6/11/16

Macam mana nak hilangkan sunburn?


Assalamualaikum.

Perasan tak Malaysia makin panas? Sedih tak? Jawapannya, ya, sedeyy! Sunburn ni nak dapat senang je (walaupun ada sesetengah orang yang kulit dia takkan sunburn). Kalau orang yang kulit macam aku, terdedah tak sampai 15 minit bawah cahaya matahari pun dah sunburn. Tapi nak hilangkan sunburn punyalah ambil masa berbulan-bulan. Sobs sobs.

Sunburn ni kalau kita nak cepat hilang kena usaha sikit. Berikut adalah cara-caranya:

1. Cuci bahagian sunburn dengan air sejuk.
Bila sunburn tu masih baru, balik je rumah, terus basuh dengan air sejuk. Biasanya mula-mula tu dia nampak macam merah sikit, tapi makin lama nampak makin gelap. Boleh jugak ambil tuala yang direndam dengan air sejuk dan letak kat sunburn. Suhu yang sejuk tu boleh membantu redakan merah dan bagi kulit tu absorb air untuk hydrate-kan balik kulit. Make sure air tu jangan terlampau sejuk takut kulit terkejut pulak nanti.

2. Sapu aloe vera
Yang ni kedengaran sangat common tapi bagus. Sunburn yang masih baru, bila disapu aloe vera gel beberapa kali dalam sehari, kesan dia sangat berbeza dengan sunburn yang tak dirawat langsung. Aloe vera membantu redakan radang sunburn tu. Yang ni cara paling aku suka hehe. Siap minta kawan petikkan aloe vera kat rumah dia lagi, sebab rumahku tiada aloe vera. Better guna aloe vera dari pokok terus, supaya asli. Tapi boleh jugak guna aloe vera gel yang 92%, 98% dan sebagainya tu. Jenama yang popular macam Nature Republic dan The Face Shop.

Aku guna ni je. Pilih yang ni sebab murah sikit. Bought it for RM15 at Hermo.my

3. Guna oat
Oat boleh berfungsi dengan cepat untuk mengurangkan keradangan dan gatal-gatal. Menurut kajian, oat mempunyai ciri-ciri anti-inflammatory, yang berguna untuk melegakan kulit sunburn. Caranya, kita bancuh oatmeal dengan air sikit, then sejukkan selama satu atau dua jam dalam peti sejuk. Lepastu sapu dan tunggu sampai kering, then basuh perlahan-lahan. Jangan basuh ganas sangat, takut jadi iritasi yang lebih teruk sebab oat ni sebenarnya mild exfoliator.

4. Sapu pelembap/moisturizer
Kulit sunburn ni dia kurang lembap berbanding bahagian yang tak kena sunburn. So, nak bagi cepat pulih, pastikan bahagian sunburn tu sentiasa moisturized. Dalam sehari tu rajin-rajinlah sapu moisturizer. Better guna natural moisturizer yang ada Vitamin C, Vitamin E. Aloe vera atau ekstrak timun pun boleh. Elakkan sapu petroleum jelly (vaseline) atau oil-based products.

5. Guna teh
Rendam 3 atau 4 uncang teh dalam air panas. Tunggu sampai teh jadi pekat/hitam, then tunggu dia sejuk. Rendam kain dalam teh tadi, dan sapukan perlahan-lahan dekat kulit sunburn. Sapu lagi banyak, lagi bagus. Jangan bilas. Biarkan dia kering semalaman. Dah bangun tidur baru bilas dengan air.

6. Guna krim pencerah
Ok yang ni aku guna bila sunburn tu dah berusia sikit. Masa ni kulit nampak macam tanned kan... So bila muka/tangan berbelang cara ni dapat sekatakan balik tona kulit tu. I use Garnier Light Complete Whitening Cream. Sekarang mukaku sudah tidak lagi berbelang yeayyy cuma tinggal tangan jelah berbelang sebab handsocks kan.

Kata orang, mencegah lebih baik daripada mengubati. Kalau dah tahu nak berjemur tu pakailah krim pelindung cahaya matahari yang ada SPF tu. Pakailah sunscreen ke apa ke. Jangan jadi macam aku; boleh pulak bareface dah tahu nak pergi latihan kawad (masa zaman sekolah dulu). Baiklah, sekian, terima kasih.

31 comments:

  1. aloe vera tu best sangat! wangi pun ye jugak

    ReplyDelete
  2. ahh muka sy pun sunburn!! punyalah lambat nak hilangkan layer tu huhuhuhu. tenkiu for the tips! nanti sy guna aloe vera lah :D

    ReplyDelete
  3. tq share ni. dah lama kena sunburn tapi, tak kisah sgt. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. baguslah tak kisah. kalau saya, saya kisah XD sebab berkait dengan kesihatan jugak lol.

      Delete
  4. thanks for the tips.. saya pun kena sunburn ni.. camne nak jelitassss raya nanti.. kekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mmg kena berkurung dalam rumah ni XD

      Delete
  5. ermm itulah sekarang musim panas kan hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengharap hujan je nak bagi sejuk sikit huhuhu

      Delete
  6. nice tips aisya.. bleh la cuba sbb tangan betol2 burn

    ReplyDelete
  7. kadang2 lupa pakai sunblock.. huhu

    ReplyDelete
  8. nice sharing. claudy tak sampai 10 minit dah sunburn xD btw, suhu malaysia skg berpa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same here ㅠㅠ suhu malaysia around 32-33 degree celcius sekarang

      Delete
    2. Bekas jam tangan claudy sampai sekarang tak hilang lagi since November 2015 hahaha. ohhh kat sini lagi panas sebb it's summer time. 37 degree celcius paling tinggi buat masa ni. haih jadi ayam panggang xD

      Delete
    3. yes if panas sangat mmg cecah that temperature huhuu.
      lol ayam panggang xD

      Delete
  9. yang paling saya suka walaupun sunburn ada ke takde is aloe veraaa <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama! aloe vera mmg best :-) subhanAllah

      Delete
  10. Sama! Saya kalau sunburn tak payah duduk tengah panas, bahang je dah cukup nak buat sunburn haha. Good tips, thank you! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol bahang pun mmg panas hati dibuatnya XD

      Delete
  11. Bulan depan nak kena jaga kem. Memang sah akan sunburn. Yeahh I prefer to use aloe vera. Sejukkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lupa sunblock ^^ yeah aloe vera ftw!

      Delete
  12. thank you! kiranya ni macam DIY style la. kalau huda, huda pakai produk, tp mampu yg murah² je sobss sebab terlalu malas nak bancuh apa semua huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. same here. takde masa nak bancuh (more to malas ekceli) tapi lagi organik lagi better hm

      Delete
  13. Terima kasih atas infonya. =)

    Tak pernah nak ambil kisah pun sebelum ni. Huhu.

    ReplyDelete
  14. Guna aloe vera lah paling best! Hehe sejuk jeee rasa. Cooling~

    ReplyDelete