Advertisement

Recipe | Soondubu Jjigae/Korean Spicy Tofu Stew


I'm back with another korean food recipe. Sebenarnya dah berbulan lamanya entry ni tertangguh. Iolls dah pernah buat korean spicy stew ni dua ke tiga kali kot, memang syok la bila makan untuk dinner, panas-panas hirup kuah, pastu bertambah sedap bila makan sekali dengan seaweed! Nikmat!

Bahan-bahan:
  • 1 tablespoon minyak masak
  • 2-3 batang daun bawang (atau boleh ganti dengan sebiji bawang) (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 4 cawan air
  • Daging/ayam/fishcakes/anything you want to put
  • Cendawan/carrot (optional)
  • 1 tablespoon kicap
  • 1-2 stok kiub ikan bilis/stok kiub ayam
  • 4 tablespoon Gochujang paste
  • Soft tofu
  • 1-2 biji telur (kalau nak pecahkan telur dalam tu)
  • Black pepper
  • Garam

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumiskan daun bawang/bawang merah dan bawang putih.
  2. Masukkan air.
  3. Masukkan daging/ayam/fishcakes/cendawan/carrot/etc.
  4. Dalam mangkuk kecil, gaulkan Gochujang dengan kicap. Then, tuang dalam air mendidih tadi sampai larut.
  5. Masukkan stok kiub ikan bilis/stok kiub ayam tadi. Masukkan black pepper dan garam secukup rasa.
  6. Pecahkan telur ke dalam periuk.
  7. Masukkan soft tofu yang dah dipotong bentuk kiub. Jangan kacau kuah tu, takut nanti tofu tu berkecai. Instead, just tutup periuk dengan cover seketika untuk 5 minit.
  8. Siap! Boleh hias dengan daun bawang dan sesame seed kalau ada.

p/s: Boleh je nak tambah more Gochujang kalau nak lebih kaw. Nak pedas boleh je tambah cili. No problemo~ Kita orang Melayu masak main agak-agak campak-campak je hohoho.

I have no better picture, but trust me, you should try making it yourself if you like korean food.

Post a Comment

25 Comments

  1. tak pernah cuba masak menu Korean.. selalu makan kat kedai..
    skrng pun banyak paste yg halal kan..

    maybe one day blh cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun dulu selalu makan kat kedai, tapi bila dah reti masak sendiri, rasa macam tak berbaloi makan kat kedai korean food sebab overpriced XD

      Delete
  2. ni habis pkp memang nka try segala resepi resepo.. nak try time pkp memang idok lee, ramai sangat dekat rumah, tak selesa nak buat kerja hehe

    ReplyDelete
  3. Sedapnya! Masa kat Jepun suka masak sundubu tapi kat Malaysia jadi malas nak masak sebab banyak kedai makan halal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti pro memasak ni kan sebab pernah duduk negara orang XD

      Delete
  4. sondubu jigae ni paling fav saya! tpi kalau saya buat satgi confirm tak jadi hahaha
    btw baru beli kimchi, nanti nk cuba buat kimchi bokkeumbbap.
    doakan berjaya :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaaAllah jadi, sebab korean food ni kebanyakannya senang je nak buat berbanding masakan Melayu.
      I love kimchi bokkeumbbap! (Ada dalam list recipe for next blog entry lol). Pernah masak tu jugak, letak seaweed dengan cheese, fuhh sedap XD

      Delete
  5. uiiiiiiiiii.. ni kalau kakak masak ni, mau kakak sorang je habis kan.. hee~

    ReplyDelete
  6. Saya akan mencoba ikut memasak resep korean spicy tofu stew ...
    Sepertinya sangat enak.

    Terimakasih resepnya.

    ReplyDelete
  7. looks yummy...xpernah cuba lgi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau suka korean food wajib cuba, tapi kalau tak minat korean food, kirim salam jelah XD

      Delete
  8. slalu nmpk kat kdrama, wait dri itaewon class haa.. X pernah rasa kat kedai punya, nnt klu buat sndiri mcm buat taste sndiri plak ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena try test rasa kedai punya dulu...
      I personally suka sendiri buat, bukan puji diri sendiri, tapi pernah makan ahjumma masak kat Jeju, dia macam tawar/bland sikit. Kalau sendiri buat kita mesti nak kawkaw punya kan~

      Delete
  9. hai. sedapnya tengok lagi2 kalau mukbang boki tu. emm. study kat korea ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I wish I study kat Korea XD But I'm not.

      Delete
    2. ohh. sokay awak. semoga kejayaan awak ada di mana2~

      Delete
  10. Tqa tak makan tauhu so kalau pegi mana2 korean restaurant memang takkan order stew ni.
    Tapi kat Sinchon haritu, tah mandrem apa dorang letak dalam dubujjigae tu, habis satu pot tu. Sedap gila haha
    Tengok ni terus terliur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seriously tak makan tauhu? Soft tofu especially takde rasa sangat pun, I like the lembik texture XD
      Same here, kalau pergi korean restaurant takkan order stew, not suit my taste kadang2 ada yang masak rasa bland. Tapi kalau pergi Seoul teringin nak rasa.

      Delete
  11. Sedapnya.... Btw, cantik gambar. Blh ajar aril cara edit tak. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak cantik mana pun, but thanks. Kalau free and ada mood boleh buat entry cara edit pasni XD

      Delete
  12. this is my favouriteeeee. OMG I wanna try and make this too

    ReplyDelete