May 30, 2020

I made digital arts | Review | Huion HS64 Drawing Tablet

Assalamualaikum dan hai.


I made an impromptu decision to buy a drawing tablet. I like to draw and recently I'm interested in digital arts. Mungkin ini pengaruh banyak sangat tengok vlog di mana para vloggers doodle here and there pada iPad mereka, maka aku pun teringin. Lagipun kalau nak buat doodle, senang kalau guna tablet, kalau lukis kat kertas kena scan dulu, pastu kena edit lagi, the process itself is very leceh. My biggest problem is that, buying an iPad is not within my budget. Lagipun I still have my old iPad mini, it still works well, but it can no longer update to the latest version of iOS.

I scrolled down my Shopee app to search for a cheap drawing tablet and I found out about the brand Huion. Honestly I've never heard of this brand. Drawing tablet yang famous yang biasa artist pakai cuma Wacom bamboo tablet je, that's all that I know. AHAHA. I read some reviews dekat Youtube comments, majoriti suruh angkat je drawing tablet ni kalau tengah under-budget, especially for beginners. I bought it without thinking much, maka melayanglah RM130+, but it's still considered cheap la daripada nak beli iPad kan, hewhew.

Sebab barang ni from China, I waited for almost 2 weeks for it to arrive. Punyalah excited masa unboxing tu.

It comes with the tablet, a USB cable which you can directly connect it to your computer/smartphone, some extra pen tips, manual booklet, warranty card, and a glove.

Dia punya warranty kena daftar dekat website Huion. As for the glove, I didn't note any difference pun bila pakai glove atau cabut glove. The pen works well. I like that the pen is non-battery operated. Tablet dia pun tak akan panas selama mana pun tablet tu connect dengan computer. I've tried connecting it for 5 hours++, the tablet did not get hot at all. Everything is so smooth, tak ada sangkut-sangkut. Kalau ada sangkut sikit pun tu sebab Photoshop yang lag since my laptop is not a canggih one. HAHAHA.

Terus guna untuk lukis my new watermark. Hehehehe. Actually iolls accidentally terdelete watermark yang lama, sebab tu lah gambar dalam blog ni dah lama tak letak watermark.

I like it so much!!!

Here are some arts I've made using this drawing tablet:




Hospital Playlist fan arts:



Actually, iolls main bantai je lukis. Sepatutnya tengok tutorial dekat Youtube ke apa kan, because I'm not familiar with the brushes or techniques yet. Cara nak smoothen the line pun tak reti lagi (nanti-nanti je la cari tutorial). Ni sesaje je nak praktis dulu. I need some time untuk biasakan diri guna tablet ni; it definitely feels different than drawing on real paper.

Sekian sahaja, thanks for reading, BYE!

25 comments:

  1. Cool! Jnma huion mmg sy pernah dgr selain wacom, n kbykn huion punya harga mmg nais 😀 dulu ada drawing tblet ni biasa sy guna dlm app medibang je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wacom memang dah lama bertapak, Huion ni quite baru jugak, yang penting lagi murah & function sama je. Tak pernah dgr app medibang.

      Delete
  2. teringin nak drawing tablet jugak walaupun bukan selalu melukis pun :D
    pandainyaaa melukis, cantik2! keep it up ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak selalu melukis jugak, kadang2 je bila ada commission potret, barulah melukis. Time PKP ni banyak masa terluang XD

      Delete
  3. patutlah buat drawing tuto dekat ig stories nampak smooth je... ingatkan tangan kak aisya dah semakin laju gerakkan mouse semenjak pkp ni hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mustahil la nak guna mouse XD Boleh dapat carpal tunnel syndrome XD
      Video tu tak layak dipanggil tutorial pun, sesaje je tu buat timelapse sebab boleh refer balik in the future.

      Delete
  4. pernah dgr jenama ni...pandainye melukis....rietta masih guna oldskul sketchbook...itu pun xpenuh lg...

    PS: jap...harga dia 130 lebih ke 1300 lebih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga dia RM130+ je. Murah sangat :D Harga baju kat butik pun lagi mahal :P

      Delete
    2. terima kasih...rietta nak cuba juga...walau xpndai melukis...hehehe....

      Delete
  5. SELAMAT HARI RAYA!! best entry ini.. done follow u, follow me back.. tq
    http://acuyuhan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. My favourite one among those that you've drawn is the coffee. Tapi, of course suka juga fan arts Hospital Playlist tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu the coffee one is my least fav among the food arts. Mata & taste setiap orang lain-lain XD

      Delete
  7. lawa laaa. suka tengok orang pandai doodle nih. hehe =)

    ReplyDelete
  8. cantik dan kreatif
    kalau Hans power macam nih memang best

    ReplyDelete
  9. Wow. Definitely you don't have regret buying this tablet huh? Thank you for review.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, a very good investment for me. Kerap guna, puas hati sangat~~

      Delete
  10. Dah lama pasang niat nak beli iPad or any drawing tablet sebab suka buat sticker sendiri. I want to draw soemthing that represent me like my favourite food, my favourite color, dalgona coffee etc so bila buat bullet journaling boleh pakai tapi tulah, budget banyak sangat lari sebab PKP ni, satu family hilang kerja, tak boleh nak boros. Hanya mampu tengok je lah. Yang amik comission pulak mahal sangat.

    but I like that your food drawings sebab nampak real. Cantik sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me too! Nak buat sticker sendiri yang memang tentang diri sendiri. Tapi tu la, belum ada masa nak buat huhuhu

      Delete
  11. drawing tablet tu still bertahan sampai sekarang ke? sbb saya memang cadang nak guna lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, it still works well so far. Puas hati sangat sebab every week memang wajib guna.

      Delete
  12. lukis tu guna app ape yer? sbb saya baru jer beli drawing tablet huion nih..tapi x tau mcm mne nak lukis dlm computer..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. I guna autodesk sketchbook. Photoshop pun boleh. Ada orang guna paint sai tool/medibang. Depends nak guna mana-mana.

      Delete