5/11/16

DIY gift untuk kawan: Jar of Hope

Assalamualaikum.
Dah lama taip entri ni, tunggu nak publish je; yakni selepas gift ni dah sampai ke tangan penerima.

Actually every semester weolls satu geng akan buat tukar-tukar hadiah. Semester kali ni program tukar-tukar hadiah bertemakan barang yang menunjukkan effort. Maknanya kena buat sendiri lah kan. Setelah round-round satu rumah terjumpa benda-benda ni dan terfikir nak buat Jar of Hope yang omputih salu buat tu. Cuma sebagai seorang Muslim, ubah suai lah sikit; letak verses from Quran.

Bahan-bahan:
-Jar kaca (cilok raspberry jam punya jar hoho)
-kertas
-pembalut hadiah
-reben (cilok daripada doorgift kahwin yang tersadai atas meja makan rumah hoho)
-pen
-lace tape Daiso
Aku menamakan Jar of Hope untuk kawan ni dengan nama J-HOPE. Jangan tanya kenapa lolol. Dengan harapan, bila dia putus harapan atau tengah down, dia jadi lebih bersemangat lepas baca cebisan-cebisan kertas yang ada macam-macam kata-kata semangat dalam tu.


Pembalut hadiah untuk hias penutup jar.
(Motif sebenar: Nak tutup tulisan tarikh luput raspberry jam tu lolol.)

Kata-kata semangat ditulis atas potongan kertas. Ada inspiring quotes, etc.

Ayat-ayat Quran yang boleh disertakan dalam Jar of Hope:
Ar-rahman 55:60
At-taghabun 64:11
Al-Baqarah 2:155
Al-Baqarah 2:153
A-li'Imraan 3:200
Al-Baqarah 2:214
Adh-Dhuha 93:3
Ar-Ruum 30:60
Ash-Syar-h 94:5
Al-Baqarah 2:286
Adh-Dhuha 93:7
At-Taubah 9:40
Ribbons, lace tape yang dibeli di Daiso setelah mempersoalkan harganya yang begitu mahal, corak untuk badan jar.

Corak untuk hias badan jar tu lukis pakai water colour actually tapi last-last menyesal pulak sebab boleh je guna warna pensel.

Kertas-kertas dah diisi penuh. Disebabkan nak jimat, guna kertas putih je huhuu~

Hasilnya...
Walaupun rupa luaran tak menarik tapi yang penting isi dia boleh menyentuh jiwa gittew *angkat kening*

------------------------------------------
BONUS:
Rasa macam baik hati pulak nak tambah lagi satu hadiah untuk si dia (awat bunyi macam untuk boypren). Disebabkan malas nak lukis benda rumit, akhirnya lukis bunga yang tak berapa nampak macam bunga tu. 



Again, walaupun rupa luaran tak menarik, tapi belakang lukisan tu ada secret message gittew. Penerima hadiah je boleh baca mihmih.

p/s: harap si dia tak kecewa menerima hasil kerja buruks iolls sobs sobs

18 comments:

  1. Ohmaaaiii.. kreatif sangat dear..! (^__^)
    Benda DIY ni lagi orang appreciate. Sebab usaha n tenaga tu berharga.! <3 hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dpt barang DIY selalu rasa terharu huhu

      Delete
  2. cantiknyaaaa! buat sndiri baru rasa puas kan
    lawala lukisannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi prefer beli actually >.< sbb selalu tak puas hati dengan hasil kerja sendiri.

      Delete
  3. Cantiklah awak! Mana ada buruk. Lebih dihargai kalau bagi hadiah atas usaha dan tenaga awak sendiri tau. Kepuasan berganda :)

    ReplyDelete
  4. macam best untuk bagi kawan time birthday dorang nanti

    ReplyDelete
  5. bestnya kalau kreatif, pandai lukis warna semua macam-macam boleh buat T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semestinya... kalau rasa tak kreatif boleh cari idea kat pinterest. lukis warna tu menyusahkan hunhuhuhhh

      Delete
  6. Cantiknyaaaa! Creative sangat ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ideas from pinterest yang kreatif sebenarnya :-P

      Delete
  7. awesome!! ley hadiahkan kat kita satu!! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh hadiahkan kat you tapi you kena masuk dalam mimpi iolls dulu lolol

      Delete
  8. Sangat comey and kreatif!!! >_<
    Bile dpt anything anything yg DIY memang rasa terharu > , <

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... rasa terharu sebab nampak effort nya tu

      Delete
  9. jhope? *angkat kening* miahaha

    ReplyDelete