July 31, 2018

4D3N Summer Trip to Jeju Island | DAY 2

Assalamualaikum dan hai semua.

This is a continuation of my latest entry: 4D3N Summer Trip to Jeju Island | Budget + Itinerary | DAY 1

--------------------------------

DAY 2
We went to a total of six places on the second day of our trip. I swear it was so tiring because we walked, walked, and walked for the whole day. I am not physically fit so my leg hurt so much but of course I had to endure it till the end.

Actually we were worried because the morning sky looked like it was going to rain. Dah lah pagi tu rancang nak tengok sunrise dekat Seongsan Ilchulbong. Masa tengok weather forecast prior to the trip pun dijangka akan hujan sepanjang weolls berada dekat Jeju. But ALHAMDULILLAH tak hujan langsung masa weolls dekat sana. Adakah sebab doa termakbul atau sebab weather forecast tu yang tak accurate I'm not sure LOL~

1. Seongsan Ilchulbong
For your information, Seongsan Ilchulbong is a popular sunrise peak in Jeju Island! Tapi tak pergi masa sunrise pun tak apa. Masa weolls pergi tu matahari dah naik dah pun. Tengok sunrise dari bilik je HAHA. Lagipun pukul 7.10AM gitu baru kaunter tiket bukak. Actually kdrama My Girl lakonan Lee Dongwook & Lee Da Hae pernah filming dekat sini (which I baru jumpa dekat Google tadi. I watched the drama years ago manalah ingat apa-apa lololol).


This is how Seongsan Ilchulbong looks like from the air. Beautiful isn't it? Macam mangkuk.

It took us less than half an hour to reach SEONGSAN ILCHULBONG from our hotel. Sampai je sana kena bayar tiket masuk. Again, we got the youth price which is 1,000won only. 25 tahun ke atas baru kena harga dewasa (2,000won). BEST LA KAT SINI RASA MACAM MASIH MUDA WOOHOO.


Dekat kaki bukit tak nampak kemangkukan dia tu but you can imagine lah kan.

Bila Google semua kata "this is an easy hike." Malangnya weolls tak athletic so asyik termengah-mengah je. Tak adalah hiking sangat pun since tangga dia dibina begitu cantik sekali. Kalau nak hiking dekat Jeju pergilah Hallasan (we didn't include Hallasan in our itinerary because hiking at Hallasan would take too much of our time).

Ahhhhh I really love Seongsan Ilchulbong!!! Udara sangat segar hokay! My lungs were probably smiling because oxygen molecules here are really cute(??) HAHA. Good air makes you happy you know.

HAPPY YOUTHS

Belum sampai atas.

You have to climb the stairs to get to the top. Getting sweaty first thing in the morning eh? Pemanjatan berlaku ditemani angin halilintar ya hijabista sekalian. Make sure guna pin tudung yang sado sedikit supaya brooch/needle anda tidak tercabut dibawa angin.

 
 At the top.

Dekat puncak wajib bergambar dengan signage. Murshidah tolong ambilkan gambar ahjussi dan wifeunya, pelancong dari Seoul lah kot. So in return ahjussi tu pulak tolong ambilkan gambar weolls. Penggunaan tripod adalah sia-sia di sini kerana angin menyapa pipi mulus weolls dengan begitu agresif sekali, tripod juga akan tumbang. 

Ahjussi tu kira, "hana, deul, set~" pastu ahjumma tu tegur suruh cakap "one, two, three" sebab weolls kan pendatang asing. Bila lagi nak bajet cakap ING-GE-RISH-SHEU. Akan tetapi ahjussi tersebut tetap degil menyebut "hana, deul, set~". Takpe ahjussi, weolls faham je bahasa Korea. 

We reached the top! *bisik hati kecilku sambil memegang tudung yang dibuai angin kencang~

Selpieeee lettewww

We're inside the mangkuk.

This is so beautiful T^T


The view is just amazing.

Jom turun bawah balik.


 

 

As we were going down, tiba-tiba ada suara orang perempuan keluar daripada tiang CCTV! Terkejut nak~ Rupa-rupanya ada speaker dekat tiang tu. The mysterious voice macam bagi ucapan/explanation apa tah tentang Seongsan Ilchulbong. Mula-mula Bahasa Korea, lepastu Chinese, lepastu Japanese. Bahasa Melayu takde ke kak :-( Papepun agak menyeramkan tengah hiking tetiba ada suara menyapa HAHAHA that was a new thing for me. Toilet dekat Manjanggul Cave haritu pun ada pasang lagu supaya anda boleh menyahtinja dengan ceria lololol.

This photo holds my pride. lol joke. As someone with bad photography skills I'm proud to present you this.

We saw a very cute WHITE DOG there. I wanted to snap a photo but the dog looks like a small white dot here.

Murshidah bought Hallabong (tangerine) juice for us to have a taste. SEDAP! I regret not buying one for myself because I tak habis-habis dengan banana uyu sepanjang dekat sana.

2. Seopjikoji
Around 9AM, we went to SEOPJIKOJI. I LOVE SEOPJIKOJI! My favourite of all places we went to! Actually masa dekat sana tak teringat pun Seopjikoji ni pernah jadi tempat filming banyak kdramas. Dah lama tak layan kdramas oi I COULDN'T REMEMBER ANYTHING but this is what I found on Google.

Seopjikoji Lighthouse is set at the top of a hill, and has sweeping views out over the ocean. It’s also known as the ‘Wishing Lighthouse’, as locals believe it has the power to grant wishes. The elegant white building has been featured in a number of dramas, including All In and Boys Over Flowers, and Yeo Jin Goo and Kim Seolhyun shared their first kiss here in romantic drama Orange Marmalade.

When you visit Seopjikoji Lighthouse, don’t forget to take a photo or two on the hill. It’s a beautiful location in its own right, with rocky cliffs jutting out sharply into the blue sea, gently rising green fields, and rustic stone walls. Come summertime, the hill is covered in golden rape flowers. Jung Joo and Gun Woo had a romantic moment here at sunrise in the second episode of Warm and Cozy.

Haaa gittuhh. No wonder lah ramai couple dating dekat sini. Even the oxygen molecules are filled with love. Cantik dan romantik sekali dong view-nya~ Family yang jalan-jalan dekat sini pun nampak lovely je tau sampai hati iolls berbunga-bunga di sini.

With the sound of waves.

Banyak jumpa susunan batu dekat sini. Orang Jeju gigih susun batu like... semua tempat ada susun batu.

I like how dreamy it looks.

Nampak macam wonderland kanak-kanak riang.

 

Looks like an art.

The lighthouse.

Suka tengok scene bapak dengan anak dekat sini. Rasa macam tengah tengok the return of superman.

Cambest je kalau dapat pegang air laut tu.


3. Ilchul Land
Destinasi seterusnya ialah Ilchul Land. Running Man pernah shoot dekat sini dulu. Nothing memorable about this place except ada a small cave dalam tu dan banyak lampu-lampu cantik. Banyak spot untuk ambil gambar dekat sini kalau nak OOTD best lololol.



 

 


Dalam Micheon cave.

4. Lunch at local restaurant
We had lunch at Uribong Sikdang. Restoran ni popular dalam kalangan pelancong, especially Muslim tourists. Masa weolls pergi haritu pun ada pelancong Indonesia datang makan situ jugak. Korean tourists pun ramai je. Servis tiptop dan laju. Menu yang dia bagi ada dalam bahasa Inggeris jugak. I wow-ed a bit.



My friends menyerahkan tugas meng-order kepada I maybe because I was the one who looked up for the places to eat. Iolls pun macam... oh yeah beybeh~~~ Serahkan ajaaa pada guweeee~~~~ They ended up laughing when I ordered sepenuhnya guna bahasa isyarat je. I didn't say a word :-P I believe in the power of body language HOHOHO. Lagipun tak retilah den nak menyebut nama makanan dalam tulisan hangul tu :-( Tulisan tu nampak panjang dan scary.


I wanted to order seafood hot pot, grilled hairtail dengan grilled abalone tau tapi cuma hot pot tu je yang berjaya diorder dengan betul. HAHAHAHA. Iolls kan guna bahasa isyarat, tunjuk je nama makanan dekat menu dan tunjuk isyarat nombor 1 (means nak order yang ni satuuu).

Terkejutlah bila order grilled abalone sekali dia bagi seafood pajeon. My friends pun pelik sebab rasanya I tak order pajeon pun tadi. Tapi semua dah lapar sangat so laju je pajeon tu masuk mulut. Heh. Bila hidangan ikan bakar sampai pun aku macam.... EH? I THOUGHT I ORDERED GRILLED HAIRTAIL? Ikan hairtail bukan yang panjang tu ke? Tapi my friends semua dah itadakimasss dah pun so aku macam takpe la maybe I was wrong. Memang I was wrong pun. I realised I sebenarnya tunjuk dekat harga makanan lain dalam menu tu HAHAHA. 



Tapi ada hikmahnya tersilap order. PAJEON dengan GRILLED MACKEREL tu sedap!!! Pajeon tu memang I suka gila. Grilled mackerel tu rasa macam ikan terubuk bakar, tapi dia bakar salted je. Ikan bakar dekat Malaysia jugak yang tetap no. 1. Still, makanan dia semua kena dengan tekak la.

5. Jeju Folk Village
Mujur ada Nursing room (labelled as Ractation Room dekat pintu) jugak dekat sini, so boleh curi-curi solat lagi. Lepas dah solat barulah mulakan pengembaraan. Jeju Folk Village ni besar dan luas tau sebenarnya. Sepatutnya ada mini train nak explore semua tempat dalam tu. Tapi masa weolls pergi tak berfungsi pun train tu, so terpaksalah jalan. Kaki sakit, kaki pedih~~~

 
Di hadapan pintu gerbang yang seperti pintu istana.

Dekat sinilah shooting drama Daejanggeum dulu. Drama-drama historical yang lain pun ada jugak buat dekat sini. Macam-macam jenis replika rumah zaman dahulu kala ada dekat sini. Ada yang boleh masuk, ada yang boleh ushar dari luar je.

Antara drama selain Daejanggeum.


Lihatlah betapa klasiknya. Ada kandang lembu berdekatan with the real lembu along with bau lembu/tahi lembu.



Atap dedaun.

Masa tengah syok makan icecream dekat gerai ahjumma dalam kawasan rumah klasik tu, ada seorang ahjussi dengan kawan dia approach weolls.

That ahjussi: Haloooo
Weolls: ??
That ahjussi: Take picture? Together! *sambil buat tangan gaya aku dan kamu*
Weolls: Yeahhhh!! *semua posing sambil telan icecream*
That ahjussi: Where are you from?
Weolls: Malaysia!
That ahjussi: Pretty pretty girls!
That ahjussi: *tetiba* Is my nail beautiful? *sambil tunjuk kuku berinai guna daun/bunga inai Korea*
My friend: Yeppeo!
That ahjussi: WAA HANGUKMAL CHARANHAEEE *sambil buat muka terkejut*

Sayangnya gambar tu ada dalam phone ahjussi tu. Dah lah banyak kali terserempak dengan ahjussi tu sepanjang dekat situ tapi tak terfikir nak mintak gambar tu.


I remember our interaction with ahjumma (or maybe halmeoni) yang jaga gerai icecream. Dia cakap korea dengan weolls tapi nasib baik faham. Dia tanya where are  you from dalam bahasa korea serentak weolls jawab "Malaysia!". Inilah berkat tengok kdrama banyak sangat, boleh faham orang dekat sana tengah cakap apa, even faham sikit-sikit je.

Ada juga sekumpulan oppas dalam tu yang greet weolls dari jauh, "ANNYEONG HASEYO!" dan aku pun melambai ala-ala artis lalu red carpet.

6. Yellow cafe
Disebabkan rasa macam banyak masa lebih untuk mengisi kelompongan itinerary, weolls menuju ke Seogwipo pada petang tu. Sebenarnya area Seogwipo lah kot paling menarik dekat Jeju sebab tourist spots banyak dekat situ. Secara spontan je aku cadang pergi Yellow cafe pastu my travel buddies pun OK GAJAA since semua masih semangat. Kaki aku lenguh so pilih tempat next untuk relaks je.




Comel sangat Yellow cafe ni! Maybe la I biased sebab no. 1 fan banana uyu kan. Tapi Yellow cafe ni memang iolls recommend!

Kyeoptaaa

Cafe ni ada jual merchandise banana uyu mereka macam keychain, totebag, badge, dan sebagainya. I bought their keychain and badge sebab cute gilaaa.

Menu mereka? I recommend Chocolate Banana Milkshake! And kalau nak yang murah sikit I recommend their banana uyu ice cream (rasa macam banana uyu versi ice cream)!

Refreshing.

Yellow cafe ni terletak berdepan dengan Play Kpop Museum (ada prayer room untuk Muslims wei dalam niii) dan within walking distance je boleh pergi Teddy Bear Museum, Repley's(?) Believe or Not Museum which we didn't enter sebab bukan fan of museum sangat hohoho.

7. Maeil Olle Market, Seogwipo
Around maghrib gitu dah puas ambil gambar dekat depan Teddy Bear Museum (at least ambil gambar depan bangunan lah kan kalau tak nak masuk pun), weolls rasa macam tak nak balik hotel dekat Seongsan lagi. Alang-alang dah sampai Seogwipo rasa nak shopping for that night.


I googled tempat shopping dekat Seogwipo and terjumpa this market yang environment macam Dongmun Market we guess? (We cancelled Dongmun Market yang ada dalam itinerary asal).

Dia bukanlah mall, cuma macam pasar yang dalam show Korea tu. Ada sotong/ikan besar dalam aquarium bagai. Ada ahjumma jual sayur dan sebagainya.

Iolls cuma beli another box of Maxim coffee LOL and tak beli keychains/chocolate/tangerines semua tu which I regret a little bit. Ada ahjumma bagi sample chocolates for free and iolls rasa bersalah gila tak beli T.T (sebab muka ahjumma tu macam berharap).

We had a taste of muno bbang (roti sotong). Dia macam waffle bentuk sotong tapi tak rasa sotong pun, I tak tahulah dia dah blend sotong dalam tu ke apa tapi dia letak cheese dekat tengah. Dah lah masa tu kedai-kedai macam banyak tengah nak tutup, suddenly my friend tunjuk kedai muno bbang ni. I told them beforehand kalau kedai streetfood tu jual makanan haram jugak jangan beli (sebab cooking utensil tu probably dah bercampur). My friend shouted, "jom rasa! Kedai ni jual benda tu je!"

Seketul 2,000won

I scanned the whole kedai and memang jual tangerine dengan muno bbang je (dan juga takoyaki). Gigih tau iolls dengan Aqilah google the meaning of every hangul word we saw dekat kedai tu. Muno means sotong, lepastu a few words refer to flour, tepung beras, etc. so baru tak waswas nak makan lol.

Ok itu sahaja untuk kali ini. Nantikan update untuk DAY 3/DAY 4 pula~~~ Papai~~

12 comments:

  1. Cantiknya Seongsan Ilchubong! Masa pergi sana tak nampak apa pun walhal hiked sampai kat atas juga T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala yekee. Is it bcs of weather? Masa pergi haritu pun macam mendung je so gambar nampak gloomy sikit. Mesti lawa kalau cuaca cerah

      Delete
  2. eeee banyaknya gambar cantik2 :') mesti happy bila tgk balik gambar2 tu nanti hahaha cause i really love ambil gambar2 nature macam tu perghhh although saya takadalah pro sgt ambil gambar HAHAHA

    gosh asyik terbayang balik je banana uyu tu lepas baca entry ni -__-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy sangat tengok gambar2 sometimes tak percaya I used camera phone je XD I enjoy ambil gambar nature jugak.

      Delete
  3. bestnyaaa :D teringin nak pergi dgn family tapi masing-masing busy. insya Allah one day hihi

    ReplyDelete
  4. semua pun cantik kan...suka tgk kehijauan...

    ReplyDelete
  5. cantiknyaaaa tempat tempat tu. nanti kalau ada rezeki saya pun nak pergi. by the way, saya first time datang sini dan terus follow sini sebab suka dengan cara awak menulis. kalau sudi meh lah singgah blog saya hehe. saya followers ke 735

    ReplyDelete