September 13, 2020

Let's talk about food!

September 13, 2020 5 Comments
Assalamualaikum and hai!

Diharapkan semua pembaca setia blogku ini berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya, baik fizikal ataupun mental.

Today, I just wanna rate some foods I've tasted for the past few weeks. Iolls ni suka makan dan kuat makan tau, so bila dapat makan benda sedap-sedap, automatik rasa happy. Kajian telah menunjukkan bahawa hormon Serotonin (happy hormone) akan dikeluarkan bila kita makan, especially good food. Mungkin sebab tu kot bila rasa lapar, mood boleh ke laut :P

1. Glaze Eatery, Tamarind Square, Cyberjaya

Haritu pergi lepak dekat Tamarind Square with my high school buddies. Sesaja nak tukar angin sebab asyik lepak IOI City Mall je. Lagipun IOI tu kalau weekend memang ramai sangat orang, rasa sesak pulak. Lagi-lagi musim COVID-19 ni masih berkeliaran di sana sini, seelok-eloknya kita lepak kat tempat yang kurang orang. Mask jangan lupa pakai ya!



I kinda like this place sebab environment dia cozy gittew. Weolls pilih untuk lepak di bawah mentari, bila bergambar terlebih Nur.

Kek caramel ni nampak beshe-beshe je, tapi surprisingly sedap! Kek lembut/moist sikit, so memang layanzzz.

Ini chicken grill. Selalunya kalau pergi makan Western food, I notice that chicken grill punya size mesti lagi kecik daripada chicken chop, I don't know why. Tapi kedai ni punya size/portion chicken grill okey, tak kecik sangat. Berbaloi dan sedap la jugak.


Teh O ais ni memang layanzz lagi-lagi duduk bawah panas mentari. I personally think teh O ais dia sedap, tak manis sangat, tak tawar sangat, tak pahit sangat. Taste bud iolls agak judgemental ya, teh o ais pun cerewet sikit. Tapi yang ni sedap.

No comment about the butter chicken and spaghetti bolognese sebab tu member yang order.

Next, chicken chop! I can say that this is my favourite Western food. Makan ayam je dah boleh kenyang hokay! Ayam dia quite juicy, fries tu pun sedap je, cuma the sauce quite so-so for me. I prefer kalau kuah chicken chop tu rasa black pepper yang kaw-kaw punya, but this one so-so lah for me. Tekak masing-masing.

2. BTS X Babinski Hot brew coffee (Vanilla Latte)


Sebagai seorang peminat coffee, iolls memang suka try pelbagai jenis dan jenama kopi. Lagi-lagi kopi ni ada gambar BTS memang sah-sah la iolls nak beli! Dah lah ada perisa Vanilla Latte!

Kopi ni sedap, vanilla dia terasa, dan yang paling penting, dia tak begitu manis, I loiikeee! Harga dia lebih kurang macam packaged coffee imported from Korea yang lain; Starbucks/Nescafe yang overpriced tu, tapi lagi sedap sebab tak manis sangat. 

3. 7-Eleven express food


That one time I was rushing to (online) class, so I decided to grab anything from 7E untuk alas perut. Dah lama dah 7-E jual makanan express macam ni, tinggal masuk dalam microwave je, pastu boleh terus makan. Almost RM7 untuk ni. Overpriced? Yes, of course. Is it worth? Yes jugak, sebab sedap, portion pun puas hati walaupun nampak bekas ni macam kecik je. Yang penting, cepat dan pantas. Ikan bilis dalam ni pun melambak. 

I'm no longer a fan of canned coffee, tapi iolls suka gila Nescafe punya cold brew! Cold brew ni yang bestnya dia less acidic, so better for your stomach. Perisa hazelnut ni sedap, yang penting dia lagi kurang manis sikit daripada Oldtown punya (I still prefer untuk tambah ais tho, untuk kurangkan lagi manisnya). Rasanya ni je kot canned coffee yang iolls boleh enjoy minum selain Wonda coffee yang takde gula tu.

4. Choco jar

Sejak PKP haritu tengok ramai sangat orang jual choco jar. So iolls pun belilah sebekas untuk mencubanya.



Bolehla, sedap jugak sebab tak manis sangat, just nice. Cuma once dah bukak tu kena cepat-cepat habiskan kot, sebab nanti lama-lama dia boleh masuk angin dan lemau. Bolehla nak makan sekali-sekala dan share ramai-ramai, risau pulak diabetes nanti ;P

5. McDonald's Spicy Korean burger

Not the best McD's burger for me. Tak dapat rasa spicy pun, and I don't know celah mana rasa "Koreannya"..... Hahaha. Ramly burger tepi jalan lagi sedap.


 6. Samyang
I wasn't a big fan of Samyang, sebab selalunya berjaya makan separuh je sebab pedas sangat. Sekarang, kalau dapat Samyang, berjaya habiskan yooohoooo! Lagi padu makan dengan telur goreng. Dah faham dah kenapa ramai orang suka Samyang ni. Katanya makan makanan pedas boleh kurangkan stress; it's kinda true for me hehehe.


7. Xing Fu Tang's Damascus Rose Tea

Entah kenapa masa ni iolls order rose tea instead of milk tea. Masa tu kenyang sangat kot, tak larat nak minum milk-based drink.

Nothing special about this tea other than its aesthetic visual, so belilah boba tea ya kawan-kawan.


8. 10gram, Kuantan

Dekat Kuantan memang melambak kedai makan/cafe yang best-best. 10gram ni adalah salah satu daripadanya.


Ni spaghetti carbonara. Yang bestnya dia ada soft boiled egg at its centre! Sedap! but it would've been better kalau kuah dia lagi creamy, but overall sedap.

Ni Korean spicy chicken. The taste, bolehlah. Not spicy at all. Still tak boleh lawan Kfry punya. I personally would not recommend this.

Other things in the menu macam Aglio e Olio, Mac & Cheese, and breakfast set, semuanya sedap-sedap belaka.

Sekian sahaja entry berterabur kali ini. Bye!

July 26, 2020

An update of my story and artsy stuffs

July 26, 2020 9 Comments
Assalamualaikum and hai.

It has been a month and a half since my online classes started. Starting next week, I am finally going back to campus, so yeay?! I feel like my life will be more productive if I stay in campus. Well, to be honest, I like staying at home too, but the environment here is not really suitable, academically(?)

1. Online classes


Started off with psychiatry, and it was really fun. Maybe sebab dah 2 bulan lebih bercuti tanpa kelas, suddenly start kelas balik, semua semangat. I wake up early in the morning, have proper breakfast & coffee, and attend kelas dengan semangatnya hahaha sadly after 1 month of online classes I kinda miss attending classes like I would normally do. I'm currently taking 5 subjects: Ophthalmology, Radiology, Dermatology, ORL-HNS (Otorhinolaryngology, Head & Neck Surgery), and Anaesthesiology. Hopefully I can pass my exam soon. Amin~

2. Psychojiman gwaenchana
My favourite kdrama at the moment. Seo Yeji is so pretty ohmyyy I don't even care about Kim Soohyun anymore because Seo Yeji's beauty captivates me every single time HAHAHA. I mean, like, Aisya, neo yeoja, maja?!

I even drew Ko Munyeong fanart uWu.....................



3. Bought a new iPhone
My old iPhone 6 is now dead... forever. sobs.... R.I.P. So I decided to buy iPhone XR to replace my old phone. I basically spent the money I saved for travelling, so it is kinda sad. I hope ini merupakan pelaburan yang bijak. I want a phone with good battery life, so I bought iPhone XR (because iPhone 11 is expensive) lol. So far, iolls sangat berpuas hati dengan phone ini. I charge my phone every 2 days sebab battery life dia quite satisfying.

4.  Created art accounts
As some of you may know, I take portrait orders since 2017. Selalu kalau clients tanya ada instagram tak (because they want to see more of my artworks), I always answered I never had one. So now whenever I draw something, I always update there. My personal accounts are private (because I hate stalkers), bila dah ada art accounts ni mudahlah sikit nak join any art contests selain daripada boleh jadikan portfolio so that my future clients can see. (I actually don't upload all of my portrait orders sebab some clients tak kasi upload, so I respect their privacy). Go follow my art account: @Sakurawr_Illust (Instagram/Twitter).

5. My small art business is now on Shopee!
My friend suggested that I post my art service at Shopee as a new platform, so I did. I don't know if this is a good idea or not, but again, I did. So kalau sesiapa yang teringin nak lukisan potret untuk dihadiahkan kepada diri sendiri/kawan/parents/suami/isteri/tunang/soulmate/cikgu/lecturer, haaaa bolehlah order potret daripada iolls ye! Kalau takut kena scam boleh order through Shopee! Click HERE to view my shop! 





6. Art therapy - illustrations
Just wanna share what I drew for the past 1 month... I really like to draw because it's like a healing process to me. When life is stressful, just draw something.

I like the outfit that Oh My Girl's Hyojung wore in Non-stop MV, so I made an illustration of the hijab version.

Illustration of my friend that I made for her birthday.

This is from BlackPink's How You Like That poster, but hijabized. (p/s: Don't dress up like this ok?! Iolls lukis ni sesaje je tau)

Kinda obsessed with It's Okay To Not Be Okay lately. HAHAHA.


This is a sketch for my entry in an illustration contest. 

UwU!!!!!!!!

Okay, thanks for reading. Bye bye!

May 30, 2020

I made digital arts | Review | Huion HS64 Drawing Tablet

May 30, 2020 25 Comments
Assalamualaikum dan hai.


I made an impromptu decision to buy a drawing tablet. I like to draw and recently I'm interested in digital arts. Mungkin ini pengaruh banyak sangat tengok vlog di mana para vloggers doodle here and there pada iPad mereka, maka aku pun teringin. Lagipun kalau nak buat doodle, senang kalau guna tablet, kalau lukis kat kertas kena scan dulu, pastu kena edit lagi, the process itself is very leceh. My biggest problem is that, buying an iPad is not within my budget. Lagipun I still have my old iPad mini, it still works well, but it can no longer update to the latest version of iOS.

I scrolled down my Shopee app to search for a cheap drawing tablet and I found out about the brand Huion. Honestly I've never heard of this brand. Drawing tablet yang famous yang biasa artist pakai cuma Wacom bamboo tablet je, that's all that I know. AHAHA. I read some reviews dekat Youtube comments, majoriti suruh angkat je drawing tablet ni kalau tengah under-budget, especially for beginners. I bought it without thinking much, maka melayanglah RM130+, but it's still considered cheap la daripada nak beli iPad kan, hewhew.

Sebab barang ni from China, I waited for almost 2 weeks for it to arrive. Punyalah excited masa unboxing tu.

It comes with the tablet, a USB cable which you can directly connect it to your computer/smartphone, some extra pen tips, manual booklet, warranty card, and a glove.

Dia punya warranty kena daftar dekat website Huion. As for the glove, I didn't note any difference pun bila pakai glove atau cabut glove. The pen works well. I like that the pen is non-battery operated. Tablet dia pun tak akan panas selama mana pun tablet tu connect dengan computer. I've tried connecting it for 5 hours++, the tablet did not get hot at all. Everything is so smooth, tak ada sangkut-sangkut. Kalau ada sangkut sikit pun tu sebab Photoshop yang lag since my laptop is not a canggih one. HAHAHA.

Terus guna untuk lukis my new watermark. Hehehehe. Actually iolls accidentally terdelete watermark yang lama, sebab tu lah gambar dalam blog ni dah lama tak letak watermark.

I like it so much!!!

Here are some arts I've made using this drawing tablet:




Hospital Playlist fan arts:



Actually, iolls main bantai je lukis. Sepatutnya tengok tutorial dekat Youtube ke apa kan, because I'm not familiar with the brushes or techniques yet. Cara nak smoothen the line pun tak reti lagi (nanti-nanti je la cari tutorial). Ni sesaje je nak praktis dulu. I need some time untuk biasakan diri guna tablet ni; it definitely feels different than drawing on real paper.

Sekian sahaja, thanks for reading, BYE!

May 25, 2020

Eid Mubarak 2020

May 25, 2020 7 Comments
Assalamualaikum dan hai.

Masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya! Raya tahun ni tak jauh beza berbanding tahun-tahun lepas bagiku, except that sembahyang raya and dengar khutbah dekat ruang tamu rumah... That sure feels different. Selebihnya, macam biasa la, makan ketupat, rendang, kuih raya, alhamdulillah, meriah macam biasa.

I recycled my raya outfit from 2 years ago and went for mini family raya photoshoot barefaced! I didn't find the need to touch up my face sebab duduk rumah je.

My journal weekly spread.


Akhir kata, selamat hari raya! Taqabballahu wa minna wa minkum.

May 13, 2020

Spent over RM100 on stationery from Shopee | Stationery haul

May 13, 2020 21 Comments
Assalamualaikum, hai, hello~


First of all, sorry la sejak dua menjak ni gambar iolls tepek di blog ni buruk-buruk belaka. My room has very poor lighting, and I'm too lazy to put effort to take good photos hewhew. Konon nak buat entry haul, tapi tu lah. Hmmm.

Merujuk kepada tajuk di atas, ya, sayalah si dia yang telah membazir membelanjakan sejumlah wang yang banyak untuk membeli stationery. Dah lama niat di hati nak start bullet journaling, and I thought these items might be useful since I like to make notes too. Psssttttt, sebenarnya ada lagi satu set stationery on the way nak sampai, tengah delivery tu, so can you imagine how much did I spend actually??!! HAHAHAHA.

All of the items mentioned here are from WinzigeStationery.my ye anak-anak. Memang iolls suka beli borong terus daripada sebuah kedai yang sama kalau shop dekat Shopee, almaklumlah, mudahlah sikit bila semua barang sampai sekaligus gedebuk di dalam parcel yang sama. Selain dapat menjimatkan plastik bungkusan parcel, dapat juga menjimatkan tenaga abang posmen ittew.

Paling banyak yang diborong adalah stickers! Sebab murah! Satu packet ada la dalam 40++ stickers, harga dalam RM1-RM2 gitu je sepeket ni. Dah lah comel, lemah betul diri ini.

Ni feveret iolls. Comel kan? Wikikikikipediaaaaaaaaa.

BT21 is wajibul ghunnah.

Sticker kata-kata pujangga untuk menaikkan semangat! Aisehman~~~

Ni pulak sticker bulat bulat dan jugak sticker calendar. Walaupun macam merepek, tapi iolls beli jugak sebab terpengaruh dengan vlogger mihmih.

Ya ampun, buruknya gambar~ Ni buku nota loose leaf binder(?), beli paper inserts jugak. Yang notebook kecik tu iolls pun tak tau kenapa iolls beli. Tak fikir lagi nak guna untuk apa. Aisehmann, sila jangan contohi aksi ini. Merancanglah sebelum membeli.

Washi tapes!! Murah sangat dah tu kalau sekotak tu RM3 -RM4 ada 10 jenis tapes. Ini pun antara barang merepek yang iolls tak faham kenapa ia wujud, siapakah pengasas washi tapes ini, tapi macam biasalah, benda comel yang merepek dimaafkan.

For your information, iolls merupakan peminat setia RJ! RJ comel k! Walaupun iolls tak tahu nak gantung keychain ni dekat mana, risau akan ditohmah masyarakat jika digantung pada beg, tapi haruslah dibeli BECAUSE IT'S RJ! 

Ini semua memo pad. Sangat cantik k!!! 

Dari kiri: Metallic marker pens (silver, gold), white ink Sakura pen, Sakura Micron ink pen, dual colour highlighter, pen swan pink pelbagai kaler dakwat (what a name -.-"), brush pen (free gift), and cute cardcaptor sakura pen!

Selain dapat seketul brush pen sebagai free gift, dia kasi jugak bookmark magnet as free gifts. Saje lah tu nak kasi hint suruh iolls baca buku masa PKP kan =.=

Sekian sahaja entry ini. Bye bye~