5/8/17

Studyblr

Assalamualaikum dan hai.

I love studying (well, sometimes). Especially kalau subjek tu aku memang minat. Part yang tak best-nya pasal belajar ni, aku selalu sangat lupa apa yang aku belajar. "Repetition is the key of learning." - terngiang kata-kata Dr. yang mengajar aku subjek Anatomy dulu. Hmm so baca jelah notes berulang-ulang kali. 

Disebabkan aku susah bebenor nak ingat kalau baca textbook/lecture notes, aku suka buat notes sendiri. Somehow bila baca tulisan sendiri lebih mudah ingat berbanding tulisan orang lain ataupun tulisan taip.

Pastu sekarang aku suka follow studyblr (oh ya, studygram juga) sebab rasa inspired tengok diorang buat notes cecomel lelawa. Dan mereka ini banyak recommend pens/highlighters/stationeries - rasa macam nak beli semua je! Gigih siap cari kat online shopping mall :P Tapi mostly mahal la kalau currency Malaysia huhuh.

My studyblr - Aistudies
So sekarang my fav are:

  • Monami Aqua Plus Ultra Fineliner (finishing sangat cantik tapi bila sekali terkena air aku boleh muram seminggu.)
  • Uni Propus Window Highlighters - Pastel colors (LAWA GILOSSS! Kawan-kawan ramai kata colour dia lawa hohoho.)
  • Gel ink pens - black (mixed from Mr. DIY, Yubiso, pen mughah-mughah made in China, etc.)


Suka guna sticky notes jugak sebab nak tambah warna warni kehidupan.

  
*prays hard supaya tak kena air*


Tried to make it looks neat but failed.

This is how the Monami fineliner looks like on paper.

At hostel.

At library. Purposely chose this spot because of the lighting (for the sake of taking pictures gais)

  
Late night revision.

Sometimes buat notes dekat blackboard sticker yang ditampal pada dinding (konon macam nak bagi ingat boleh jeling hari-hari tapi hampeh tak jeling pun mwahaha.)

Nak dijadikan cerita sedihnya, haritu aku semangat nak stay up untuk study tapi hostel takdak letrik. Gigih pasang lilin sampai dua. Inilah yang dinamakan "burn the midnight oil candles".

  
Sebab jakun sangat makanya aku buat photoshoot lilins. Terganggu fokus nak belajar ngeng betul la =.=

20 comments:

  1. kemasnya nota!
    saya pun jenis yg suka buat nota sendiri bila study. sambil menulis, sambil2 tu mengingat. cuma kalau study yg last minit tak sempatlah nk buat nota warna-warni camni hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sama la. kalau last minute tu last2 tengok nota orang XD

      Delete
  2. teringin nak tgk nota nota comel tu...tpi xboleh load plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tgk len kali (tak comel pun tapi)

      Delete
  3. rindu gila nak study. BV suka study sebab suka tulis nota warna warni. hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. BV kan suka study japanese XD boleh buat nota warna warni jugee

      Delete
  4. Awak kreatif la buat notes. So naisss. All the best for your study =)

    ReplyDelete
  5. Ketawa siqah di akhir entri ini. Bab tiada elektrik dan tetiba jadi photoshoot lilin :D

    Gigihnya Aisya buat nota cantik2 begitu. Warna warni siap haa. bab tampal kat dinding tu Siqah pernah buat jugak. Kononlah baca sebelum tidur ke kan. Tapi hampeh gak, jeling pun tidak. Hahaha.

    Lighting penting kan untuk ambil gambar. FOr sure siqah pun akan pilih tempat duduk macam Aisya juga. Hihi P

    ReplyDelete
  6. goshh, cantiknya.. my notes look like ready to be thrown away (that explains why I havent get any A for medical school ahaha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah gifted tak perlu pun nota cenggini. my course-mates ramai je yang tak suka buat nota tapi gempak je

      Delete
  7. study ni kalau kita faham konsep Insyallah mudah je nak igt ekceli #TipHakak..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezzaa faham itu penting. I wish my otak bergeliga enough nak faham semua benda huuhu

      Delete
  8. You're my idol *_* hahahaha :p I'm not kidding...Syara malas gila buat nota ...kalau beli buku nota yang dah siap yela hahaha okay jujur sangat ni! But, kalau bookworm that's me xDDD..that lampu sooooo lawa mcm you know dalam cerita orang putih hewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idol? Lol.
      That lampu i gave it to my rumet tapi dia tak nak guna pastu terus mintak kat dia kahkah buruk perangai xD

      Delete
  9. Haha I used to love writing notes, with colourful pens. But ended up not using, just for the sake of cuteness je sebenarnya, haha

    ReplyDelete
  10. Uishh seriosly rajin awak buat nota camtu, sy suke tengok tp nak buatt tu mmg xrajinn 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak rajin mana pun sebab tak berapa sempat dah sekarang huhu

      Delete