I'm back with another korean food recipe. Sebenarnya dah berbulan lamanya entry ni tertangguh. Iolls dah pernah buat korean spicy stew ni dua ke tiga kali kot, memang syok la bila makan untuk dinner, panas-panas hirup kuah, pastu bertambah sedap bila makan sekali dengan seaweed! Nikmat!
Bahan-bahan:
- 1 tablespoon minyak masak
- 2-3 batang daun bawang (atau boleh ganti dengan sebiji bawang) (dihiris)
- 4 ulas bawang putih (dihiris)
- 4 cawan air
- Daging/ayam/fishcakes/anything you want to put
- Cendawan/carrot (optional)
- 1 tablespoon kicap
- 1-2 stok kiub ikan bilis/stok kiub ayam
- 4 tablespoon Gochujang paste
- Soft tofu
- 1-2 biji telur (kalau nak pecahkan telur dalam tu)
- Black pepper
- Garam
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumiskan daun bawang/bawang merah dan bawang putih.
- Masukkan air.
- Masukkan daging/ayam/fishcakes/cendawan/carrot/etc.
- Dalam mangkuk kecil, gaulkan Gochujang dengan kicap. Then, tuang dalam air mendidih tadi sampai larut.
- Masukkan stok kiub ikan bilis/stok kiub ayam tadi. Masukkan black pepper dan garam secukup rasa.
- Pecahkan telur ke dalam periuk.
- Masukkan soft tofu yang dah dipotong bentuk kiub. Jangan kacau kuah tu, takut nanti tofu tu berkecai. Instead, just tutup periuk dengan cover seketika untuk 5 minit.
- Siap! Boleh hias dengan daun bawang dan sesame seed kalau ada.
p/s: Boleh je nak tambah more Gochujang kalau nak lebih kaw. Nak pedas boleh je tambah cili. No problemo~ Kita orang Melayu masak main agak-agak campak-campak je hohoho.
I have no better picture, but trust me, you should try making it yourself if you like korean food.
25 Comments
tak pernah cuba masak menu Korean.. selalu makan kat kedai..
ReplyDeleteskrng pun banyak paste yg halal kan..
maybe one day blh cuba..
Saya pun dulu selalu makan kat kedai, tapi bila dah reti masak sendiri, rasa macam tak berbaloi makan kat kedai korean food sebab overpriced XD
Deleteni habis pkp memang nka try segala resepi resepo.. nak try time pkp memang idok lee, ramai sangat dekat rumah, tak selesa nak buat kerja hehe
ReplyDeleteHehe sila try~~
DeleteSedapnya! Masa kat Jepun suka masak sundubu tapi kat Malaysia jadi malas nak masak sebab banyak kedai makan halal
ReplyDeleteNi mesti pro memasak ni kan sebab pernah duduk negara orang XD
Deletesondubu jigae ni paling fav saya! tpi kalau saya buat satgi confirm tak jadi hahaha
ReplyDeletebtw baru beli kimchi, nanti nk cuba buat kimchi bokkeumbbap.
doakan berjaya :p
InsyaaAllah jadi, sebab korean food ni kebanyakannya senang je nak buat berbanding masakan Melayu.
DeleteI love kimchi bokkeumbbap! (Ada dalam list recipe for next blog entry lol). Pernah masak tu jugak, letak seaweed dengan cheese, fuhh sedap XD
uiiiiiiiiii.. ni kalau kakak masak ni, mau kakak sorang je habis kan.. hee~
ReplyDeleteSaya pun makan habiskan sorang je XD
DeleteSaya akan mencoba ikut memasak resep korean spicy tofu stew ...
ReplyDeleteSepertinya sangat enak.
Terimakasih resepnya.
Ya, enak~
Deletelooks yummy...xpernah cuba lgi....
ReplyDeleteKalau suka korean food wajib cuba, tapi kalau tak minat korean food, kirim salam jelah XD
Deleteslalu nmpk kat kdrama, wait dri itaewon class haa.. X pernah rasa kat kedai punya, nnt klu buat sndiri mcm buat taste sndiri plak ahaha
ReplyDeleteKena try test rasa kedai punya dulu...
DeleteI personally suka sendiri buat, bukan puji diri sendiri, tapi pernah makan ahjumma masak kat Jeju, dia macam tawar/bland sikit. Kalau sendiri buat kita mesti nak kawkaw punya kan~
hai. sedapnya tengok lagi2 kalau mukbang boki tu. emm. study kat korea ke?
ReplyDeleteI wish I study kat Korea XD But I'm not.
Deleteohh. sokay awak. semoga kejayaan awak ada di mana2~
DeleteTqa tak makan tauhu so kalau pegi mana2 korean restaurant memang takkan order stew ni.
ReplyDeleteTapi kat Sinchon haritu, tah mandrem apa dorang letak dalam dubujjigae tu, habis satu pot tu. Sedap gila haha
Tengok ni terus terliur.
Seriously tak makan tauhu? Soft tofu especially takde rasa sangat pun, I like the lembik texture XD
DeleteSame here, kalau pergi korean restaurant takkan order stew, not suit my taste kadang2 ada yang masak rasa bland. Tapi kalau pergi Seoul teringin nak rasa.
Sedapnya.... Btw, cantik gambar. Blh ajar aril cara edit tak. Hehehe.
ReplyDeleteTak cantik mana pun, but thanks. Kalau free and ada mood boleh buat entry cara edit pasni XD
Deletethis is my favouriteeeee. OMG I wanna try and make this too
ReplyDeleteAllahuu sedap tengok
ReplyDelete