5/28/16

Heart warming

Assalamualaikum duniaaaaa. 
Bangunlah semuaaaaaaaaaa.
Lihatlah pada diri kita.
Semua serupa!!!
(excited)

Ini merupakan entri penghargaan. Rasa terdorong untuk menulisnya selepas menonton episod 2 Days 1 Night berkenaan sahabat.

Ya, walaupun Buddhist Bhutan warns felling trees a threat to happiness, diri ini merasakan cutting down trees brings happiness. OK joke.

I think kalau dari segi hadiah ni kan, nothing beats love letters and warm wishes. I always find myself smiling bila baca surat(s) yang orang bagi, walaupun benda tu hanyalah sekeping kertas tercalit dakwat. Tapi kalau bagi surat disertakan dengan Jubah Bella Ammara lebih memadai kot mihmih.

Trivia: Walaupun tuan blog acap kali menyebut jenama Bella Ammara dalam entri beliau, Rayyan Haya tetap merupakan butik favourite beliau.
Terima kasih banyak-banyak buat insan bernama kekasih yang pernah bagi postcards/surat cinta ni semua sobs sobs. Jasamu dikenang hingga ke akhir hayatku sobs sobs. How can someone be so sweet? Cukup layak untuk membintangi "Dia Semanis Honey" mahupun "Dia Semanis Kurma" T__T

From my beloved friends T__T 
Walaupun kertas yang bercorak "Farewell" tu aku lukis sendiri sebab kena paksa, tapi tak sangka ada yang membelinya sempena Appreciation Day untuk diberikan kepadaku sobs sobs.
Tak berpisah pun tetiba dapat surat bertulis "Farewell" kan lololol.

Who's Chacha btw?

From my loyal fan *kening kening*

From a future doctor with the most beautiful handwriting in the world :'-)


Identiti pemberi dirahsiakan kerana beliau seorang yang low profile :-P

Tidak dilupakan juga postcards from blogger. Sejak dapat postcard ni terus berminat nak kumpul postcards tapi malangnya hajat tersebut terpaksa dilupakan. Simpan je lah mana yang ada hehe.

Yang gambar tanglung tu (Taiwan) from Blogger Sally Samsaiman and the other two (Canada & New York) from Kak Farah!! Thank you!!

:-)

Sorry sangat-sangat sebab tak sempat nak balas semua kata-kata ni melalui pena T__T Hanya mampu mendoakan kata-kata yang baik tu akan melantun semula kepada si pemberi. May Allah bless you all for making me happy.

Pengajaran: Love letter paling best mestilah Al-Quran :-) Mesti baca tiap-tiap hari ok?

5/23/16

Dari Kaca Mata Seorang Pemerkosa

Assalamualaikum.

Kes jenayah terhadap wanita ni acap kali membuat aku sedih. Mana hilangnya sifat perikemanusiaan tu? Adakah sudah hilang ditelan zaman?

So, saja-saja nak share satu artikel ni. Terjumpa ada orang share dekat Twitter. Mungkin boleh membantu wanita-wanita di luar sana untuk elak daripada diperkosa.

Recently, rapists and date rapists in prison were interviewed on what they look for in a potential victim.  Here are some important revelations:

1)  The first thing men look for in a potential victim is hairstyle. They are most likely to go after a woman with a ponytail, bun, braid or other hairstyle that can easily be grabbed. They also likely to go after a woman with long hair.  Women with short hair are not common targets.
2)  The second thing men look for is clothing. They will look for women whose clothing is easy to remove quickly. Many of them carry scissors around specifically to cut clothing.
3)  They look for a woman on her cell phone, searching through her purse or doing other activities while walking because she is off-guard and can be easily overpowered.
4)  Men are most likely to attack and rape in the early morning between 5:00 a.m. and 8:30 a.m.
5)  The Number One place women are abducted from or attacked is grocery store parking lots.
Number Two: office parking lots/garages.
Number Three: public restrooms.
6)  These men are looking to grab a woman and quickly move her to another location where they don't have to worry about getting caught.
7)  Only 2% said they carried weapons because rape carries a 3-5 years sentence but rape using a weapon is 15-20 years.
8)  If you put up any kind of a fight at all, they get discouraged because it only takes a minute or two for them to realize that going after you isn't worth it because it will be time-consuming and, also, increases their likelihood of being caught.
9)  These men said they would not pick on women who have umbrellas or other similar objects that can be used from a distance in their hands. Keys are NOT a deterrent because you have to get really close to the attacker to use them as a weapon.  The idea is to convince these guys you're not worth it.
10)  Several defense mechanisms mentioned are these:  If someone is following behind you on a street or in a garage or with you in an elevator or stairwell, look them in the face and ask them a question or make small talk.  “What time is it?” or “I can’t believe it’s so cold” or “Think we’re in for a bad winter?”  Now, that you’ve seen their face and heard their voice and are more likely able to identify them in a line-up and could more certainly identify them, you lose your
appeal as a target.
11)  If someone is coming toward you, hold your hands in front of you and yell “STOP!” or “STAY BACK!”  Most rapists interviewed said they'd leave a woman alone if she yelled or showed she would fight back.  Again, they are looking for an EASY target!
12)  If you carry pepper spray, yelling “I HAVE PEPPER SPRAY” and holding it out will be a deterrent.
13)  If someone grabs you, you can't beat them with strength but you can outsmart them. If you are grabbed around the waist from behind, pinch the attacker either under the arm (between the elbow and armpit) OR in the upper inner thigh VERY, VERY HARD.
(One woman in a self-defense class said she used the underarm pinch on a guy who was trying to date rape her and was so upset she broke through the skin and tore out muscle strands.  The guy needed stitches.)  Try pinching yourself in those places as hard as you can stand it.  It hurts!
14)  After the initial hit, always GO for the GROIN.  It’s extremely painful. You might think that you'll anger the guy and make him want to hurt you more, but these rapists said what they want is a woman who will not cause a lot of trouble.
So, start causing trouble!
15)  When a guy puts his hands up to you, grab his first two fingers and bend them back as far as possible with as much pressure pushing down on them as possible.  It’s very painful!
16)  Of course the things we always hear still apply. Always be aware of your surroundings.  Take someone with you, if you can.  And if you see any odd behavior, don't dismiss it.  Go with your instincts!!!  You may feel a little silly at the time, but you'd feel much worse if the guy really was trouble.
Untuk membaca dengan lebih lanjut, bolehlah ke SINI.

5/18/16

Cara jimat duit

Assalamualaikum.

Sejak beberapa bulan yang lepas mata aku berapi; diiringi bunyi trumpet dan drum kerana begitu ramai manusia yang pergi melancong ke luar negara. Mata aku begitu sakit oleh sebab api yang membakar tadi. Dadaku berkobar-kobar untuk menyimpan wang supaya aku pulak dapat mendabik dada suatu hari nanti sambil berkata, "heyy orang kampung! iolls dah pergi ((insert nama negara maju)) u know! uolls bila lagi? HOHOHO." (joke, joke)

Aku sungguh terharu kerana dapat mengurangkan kos perbelanjaan. Maklumlah, sewaktu jaman-jaman jahiliyah dulu aku begitu boros... Sekarang, bila check akaun bank tengok-tengok duit tak berapa nak luak, bersinar-sinar mata iolls taw hohoho. Berikut adalah cara-cara menjimatkan wang ringgit yang banyak applicable kat student uni je kot?

1. "Makan untuk hidup, bukan hidup untuk makan."

Tak dapat dinafikan kita banyak habiskan duit untuk makanan. Sebab tu lah bisnes yang paling cepat untung tu biasanya bisnes makanan. Kalau dulu aku habiskan lebih kurang RM8-RM10 sehari untuk makanan. Tapi sekarang, kebiasaannya aku belanja RM4 je sehari untuk makanan. Kadang-kadang RM6 sehari. 

Tips dia, aku tak beli air. Minum air kosong je. Lagi satu, aku tak ambil sayur LOL tips ni jangan ikut; tak baik untuk kesihatan. Tapi ye lah, nak jimat punya pasal. Nasi (ambil sebanyak yang mungkin) RM1 + Ikan keli RM3. Aku beli time lunch, dan bungkus. Separuh nasi dan ikan tu aku makan time lunch, separuh lagi simpan untuk makan malam.

Sarapan? Minum air Milo je. Makan benda berat kang ngantuk pulak. Milo ni biasanya aku tak beli yang 3-in-1 punya, tapi beli yang 1kg terus. Jimat sikit. Kalau lapar biasanya aku minum Milo panas.

*iolls sebenarnya bercita-cita tinggi nak jadi cover girl packet Milo*

Point-nya kat sini, tak payah la makan kat tempat mahal-mahal sangat. Sekali-sekala boleh lah. Kalau tiap-tiap hari nak kepci, Secret Recipe, Pitjer Hewt (baca=Pizza Hut), mana taknya duit tu habis.

2. Jangan beli buku

Untuk certain subjects yang boleh dapat buku daripada seniors tu, better tak payah beli buku. Senior aku kebanyakannya baik, diorang bagi free je buku. Ada jugak yang jual dengan potongan harga. Rajin-rajinlah merapatkan silaturrahim dengan para senior anda supaya bila kita mintak buku dia tak ada lah jadi macam situasi di bawah.


Kalau buku tu boleh download ebook version secara free (secara haromm), better tak payah beli. Dah lah berat, larat ke nak bawak? Bawak jelah ipad/tab/phone asalkan ilmu tu sampai. Hoho.

3. Elakkan shopping

Baju dah banyak, shawl melambak, nak shopping apa lagi ha? (marah ni marah ni).
Hmm biasanya aku nak jimat part shopping alat tulis ni, guna voucher. Selalu kan kedai-kedai buku ada offer; guna baucar buku 1 Malaysia minimum berapa ringgit tah, akan dapat voucher lagi. Voucher tu la aku guna untuk alat tulis. Buku nota tak payah fancy sangat, pen pun tak payah la berjenama sangat.

Kalau tak silap pen ni murah. Tapi dah tak jumpa la sekarang. Penat den cari.

Kalau boleh tak payah la pergi outing kalau tak ada urusan penting. Jimat beybeh.

4. Jangan bawak duit banyak masa keluar

Kalau target nak beli sos cili dengan biskut hupseng je, tak payah la bawak sampai RM500 dalam wallet. Takut-takut terbeli jubah Bella Ammara pulak nanti. Shopping apa yang perlu je.

*Gambar hiasan*

5. Jimatkan duit printing, fotostat, dan binding assignment

Cari la printing service yang murah. Kalau aku, aku bawa printer sendiri + guna kertas nipis yang mughah je. Untuk binding, aku beli adhesive tape. Staple dan binding tape sendirian berhad.  Jimat.. jimat...
Gambar hiasan: Adhesive tape sedang tersusun rapi.

Kalau assignment tu tebal sangat je baru aku resort to binding jenis ring. Aku pernah kena charge binding tape sampai hampir RM2 T___T Sorry but, mahal lah...

6. Catat perbelanjaan harian

Ok yang ni aku tak buat. Tapi pernah buat untuk satu assignment dulu. Simpan segala resit, then bila totalkan balik, rasa macam, "Ya Allah! Banyaknya aku belanja!" Dengan itu, rasa bersalah berkunjung tiba dan keinginan untuk berjimat datang menyapa.

Contoh semata-mata.

7. Banyakkan bersedekah

Percayalah the power of sadaqah... Nampak macam keluar je duit tapi sebenarnya ada barakah di situ. Kalau ada public figure yang iklankan nombor akaun bantuan kebajikan kepada mangsa banjir/rakyat Syria/Palestin/etc, bolehlah menderma. Dah mudah nak menderma sekarang... Bila singgah masjid tu carilah tabung masjid. Apa salahnya letak duit dalam tu kan?

Senyum pun sedekah, bagi kucing makan pun sedekah; what you give you get back :-)

So... tu je kot?

"Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara Syaitan, sedang Syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya."
(Al-Isra' 17:27)

5/16/16

Tips Bergaya dengan Crocs


Tak boleh bergaya dengan kasut Crocs? Anda silap! Ramai sebenarnya yang memilih Crocs sebagai jenama pilihan terakhir, tapi, koleksi kasut Crocs-lah yang paling selesa mengatasi kasut-kasut jenama yang lain! Material yang digunakan serta rekaan kasut Crocs yang cukup simple ini juga membolehkan anda berjalan tanpa henti sepanjang hari tau ^_^ Well, jika anda lebih mementingkan keselesaan dan ingin bergerak bebas tanpa menyakitkan kaki anda, don’t listen to others and lihat beberapa gaya pemakaian crocs shoes seperti berikut; 

Crocband Clog

Inilah dia rekaan pertama keluaran Crocs dan jenis kasut yang paling selesa untuk dipakai. Jangan takut untuk tampil selesa dengan koleksi Crocband Clog ini untuk anda gayakan bersama pakaian kasual anda. 

Sandal Wedge

Bagi penggemar heels pula, anda juga masih boleh mencapai ketinggian yang ideal dengan memakai koleksi Crocs sandal wedge yang selesa macam atas tu. Mana lagi nak cari kasut tinggi yang selesa kan?

Crocs Boat Shoes

Boleh nampak bergaya juga dengan memakai koleksi Crocs boat shoes yang didatangkan dengan pelbagai pilihan warna menarik. Koleksi kasut macam ni boleh digayakan sebagai kasut harian ataupun kasut ke pejabat.

Crocs Peep Toe Flat

Nikmati cuti hari minggu dengan cukup selesa bersama koleksi Adrina Peep Toe Flat yang sememangnya lembut di kaki dan tidak sakit untuk dipakai.

         
Huarache Flat

Dan temui juga aneka pilihan flats, salah satunya koleksi huarache flat seperti gambar di atas ^_^ 

Selamat mencuba!

5/11/16

DIY gift untuk kawan: Jar of Hope

Assalamualaikum.
Dah lama taip entri ni, tunggu nak publish je; yakni selepas gift ni dah sampai ke tangan penerima.

Actually every semester weolls satu geng akan buat tukar-tukar hadiah. Semester kali ni program tukar-tukar hadiah bertemakan barang yang menunjukkan effort. Maknanya kena buat sendiri lah kan. Setelah round-round satu rumah terjumpa benda-benda ni dan terfikir nak buat Jar of Hope yang omputih salu buat tu. Cuma sebagai seorang Muslim, ubah suai lah sikit; letak verses from Quran.

Bahan-bahan:
-Jar kaca (cilok raspberry jam punya jar hoho)
-kertas
-pembalut hadiah
-reben (cilok daripada doorgift kahwin yang tersadai atas meja makan rumah hoho)
-pen
-lace tape Daiso
Aku menamakan Jar of Hope untuk kawan ni dengan nama J-HOPE. Jangan tanya kenapa lolol. Dengan harapan, bila dia putus harapan atau tengah down, dia jadi lebih bersemangat lepas baca cebisan-cebisan kertas yang ada macam-macam kata-kata semangat dalam tu.


Pembalut hadiah untuk hias penutup jar.
(Motif sebenar: Nak tutup tulisan tarikh luput raspberry jam tu lolol.)

Kata-kata semangat ditulis atas potongan kertas. Ada inspiring quotes, etc.

Ayat-ayat Quran yang boleh disertakan dalam Jar of Hope:
Ar-rahman 55:60
At-taghabun 64:11
Al-Baqarah 2:155
Al-Baqarah 2:153
A-li'Imraan 3:200
Al-Baqarah 2:214
Adh-Dhuha 93:3
Ar-Ruum 30:60
Ash-Syar-h 94:5
Al-Baqarah 2:286
Adh-Dhuha 93:7
At-Taubah 9:40
Ribbons, lace tape yang dibeli di Daiso setelah mempersoalkan harganya yang begitu mahal, corak untuk badan jar.

Corak untuk hias badan jar tu lukis pakai water colour actually tapi last-last menyesal pulak sebab boleh je guna warna pensel.

Kertas-kertas dah diisi penuh. Disebabkan nak jimat, guna kertas putih je huhuu~

Hasilnya...
Walaupun rupa luaran tak menarik tapi yang penting isi dia boleh menyentuh jiwa gittew *angkat kening*

------------------------------------------
BONUS:
Rasa macam baik hati pulak nak tambah lagi satu hadiah untuk si dia (awat bunyi macam untuk boypren). Disebabkan malas nak lukis benda rumit, akhirnya lukis bunga yang tak berapa nampak macam bunga tu. 



Again, walaupun rupa luaran tak menarik, tapi belakang lukisan tu ada secret message gittew. Penerima hadiah je boleh baca mihmih.

p/s: harap si dia tak kecewa menerima hasil kerja buruks iolls sobs sobs