May 30, 2020

I made digital arts | Review | Huion HS64 Drawing Tablet

May 30, 2020 25 Comments
Assalamualaikum dan hai.


I made an impromptu decision to buy a drawing tablet. I like to draw and recently I'm interested in digital arts. Mungkin ini pengaruh banyak sangat tengok vlog di mana para vloggers doodle here and there pada iPad mereka, maka aku pun teringin. Lagipun kalau nak buat doodle, senang kalau guna tablet, kalau lukis kat kertas kena scan dulu, pastu kena edit lagi, the process itself is very leceh. My biggest problem is that, buying an iPad is not within my budget. Lagipun I still have my old iPad mini, it still works well, but it can no longer update to the latest version of iOS.

I scrolled down my Shopee app to search for a cheap drawing tablet and I found out about the brand Huion. Honestly I've never heard of this brand. Drawing tablet yang famous yang biasa artist pakai cuma Wacom bamboo tablet je, that's all that I know. AHAHA. I read some reviews dekat Youtube comments, majoriti suruh angkat je drawing tablet ni kalau tengah under-budget, especially for beginners. I bought it without thinking much, maka melayanglah RM130+, but it's still considered cheap la daripada nak beli iPad kan, hewhew.

Sebab barang ni from China, I waited for almost 2 weeks for it to arrive. Punyalah excited masa unboxing tu.

It comes with the tablet, a USB cable which you can directly connect it to your computer/smartphone, some extra pen tips, manual booklet, warranty card, and a glove.

Dia punya warranty kena daftar dekat website Huion. As for the glove, I didn't note any difference pun bila pakai glove atau cabut glove. The pen works well. I like that the pen is non-battery operated. Tablet dia pun tak akan panas selama mana pun tablet tu connect dengan computer. I've tried connecting it for 5 hours++, the tablet did not get hot at all. Everything is so smooth, tak ada sangkut-sangkut. Kalau ada sangkut sikit pun tu sebab Photoshop yang lag since my laptop is not a canggih one. HAHAHA.

Terus guna untuk lukis my new watermark. Hehehehe. Actually iolls accidentally terdelete watermark yang lama, sebab tu lah gambar dalam blog ni dah lama tak letak watermark.

I like it so much!!!

Here are some arts I've made using this drawing tablet:




Hospital Playlist fan arts:



Actually, iolls main bantai je lukis. Sepatutnya tengok tutorial dekat Youtube ke apa kan, because I'm not familiar with the brushes or techniques yet. Cara nak smoothen the line pun tak reti lagi (nanti-nanti je la cari tutorial). Ni sesaje je nak praktis dulu. I need some time untuk biasakan diri guna tablet ni; it definitely feels different than drawing on real paper.

Sekian sahaja, thanks for reading, BYE!

May 25, 2020

Eid Mubarak 2020

May 25, 2020 7 Comments
Assalamualaikum dan hai.

Masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya! Raya tahun ni tak jauh beza berbanding tahun-tahun lepas bagiku, except that sembahyang raya and dengar khutbah dekat ruang tamu rumah... That sure feels different. Selebihnya, macam biasa la, makan ketupat, rendang, kuih raya, alhamdulillah, meriah macam biasa.

I recycled my raya outfit from 2 years ago and went for mini family raya photoshoot barefaced! I didn't find the need to touch up my face sebab duduk rumah je.

My journal weekly spread.


Akhir kata, selamat hari raya! Taqabballahu wa minna wa minkum.

May 13, 2020

Spent over RM100 on stationery from Shopee | Stationery haul

May 13, 2020 21 Comments
Assalamualaikum, hai, hello~


First of all, sorry la sejak dua menjak ni gambar iolls tepek di blog ni buruk-buruk belaka. My room has very poor lighting, and I'm too lazy to put effort to take good photos hewhew. Konon nak buat entry haul, tapi tu lah. Hmmm.

Merujuk kepada tajuk di atas, ya, sayalah si dia yang telah membazir membelanjakan sejumlah wang yang banyak untuk membeli stationery. Dah lama niat di hati nak start bullet journaling, and I thought these items might be useful since I like to make notes too. Psssttttt, sebenarnya ada lagi satu set stationery on the way nak sampai, tengah delivery tu, so can you imagine how much did I spend actually??!! HAHAHAHA.

All of the items mentioned here are from WinzigeStationery.my ye anak-anak. Memang iolls suka beli borong terus daripada sebuah kedai yang sama kalau shop dekat Shopee, almaklumlah, mudahlah sikit bila semua barang sampai sekaligus gedebuk di dalam parcel yang sama. Selain dapat menjimatkan plastik bungkusan parcel, dapat juga menjimatkan tenaga abang posmen ittew.

Paling banyak yang diborong adalah stickers! Sebab murah! Satu packet ada la dalam 40++ stickers, harga dalam RM1-RM2 gitu je sepeket ni. Dah lah comel, lemah betul diri ini.

Ni feveret iolls. Comel kan? Wikikikikipediaaaaaaaaa.

BT21 is wajibul ghunnah.

Sticker kata-kata pujangga untuk menaikkan semangat! Aisehman~~~

Ni pulak sticker bulat bulat dan jugak sticker calendar. Walaupun macam merepek, tapi iolls beli jugak sebab terpengaruh dengan vlogger mihmih.

Ya ampun, buruknya gambar~ Ni buku nota loose leaf binder(?), beli paper inserts jugak. Yang notebook kecik tu iolls pun tak tau kenapa iolls beli. Tak fikir lagi nak guna untuk apa. Aisehmann, sila jangan contohi aksi ini. Merancanglah sebelum membeli.

Washi tapes!! Murah sangat dah tu kalau sekotak tu RM3 -RM4 ada 10 jenis tapes. Ini pun antara barang merepek yang iolls tak faham kenapa ia wujud, siapakah pengasas washi tapes ini, tapi macam biasalah, benda comel yang merepek dimaafkan.

For your information, iolls merupakan peminat setia RJ! RJ comel k! Walaupun iolls tak tahu nak gantung keychain ni dekat mana, risau akan ditohmah masyarakat jika digantung pada beg, tapi haruslah dibeli BECAUSE IT'S RJ! 

Ini semua memo pad. Sangat cantik k!!! 

Dari kiri: Metallic marker pens (silver, gold), white ink Sakura pen, Sakura Micron ink pen, dual colour highlighter, pen swan pink pelbagai kaler dakwat (what a name -.-"), brush pen (free gift), and cute cardcaptor sakura pen!

Selain dapat seketul brush pen sebagai free gift, dia kasi jugak bookmark magnet as free gifts. Saje lah tu nak kasi hint suruh iolls baca buku masa PKP kan =.=

Sekian sahaja entry ini. Bye bye~

May 10, 2020

Stay at home pursuits

May 10, 2020 18 Comments
Assalamualaikum and hai.

I'm back.

Selamat menyambut Ramadan. Sedar tak sedar dah separuh Ramadan dah kita lalui. Semoga ada masa berbaki ni kita kayuh lagi laju untuk kutip lagi banyak pahala :-)

For the past 1 month++, banyak sangat masa terluang disebabkan PKP. Part of me enjoy sebab susah nak dapat masa free macam ni, tapi part of me macam rindu la jugak nak be productive as a student. 

I managed to binge watch many kdramas, did a lot of baking (cakes, cakes, & cakes), buat kuih, sleep, study Korean, and many more. 

I also did some sketches sebab kebosanan.

Cardcaptor Sakura sketch.

2-3 hari lepas PKP bermula, khatamkan Crash Landing On You sebab masa this drama tengah ongoing iolls busy dengan Orthopaedic rotation, tak sempat tengok kdrama LOL.

Dr. Romantic 2 pun kejap je khatamkan sewaktu first week PKP. Macam biasalah, I like to eat while watching dramas (masa ni belum puasa k).

Snacking biskut hupseng with condensed milk and choco jam. AND MY FAV ICED LATTE!

I recently tried this ground coffee, purchased from Lazada. Sedap k!!! Rasa macam kopi mesin beli kat cafe yang macam barista buat LOL. I used coffee maker machine tapi bila malas, iolls rendam dalam air panas pastu tapis je. Still sedap! I wanna try IKEA punya ground coffee after MCO ends.

This is agar agar btw.

Baking choc cake untuk kali kesejuta.

Choc cake again. This time I used pressure cooker.

There were times I watched study vlogs as motivation to stay productive.

I love watching vlogs so much. Especially cooking/lifestyle vlogs!

I resumed my Korean learning. I stopped learning at level 1(2) when I was Form 3, so sempat pandai baca hangul je. Bila ada extra masa time PKP ni, I continued sampailah sekarang ni tengah belajar Korean grammar. I think I want to self-learn Japanese pulak (ambitious HAHAHA), but for now I want to self-learn Korean sampai boleh membaca Korean newspaper HAHAHA (again, ambitious).

My notebook for Korean study. Actually I left my notebook at hostel, terpaksa guna notebook baru yang tersadai kat rumah ni.

Bought pajamas from Shopee sebab terpengaruh dengan Korean vlogger.

Lastly, these are some not-so-pretty kuehs. 

Sekian sahaja entry khas sempena PKP iolls. Bye bye!