September 1, 2019

2019 Skincare Routine

Assalamualaikum dan hai semua.

August is ending soon. Sekejap je masa berlalu. Lagi 4 bulan nak masuk Wawasan 2020. What?!
Tajuk entry ini 2019 Skincare Routine sebab sepanjang tahun ni, so far iolls ada consistent skin care routine. Well, tak adalah consistent mana sebab kadang-kadang ada certain steps yang iolls skip sebab malas, hoho. Tapi here are the products that I've been using for the past half year. Let's check it out!


1. Safi Balqis Micellar Water

Yang ni okeylah bila nak remove makeup. I use this bila dekat luar je, nak remove makeup before solat. Takdelah makeup tebal pun biasanya, just sunscreen, foundation, dengan lipstick sikit. I think okaylah. It serves its purpose. Murah pun murah. Hohoho.

2. Biore Oil Cleanser

Yang ni kalau nak remove makeup bila dah dekat rumah. Rasa kulit bersih and lembut je. Lagi bersih daripada guna Micellar water alone. Yang pasti ianya affordable. Hohoho.

3. Hada Labo AHA+BHA Cleanser

Rasanya dah banyak kali dah iolls tukar-tukar cleanser. Selagi tak puas hati selagi tu tukar. Kalau jumpa yang best pun mahal sangat, so asyik try cleanser baru je HAHAHA. This one is my second tube. Before this guna Hada Labo Hydrating Cleanser, macam tak puas hati sangat since I have oily to combination skin. Cuma InsyaaAllah I'll stick to this cleanser sebab puas hati lah jugak. I still get hormonal breakouts anyway.

4. Melano CC Vitamin C Lotion

Vitamin C ni best! Walaupun tak tahu berapa percentage Vit C dalam ni, tapi memang nampak perubahan. Acne scars lagi cepat pudar. I used to apply Wishtrend punya Vit C serum tapi macam tak berbaloi? Wishtrend punya cepat sangat oxidize and botol kecik pun mahal. Tapi Melano CC ni botol besar RM50, boleh tahan lama, tak oxidize. Berbaloi lah kan. I wanna recommend this one untuk sesiapa yang struggle dengan acne scars. I will buy it again.

5. Aiken Tea Tree Oil Toner

This toner is okay dan cheap. This is my third bottle kot? Since toner cepat habis, tak nak guna toner mahal-mahal sangat. This is not my favourite toner tapi dia okay je, so I'll keep using this sebab nak jimat. Hohoho.

6. Hada Labo Blemish & Oil Control Hydrating Lotion

This one pun best jugak. Tak nak cakap banyak, hydration is key. Dah guna berbulan-bulan everyday pun tak habis lagi sebotol ni. Best best. I will buy it again. 

7. Nature Republic Super Aqua Max Moisturizer

Sebenarnya this moisturizer okey je, cuma dia wangi sangat. Iolls memang tak berapa suka produk yang fragrance kuat sangat. I'll keep using this one sampai habis and then try moisturizer lain pulak.

8. Aiken Tea Tree Oil & Hiruscar Anti-Acne SPOT Gel

I use these two for spot treatment. Aiken punya tu quite okay untuk keringkan/kecutkan jerawat but I'm not sure about the Hiruscar one? Sebab kalau guna Hiruscar alone, tak nampak beza pun jerawat tu. Kalau guna Tea Tree Oil tu dia cepat sikit kering. The Aiken one is my second bottle already and I'll definitely buy it again. Cuma Hiruscar tu tak beli lagi kot, maybe nak cari acne gel lain pulak.

9. Cosmoderm Vitamin E Cream 1,000IU

To be honest, iolls dah lama tak apply benda ni sebab tak suka sangat. Dia buat kulit rasa berminyak disebabkan consistency dia. And tak nampak perbezaan pun bila pakai. I will not buy it again. 

10. Palmer's Cocoa Butter Formula Skin Therapy Oil

Yang ni quite berkesan jugak untuk pudarkan acne scars. Bila iolls combine dengan Melano CC Vit C tadi, acne scars lagi cepat hilang. Cuma benda ni oily, so waktu malam je pakai atau bila duduk rumah je. Satu botol kecik ni tak sampai RM10 pun, and boleh tahan berbulan-bulan. Recommended and I will buy again.

That's all. Bye!

7 comments:

  1. sy pun selagi tak puas hati dgn produk tu mmg confirm akn tukar smpailah puas hati hahaha especially cleanser tho. yg biore tu & aqua moisturizer tu dah prnah try. produk yg lain tu tak pernah try lagi hehe

    ReplyDelete
  2. CARDCAPTOR SAKURA ! ok tak nampak benda lain dah. is that a table or sticker ? i want tha !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu mouse pad. you can get it at shopee.
      iolls memang peminat setia CCS hihi <3

      Delete
  3. saya pun pakai cocoa butter oil tu tpi tktaula kenapa mcm tak nampak kesan. lagipun mcm tk selesa sbb minyak sangat haha

    jeles tgok org pakai benda ni smua nampak kesan huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang takes time nak nampak kesan. berbulan jugak. dan pakai hari2.

      Delete
  4. So out of all those 3 toners, which one that you currently stick to? I used to wear Aiken, first sebab murah but then after few weeks, takde apa2 perubahan so I stopped. Ada sebotol lagi tak bukak. Now I'm using Kiehl's.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Right after cleanser, I used Melano CC first, then Aiken, then Hada Labo lotion. Memang stick to this routine.

      My favourite toner is actually Cosrx AHA/BHA toner, second is Yadah Anti-T toner. Dua2 mahal. Aiken is quite ok la for me walaupun tak contribute a lot to my skin improvement.

      Delete