7/22/16

Of notes and handwriting

Assalamualaikum. Apa khabar?

Rasa macam busy tapi gagahkan diri juga untuk menaip. Hmm. Sekarang kalau bab nak pergi kelas mesti iolls menjadi begitu risau. Sebabnya... asyik mengantuk je setiap kali lecturer start bukak mulut. Bukannya tak usaha langsung tak nak bagi terlelap, tapi memang every time end up terlelap jugak. Orang kata, tak berkat tau kalau tidur masa kelas ni. I know but... /sigh/ benci diri sendiri.

I think cara paling berkesan nak elak tertidur masa kelas ialah... drink coffee. Tapi takkan nak minum kopi tiap hari kot? (Memang diri ni jenis yang mudah sakit kepala kalau minum banyak sangat). And kalau tengah puasa tu takkan nak rely on coffee kot?

Sebab tu lah iolls suka buat nota (konon nak elak ngantuk) tapi kalau ngantuk sangat tu memang tak jalan lah cara ni.

Half asleep. I don't even know what I wrote.

Rasa jealous tengok orang lain punya lecture notes punyalah kemas, siap berwarna-warni lagi. Kalau nak catat sambil mendengar kena tulis laju-laju, so normallah kot tulisan hodoh? But maybe some people ada talent untuk tulis lawa-lawa walau di mana jua mereka berada.

Ok tukar topic.  Ada orang cakap, even kita ni busy belajar or kerja ke apa, kita kena usaha jugak untuk tambah ilmu agama. Pergi dengar ceramah/talk, join usrah, join kelas agama, paling kurang pun tengok ceramah dekat Youtube.  (Dr. Zakir Naik dengan Ustaz Nouman Ali Khan punya: my fav). Tapi iolls lagi prefer dengar talk/forum/etc yang society dekat kampus anjurkan. Barulah rasa terisi masa lapang :)

Belek-belek buku nota jumpa pasal ni. Khawlah Al-Azwar VS Cinderella. Gegirls macam kita ni kena ada mentaliti macam Khawlah. Jangan jadi macam Cinderella, asyik fikir dan tunggu Prince Charming je. Jangan terpengaruh dengan novel/movie/drama yang sweet-sweet sampai fokus kita ni asyik terarah ke jejaka idaman/jodoh je, ok? Tbh bila baca balik pasal Khawlah Al-Azwar ni aku rasa bersemangat. Girl powerrrrr!! gittew.

Ni nota masa forum bila tah. 

Ni masa dengar ceramah pasal pertunangan hoho.

 
Lecture notes.

Antara perkara yang dianggap biasa dalam society kita yang kita kena ubah: tabarruj + couple.
I'm not against makeup tapi janganlah makeup sampai menarik perhatian. Cukuplah sekadar nak tutup jerawat atau cover imperfections; naikkan seri muka. Lagi satu, boyfriend-girlfriend relationship tak wujud pun dalam Islam. Dulu Khadijah RA terpikat dengan Nabi Muhammad SAW, beliau guna cara yang baik untuk approach. Seriously, definition "jaga batas" zaman dulu dengan zaman sekarang macam dah berbeza sangat. Kenapa ya?

 

 

 
More lecture notes. Sila klik untuk tumbesaran.


My kind of notes:
  • Tulisan buruk sebab menulis dengan kelajuan 1000000km/sejam
  • Pakai satu je pen. Malas nak tukar pen berlainan warna.
  • Terabur; tak ikut susunan. Pakai guna je ruang memana pun.
  • Doodle di sana sini bagi mengelakkan rasa mengantuk (konon) dan kebosanan.
  • Salin sebanyak mana quotes menarik.
Hewhew penatlah pulak. HEEEEEEEE KBAI.

36 comments:

  1. huyoooo lawa laaaa semua notes diaa. ni kalau buat notes konfem best nih. mudah ingat sebab boleh lukis lukis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kalau ada lukis sikit normally memang bantu saya ingat :)

      Delete
  2. Part doodle dengan salin quotes tu sama dengan saya! Tapi doodle ai tak secantikk doodle awakkk. Keke.

    ReplyDelete
  3. i feel you :') kalau mengantuk sangat tulisan saya tu sampai tahap nampak macam garisan je haha.Alahh tulisan buruk sekalipun tapi your notes still nampak cantik hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... bila ngantuk sangat macam cakaran cakaran ayam lololol

      Delete
  4. comelnyaaa notes! untung pandai lukis ;D fieyqa kalau buat notes memang tulisan je penuh. tapi wajib colourful lah hahaha ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup ramai jugak yang suka colourful ni. saya jenis yang buat colourful kalau buat notes masa revision je :)

      Delete
  5. kalau dalam kelas dah bosan sangat or mengantuk terus melukis ataupun tulis lirik lagu hahahaha pepelik je kita ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiii tak pelik pung ramai je yang buat XD

      Delete
  6. Comel je notes. My notes takkan ada rupa macam ni pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni kalau takde mood memang langsung takde rupa mcam ni pun actually huhuu

      Delete
  7. dulu time ngantuk dlm kelas pun cengginila. sesambil tu lukis2 kat nota. btw cantikla =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah kadang2 tu lukis2 je tapi apa yang disampaikan tak masuk telinga XD

      Delete
  8. Kreatif betul. Cantik pun cantik. Cakap pasal tulisan, kalau saya menulis waktu mengantuk, saya sendiri kadang tak faham apa saya tulis. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun XD dah jadi cakar ayam mana nak faham

      Delete
  9. tak tahu nota ke contengan bila dah start tyersengguk kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... satu apa pun tak faham membazir dakwat je :P

      Delete
  10. hmm untunglaah pandai melukis. huda cuba nak lukis doodle but end up doodle tu kinda creepy, ahahaha! cantik la contengan awak, titew jeles ....

    ReplyDelete
  11. lama kak nina xsinggah sini.. ad lg simpan nota2 masa study dlu tp tak ada doodle mcm aisya ni. jenis salin nota guna pen stabilo warna warni. oh my

    bila tgk balik notes aisya lawa jgk dgn lukisan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya buat yang warna warni time revision je. kalau nota masa dengar lecture jadi macam atas tu la hehe

      Delete
  12. this is so brilliant. btw, sama la kita, kalau dah ngantuk mmg tak tahu tulis ape dah kat nota tu.heeee:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya layankan je ngantuk tu tapi kena nyorok belakang kepala orang depan XD

      Delete
  13. menariknya nota, penuh dgn doodles~ nota saya ni bosan je, tulisan je banyak.. patutlah selalu mengantuk, lol

    ReplyDelete
  14. Kita pulak kalau mengantuk, kawan sebelah tolak siku. Tulisan satu hape tak paham. Balik kolej, pinjam notes kawan jugak. Plus, pernah je tidur depan lecturer yg tgh mengajar. ai duduk meja depan betul2 depan lecturer okay. kahkah. Lucu bila ingat balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ni kes lain. kawan sebelah pun tido, takdenye nak tolak siku XD
      kadang2 dia siap, "eh bila masa Aisya tido?"

      yang tido depan lecturer tu saya pernah buat jugak sobsss

      Delete
  15. Ada bakat melukis ni hihi.

    Dulu ada member dia nk hilangkan ngantok dalam class dia bawak air mineral yang dia rendam lemon dlm tu. Ade jgk yg tmbah madu sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh macam air detox eh? tak pernah try. takut ke tandas pulak >.< tapi bunyi macam menarikkk

      Delete
  16. Khawlah Al-Azwar sentiasa jd idola .. hebat peribadinya! tp syg ramai yang xkenal insan hebat ni ..cinderella tu merata je yg kenalnya.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kerana cinderella dijadikan produk seperti movie, buku cerita, dan lain2....

      Delete