12/30/16

Mini photobook from Photobook Malaysia

Assalamualaikum. Hai. 

Dulu pernah buat entry pasal Hermo punya free gift, dan salah satu gift-nya ialah coupon untuk tebus free 6inchxinch photobook dekat Photobook Malaysia. Actually dia bagi pilihan sama ada nak photo prints atau photobook tapi aku pilih photobook. 

Yang sedihnya... postage kena tanggung sendiri hakhak. Tapi amat berbaloi tebus sebab harga photobook ni RM79 tapi sebab coupon dapatlah free. Kalau tak silap haritu aku subscribe dia punya news kat email pun dia kasi code untuk tebus free jugak. Sesape yang berminat boleh subscribe sekarang dekat Photobook Malaysia (ini bukan sponsored).

Meh sini iolls reveal hasilnya! Jeng jeng jeng!

Ini sampul photobook tu.

 
Bahagian depan dan belakang photobook aku pilih gambar ni. Gambar diambil di Cameron Highlands menggunakan phone. Diedit menggunakan Vscocam. Dia punya printing quality sangat daebak hokay! Sangat lawa kalau tengok depan-depan!

 
Lagi gambar di Cameron Highlands huhuhu.

 

 
Banyak gambar dekat Cameron Highlands dengan gambar yang pernah aku lukis je pun. Maklumlah kalau buat photobook gambar sendiri tak sanggup nak nengoknye.

Haruslah meletakkan karya anda.

This is my fav page out of all. Aku hantar lukisan Korea tu dekat KBS World punya contest pastu dapat no. 6 daripada beribu-ribu contestants *sobs* bangga jap.


This photobook turned out amazing. Kualiti kertas dengan printing dia memang terbaiklah (tapi kena tengok depan-depan dengan mata sendiri). Hohoho kbai tu je. Peace yo!

12/12/16

Gunung Brinchang | Air Terjun Sungai Pandan | Gambang Waterpark

Assalamualaikum. Hai semua.

Sempena musim cuti sekolah ni eloklah kiranya iolls mempromosikan kempen cuti-cuti Malaysia. Nak release stress tak semestinya kena pergi Paris beb, Malaysia pun boleh kerana Malaysia boleh! (aku pun ragu-ragu dengan statement ni ekceli tapi muka kena konfiden *muka serius*).

Disebabkan aku sedang menyambung pelajaran di Kuantan makanya aku hanya mampu mempromosikan tempat dekat Pahang je. Tak mampu iolls nak gi jauh-jauh.

1. Gunung Brinchang, Cameron Highlands, Pahang.

Seumur hidup aku tak pernah sedar pun kewujudan Gunung Brinchang ni, sehinggalah pada waktu itu umur aku mencecah 18 tahun, aku dibawa ke lokasi ini. Dia kira macam throwback dua tahun lepas la ni.

Gunung Brinchang ni dekat area Cameron Highlands je. Cuma Cameron Highlands fofular yang ladang teh semua tu la. Tak perlulah kot nak promote sebab semua orang tahu. Aku hanya mahu mempromosikan Abang Brinchang kita yang agak underrated ini (euww aku panggil gunung abang?).

Aku personally suka Mossy Forest yang ada dekat area situ. Bila masuk fefeeling dia macam sesat dalam hutan Harry Potter (menipu). Aku cuba mencari kelibat Ron Weasley tetapi hampa.

 
Lumut, atau nama saintifiknya mosscrepe banyak melekat di pokok-pokok di sini :P

Tanpa papan tanda ini aku barangkali akan menamakanmu Hutan Voldemort. Terima kasih papan tanda *bagi flying kiss*

Papan tanda ini pula amat berguna buat guru-guru Geografi se-Malaysia (acah).

 
Tudiaaa tinggi baqhang!

Dah sampai puncak kena naik tangga menara besi ni. Siapa gayat sila menangis. Nasib baik aku superwoman relax je tak gayat pung ahaks.

 
Dari atas menara. Nampak pokok je tapi kalau anda pencinta alam (seperti saya) anda akan menyukainya.

Eh akak-akak kat bawah tu takmo ber-fotosintesis bersama iolls ke.

2. Air Terjun Sungai Pandan, Kuantan, Pahang.

Dinamakan Air Terjun Sungai Pandan kerana airnya mengeluarkan aroma daun pandan, air terjun ini terletak di Kuantan menurut Google Maps (tak tau la kot-kot Encik Google tipu iolls yang pasti iolls yang tipu uolls berkenan bau air sungai ini). Apa yang pasti kawan aku cakap air dia bersih sebab ada water strider.

Kalau nak berkelah boleh pergi sini. Takdelah gah mana air terjun dia tapi okaylah kalau nak berkelah. Bawak sandwich dan tembikai dan air teh (eh ini cadangan je. Nak bawak chicken chop/pizza pergi berkelah pun terpulanglah).



Motip aku ingin ke sini sebab ada jambatan gantung. Malangnya jambatan gantung ni pendek je. Tak mencabar kewibawaan aku sebagai seorang superwoman la pulak. hashtag jambatan ke hati awak ciaciacia

 

Tembikai ni kitorang bawak sebijik gedabak camni pastu letak kat celah batu air mengalir konon nak bagi sejuk. Sejuk la jugak, SIKIT. Aku lupa ni sungai Malaysia, bukan Korea lol. Pastu potong dua camni, makan korek guna sudu (eh tapi kami korek guna pisau, jangan tiru aksi kami). Then boleh letak air teh o dalam mangkuk tembikai ni, sedap beb! Rasa teh o + tembikai!

3. Gambang Waterpark, Gambang, Pahang.

Aku pernah pergi dua kali. Kali pertama tu untuk main dekat waterpark. Kali kedua sebab ada graduation asasi buat kat sini (pastu siap sewa bilik, apakah?!). Percutian aku paling ekstrem dekat Gambang Waterpark ni sebab kitorang pergi sewa bilik hotel pastu duduk ramai-ramai satu malam dekat sini (last-last main swimming pool je pastu balik). Kenangan sobs sobs. 

 

Haruslah menge-show-off-kan pass masuk anda.

Masa main air tu takde gambarlah pulak. Phone masuk loker TT^TT Tapi aku paling suka gelongsor yang naik ramai-ramai tu. Satu pelampung naik 5 orang pastu sepanjang gelongsor yang berdurasi hampir seminit itu, jeritlah kau! Ada lagi satu yang macam terusan yang akan pusing balik tempat sama, naik pelampung ramai-ramai jugak, siap boleh borak-borak. Then ombak datang kelam-kabutlah kau! (Rugi anda baca perenggan ni, tak faham apa iolls merepek)

View from atas hotel room. Arabian Bay Resort. See the swimming pool?

Room kitorang pick ada dua bilik dalam tu and satu ruang tamu and satu pantri siap ada dining table. Kalau tak silap level second paling atas. Tu pasal boleh ushar orang bawah.

Swimming pool dia paras leher aku. Aku tak pandai berenang sobssss jadinya aku berjengket je sepanjang dalam pool. Sadis. Nak buat kuak lentang kuak kupu-kupu kuak chimpanzee semua boleh beb!! Aku dengan geng siap buat renang berirama lol.

Sekian sahaja entri kali ini. Banyak lagi tempat menarik di Pahang yang boleh anda lawati. Sesungguhnya entri kali ini membuatkan aku rasa lagi Pahang daripada orang Pahang sendiri kahkah. Akhir kata, cuti-cuti Malaysiaaaaaa.

12/9/16

Medical School

Assalamualaikum. Hai semua.

Finally ada masa nak jenguk blog. I miss blogging T^T Rasa macam nak edit balik template semua and buat entries banyak-banyak and simpan dalam draft pastu auto-post bila tengah musim busy. But do I even have time?????

Honestly life aku sekarang macam dah berpusing 360 darjah. At the age of 20, I finally entered medschool. I'm so grateful to be here even though I feel like I'm being left behind because most of my friends are already in their second year of undergraduate study (/coughs/ I took 2-year foundation programme so yeah...). I remember all of those sleepless nights during SPM time; I worked so hard to get into my desired learning institution but I realised all of the things I thought was challenging are just chicken's feet compared to what I have to face in the near future.

I barely started but why am I feeling exhausted already?

1. When you don't remember what you're supposed to remember.



We have to learn a lot of new things in a short time. There are a lot of details to memorize. Most of the time I forgot what I've memorized because I didn't repeat/try to recall. You know that human body is just too complex with all the muscles, bones, tissues, blood vessels, enzymes and all... and when Dr. asks you something and you can't answer even though it's just a basic thing you're supposed to know and you feel troubled because everyone's eyes are on you... you feel like your self-esteem just got snatched away by a thief.

2. When motivation is all you need but it's nowhere to be found.



You see everyone around you study. They're everywhere with books and notes. They talk about muscles and bones and enzymes and diseases and infections during lunch or even in the toilet. Again, you feel disturbed because you just want a break and enjoy your free time in a stress-free condition but this bunch of hardworking students is everywhere around you and you feel like you're committing the biggest sin to only scroll down your Instagram feed. You want motivation but it's nowhere to be found. Your test result isn't at all great and you know you have to work harder but you don't know where to start. You know that the exam questions will always be tough no matter how hard you study so you have to study.

3. When you're fighting with your inner self.



When you're facing a problem but it's just too personal that you can't even tell anyone because it's too embarrassing. You're scared of getting judged by your friends even though they're your close friends who'd spend some time to hear you out. You hate yourself too much because you let the problem eats you when you have a lot of other things to worry about. The only option left is to pray because you know Allah is the only one you have so you desperately beg Him to guide you to the straight path.

4. When you can no longer do the things you've always enjoyed.



Painting, drawing, watching dramas, movies, blogging and all the things you find entertaining are now the things you can no longer do (more like, can't do too often but on the positive side, my time is saved from doing useless things) because again, you feel like committing the biggest sin if you do something other than studying. Everything is not the same anymore. Getting good grades with last minute study or without putting too much effort was achievable for you but now it's just a distant memory. Nothing is easy. Everything will just get harder and you have no other options left other than realising that growing up is a pain.

5. When you feel guilty to the ones you love.

When you have to self-sponsor your studies because the government has no money and scholarship no longer exists during your time so your parents have to support you financially... You feel helpless because it seems like money is everything now and everything needs money. Not only that, the longest "holiday" you can ever get is only 1 week and you don't get to see your family often even when you miss them all the time. You feel like you're a useless daughter because even if you study hard, it won't determine anything. Getting a job is not easy anymore and you can't stop worrying.

And... apa yang aku taip panjang-panjang ni is not even half of what I want to say. Banyak nak luahkan tapi tak perlu pun sebenarnya hahahaha.

Semoga Allah beri kekuatan kepada semua. Tadabbur Al-Quran dan cuba ingat balik tujuan kita dicipta. Hidup dekat dunia ni bukan untuk bergembira dan bersuka ria sepanjang masa. Kalau nak bergembira tunggu dekat syurga sana.