2/2/18

More portrait commissions

Assalamualaikum and hai!

Alhamdulillah atas segala nikmat yang dikurniakan oleh-Nya. Masih sihat, masih bernafas, masih cukup makan dan minum, segala organ masih berfungsi dengan baik... Allahu... terlalu banyak nikmat yang perlu kita syukuri. Mulakan hari dengan senyuman, jangan terlalu banyak merungut okay? (Nasihat diri sendiri).

For the past two months, I've been struggling with studies and managing portrait commissions. Alhamdulillah.

Disember 2017, ada orang minta lukis potret couple DAN SEKALI DENGAN BACKGROUND. Nervous jugak sebab tak pernah lukis with background before this, hohoho but I bravely took the risk. Masa ni agak busy, dah lah nak dekat minitest dan aku pun terlupa masa tu aku nak minitest. Dah lukis dalam 30% baru teringat minggu depan ada minitest and I DIDN'T MANAGE TO COVER ALL TOPICS! I failed my minitest masa tu (for the first time ever in medschool). LOL, silly me. Nasib baik 10% je carrymark.

Baru 30%

Aku pun tinggalkan itu kerja yang belum siap dan start study... Lepas minitest habis pun tak sempat sambung, tiba-tiba ada lagi seorang order potret couple jugak and it was urgent. I only had two days untuk siapkan itu potret. Tak tidur uollsssss! Sebabnya kelas iolls memang 8AM sampailah ke petang so tinggal malam jelah nak siapkan. Plus dia suruh lukis with background and body, exactly macam dalam gambar dia bagi. Again, I took the risk walaupun sebenarnya I tahu agak mencabar sebab bila lukis with body, muka jadi kecik, so susah nak dapatkan the exact detailed proportion(??)

Unfortunately I tak tahulah tangan menggeletar ke apa but the guy's face tak sama langsung I lukis tau. Sangat menyedihkan. Customer suruh ubah sikit so I had to redo the guy's face and it took me like 3 hours???

Messy.

This piece requires a lot of shading. Tangan kebas sampai pergi kelas pun tak larat nak salin notes.

It was just a few days before my classmate's wedding, so I had to rush to Ipoh cepat. I promised to hand in the portrait on Friday, 6PM. Masalahnya hari Jumaat tu ada hal dekat luar, pukul 3++ baru balik hostel and masa tu try banyak kali nak redo the guy's face tu. Siap tepat-tepat sebelum pukul 6PM tau! I could really feel that Allah helped me at that time. I was so exhausted ahahaha and I slept a lot on my way to Ipoh the next day!

Lepas balik dari Ipoh, kena siapkan my friend punya order pulak. Itu pun agak urgent dan complicated. Sampai ke sudah tak sempat sambung couple portrait yang terbengkalai 30% tu. HAHA. Ni pun took risk jugak sebab kawan request colour-kan background sesuka hati dan letak wording. Iolls tak pernah berlatih wording sangat hoho but I hope I did okay.

Corak dekat tengkolok tu sangat complicated and the mom's face tak jadi sangat actually. Huhu but I'm glad my friend liked this piece.

Dah siapkan order kawan, sambung balik potret couple tu. I had to touch up the girl's face so many times; I almost gave up but alhamdulillah everything went well.

Siap!

A few days after that I received a very heartwarming message:

This made me smile

It was framed and wrapped very nicely too! Beautiful!

I enjoyed a few days of watching kdramas before moving on to an A5 sized portrait painting of my friend! Ordered by a classmate.


After final exam, I went back home and siapkan lagi dua potret.

 
So sweetttt!

I really enjoyed completing this piece.



I finally made use of the time-lapse thingy on my iPad. Hence, the videos.

Extra:

Painted this for my friend's birthday.

This was unplanned. Tetibe jumpa canvas kecik with stand macam ni dekat Daiso, so bagi hadiah ke orang huhu.

Till then, bye!

19 comments:

  1. These are so pretty! They remind me of how much I miss doodling in my free time.
    T_T

    Keep up the good work!

    ReplyDelete
  2. aisyaaaaaa.. cantek sangatttttt. sungguh berbakat.. seronok tengok orang yang pandai melukis ni :)

    ReplyDelete
  3. perghhhhhhhhhhhhh...cantiknya
    lukiskan muka den pula
    hahaha

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah, murah rezeki :)

    ReplyDelete
  5. uwahhhhhhhhhhhhhhhh *lost of words

    ReplyDelete
  6. cantiknyaaa sangat talented! T__T
    busy dengan studynya, dengan nak siapkan commission tpi nasib baik sempat siapkan semua order orang kan :D

    keep it up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, rezeki Allah bagi :)
      Masih bertatih nak multi-tasking ahaha

      Delete
  7. Wah.. cantiknya gambar2 kat atas..

    ReplyDelete
  8. Very talented. All the best for ur studies and business

    ReplyDelete
  9. Wahh nice! Macam mana nak tempah sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. emel je gambar yang nak dilukis tu ke aisyasakura@gmail.com ^^ boleh discuss situ

      Delete