Advertisement

Stay at home pursuits

Assalamualaikum and hai.

I'm back.

Selamat menyambut Ramadan. Sedar tak sedar dah separuh Ramadan dah kita lalui. Semoga ada masa berbaki ni kita kayuh lagi laju untuk kutip lagi banyak pahala :-)

For the past 1 month++, banyak sangat masa terluang disebabkan PKP. Part of me enjoy sebab susah nak dapat masa free macam ni, tapi part of me macam rindu la jugak nak be productive as a student. 

I managed to binge watch many kdramas, did a lot of baking (cakes, cakes, & cakes), buat kuih, sleep, study Korean, and many more. 

I also did some sketches sebab kebosanan.

Cardcaptor Sakura sketch.

2-3 hari lepas PKP bermula, khatamkan Crash Landing On You sebab masa this drama tengah ongoing iolls busy dengan Orthopaedic rotation, tak sempat tengok kdrama LOL.

Dr. Romantic 2 pun kejap je khatamkan sewaktu first week PKP. Macam biasalah, I like to eat while watching dramas (masa ni belum puasa k).

Snacking biskut hupseng with condensed milk and choco jam. AND MY FAV ICED LATTE!

I recently tried this ground coffee, purchased from Lazada. Sedap k!!! Rasa macam kopi mesin beli kat cafe yang macam barista buat LOL. I used coffee maker machine tapi bila malas, iolls rendam dalam air panas pastu tapis je. Still sedap! I wanna try IKEA punya ground coffee after MCO ends.

This is agar agar btw.

Baking choc cake untuk kali kesejuta.

Choc cake again. This time I used pressure cooker.

There were times I watched study vlogs as motivation to stay productive.

I love watching vlogs so much. Especially cooking/lifestyle vlogs!

I resumed my Korean learning. I stopped learning at level 1(2) when I was Form 3, so sempat pandai baca hangul je. Bila ada extra masa time PKP ni, I continued sampailah sekarang ni tengah belajar Korean grammar. I think I want to self-learn Japanese pulak (ambitious HAHAHA), but for now I want to self-learn Korean sampai boleh membaca Korean newspaper HAHAHA (again, ambitious).

My notebook for Korean study. Actually I left my notebook at hostel, terpaksa guna notebook baru yang tersadai kat rumah ni.

Bought pajamas from Shopee sebab terpengaruh dengan Korean vlogger.

Lastly, these are some not-so-pretty kuehs. 

Sekian sahaja entry khas sempena PKP iolls. Bye bye!

Post a Comment

18 Comments

  1. Fuyoooo. self-learned third language lahhh. I mastered my mandarin but not japanese and korean yet. Soon after graduate and have some free time, i will go to language classes. Im not that self-learned person. Hahahahahha :) You have that talent.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpaksalah self-learn sebab language classes need money XD

      Delete
  2. sedap2 nya makanan masa menonton tu. ohh bakal doktor ye ni. selamat maju jaya. salam ramadhan separuh masa ke 2 =)

    ReplyDelete
  3. Aisya kalau belajar bahasa korea through Youtube tu ada guna specific channel ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belajar dekat seemile.com , dia ada youtube and smart phone apps jugak.

      Delete
    2. Thank you for sharing! :)

      Delete
  4. kek coklat tu nampak sedap
    haihhhh lapar pula jadinya

    ReplyDelete
  5. gigihnya belajar korean thru youtube jee! jeles!
    n banyaknya kuih yg akak dah buat haha, saya ni bab2 kuih failed sikit. kek pun sama, failed T__T apa entah salahku pada kek sampai dia buruk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek buruk takpe, asalkan boleh dimakan kira tak fail la tu.

      Delete
  6. uyooo bestnya, aisya nampak sangat rajin, berbakat dan pandai masak. btw goodluck habiskan saki baki pkp ni!!

    ReplyDelete
  7. PKP awak sangat produktif. Haha. Akak just work from home. Hari x keje golek2 je depan tv

    ReplyDelete
  8. wrong timing. I shouldn't be here. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe excuse me for uploading photos of food >.<

      Delete
  9. banyaknye aktiviti...menarik....self study erk bahasa asing....

    ReplyDelete