriku dahulu X-D

And yeah, dalam diari Form 4 aku suka lukis orang lidi camni lololol. 

Kartun yang atas ni masa tu aku nak cerita pasal sorang kawan. Dalam situasi 1 she did it right, bila ada Chinese guy nak salam dia, dia tak nak sambut salam tu. Instead, dia jerit, "I cannot! I cannot!", which left him puzzled. Masa tu aku rasa lawak bila saksikan live, maksud aku, the way she shouted tu X-D Situasi 2, ada Chinese girl from China yang nak say goodbye. So, my friend pergi cium tangan Chinese girl tu lepas salam, which left her puzzled jugak X-D Budaya dekat China kan lain~~~

The moral of the story, err, maksud aku, konklusinya, people change. Macam aku, I find myself berubah ke arah yang lebih baik hari demi hari. Makin dewasa, makin matang. Itu yang aku dapat rasakan lepas selak-selak diari aku masa zaman dolu-dolu tu. Punyalah dulu tak matang; menggambarkan betapa sikitnya yang aku tahu as a school girl. Bila dah makin dewasa, our perspectives change. Dah mula nampak baik buruk sesuatu perkara dengan skop yang lebih luas, etc.

“When we are children we seldom think of the future. This innocence leaves us free to enjoy ourselves as few adults can. The day we fret about the future is the day we leave our childhood behind.”
― Patrick Rothfuss, The Name of the Wind